zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 3 łyżki śmietany 30%, posypki. Czekoladę stopić na parze ze śmietanką. Lekko przestudzić, polewą smarować
Z miłości do słodkościNie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowanie Ciasto. Obie mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać skórkę pomarańczową. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło. Dodawać kolejno żółtka, cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk z pkt. 1 i lekko zamieszać łyżką (już bez użycia miksera
coolinarnastrefa.blogspot.comproziaki (chlebek sodowy), że w główce świtają mi pomysły co można z taki pyszności jeszcze zrobić. A można na przykład zrobić sobie pyszne domowe i szybkie kebaby. Do ciasta dodałam kwaśną śmietankę zamiast zsiadłego mleka, ale to w niczym nie przeszkadza (ciężko było mi znaleźć zsiadłe mleko o tej porze). Placki z dodatkiem sałatki i kawałkami kurczaka wyszły smaczne(...)przypraw: kebab-gyros zioła prowansalskie papryka słodka bazylia curry 4 łyżki mleka trochę oleju do smażenia Sałatka: sałata lodowa papryka czerwona ogórek kiszony Wykonanie: Mięsko: Naszą pierś dokładnie umyć, lekko odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Kroić w drobną kostkę. Nasze przyprawy wymieszać. Do miski z mięsem dodać mleko i wsypać naszą mieszankę. Zostawić w lodówce nakryte folia na przynajmniej
Moje pyszne gotowanietradycyjnie wysmarować dobrze tłuszczem (spód i boki). Ja tym razem spód tortownicy wyłożyłam papierem pergaminem, a boki wysmarowałam delikatnie margaryną i również wyłożyłam papierem, co sprawiło, że boki ciasta były gładkie i nieuszkodzone przy wyjmowaniu. Wystarczy wyciąć prostokątny pas papieru, nieco wyższy niż tortownica, następnie przyłożyć do wysmarowanych brzegów tortownicy, a na łączeniach złączyć papier przy użyciu szpilki. Spód tortownicy(...)jeszcze raz mieszamy lub miksujemy. Około 1/3 masy powoli wylewamy łyżką lub chochlą na biszkopty. Brzoskwinie kroimy w księżyce i układamy na masie serowej. Rodzynki płuczemy ciepłą wodą, lekko osuszamy, a następnie wrzucamy do szklanki z mąką, potrząsamy, by rodzynki obtoczyły się w mące i wrzucamy do reszty masy serowej. Pozostałą część masy wylewamy na brzoskwinie. Sernik pieczemy
Smakowy Rajłyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wlać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w tem 175C przez ok.40 minut. Masa serowa: 1 kg sera 25 dag masła 4 żółtka 1 szk cukru pudru(...)kilka tabliczek gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Dodać tężejącą galaretkę, rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody. Delikatnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć czekoladę i ostawić aby ciasto stężało. źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkapostanowiłyśmy również, symbolicznie, to święto uhonorować. Z tego powodu w naszych kuchniach zagościły dzisiaj zielone dania - koniecznie sprawdźcie, co dobrego przygotowały dziewczyny. Ja mam dla Was zielony, a właściwie lekko seledynowy sernik. Jego kolor mnie zachwycił, a gdy przeczytałam na Kwestii Smaku , że otrzymuje się go z pomocą bazylii wiedziałam, że będę musiała go zrobić. Długo się do tego zbierałam(...)Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje. Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe. No i ten kolor - mi się ogromnie podoba. Ten delikatny seledyn to zasługa tylko zmiksowanych listków bazylii - jeśli zależy Wam na intensywniejszej barwie, można dodać odrobinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokrąg o średnicy 20 cm, ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić. Z wystudzonej chrupki wyciąć koło o średnicy 20 cm (ciasto podczas pieczenia rozlewa się na boki). Mus z białej czekolady: 100 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę i namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Kremówkę zdjąć z palnika, dodać(...)palnika, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Dodać pozostały mus, połączyć. Ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie wystudzoną masą truskawkową. Na mus z białej czekolady położyć chrupkę, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć mus truskawkowy, dokładnie wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce. Żelatynę zalać zimną wodą, czekoladę drobno posiekać. Cukier, glukozę, kremówkę i zmiksowane na gładki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło po nich śladu, za to wszyscy mieli na nie apetyt. Tak więc w nasze Święta obok karpia królują pierogi. na szczęście przygotowanie ich to czysta przyjemność. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 (pszennej ok.500g choć osobiście nie przygotowywałam) - 315g (ml) gorącej wody - 1/2 łyżeczki soli, daję himalajską - 30g masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej(...)gotuję ok.30 minut na średnim palniku. W tym czasie zalewam w innym garnku grzyby wrzątkiem (używam własnych, samodzielnie suszonych, kupne radziłabym przepłukać pod bieżącą wodą), zagotowuję (uwaga: lubią kipieć), lekko solę i gotuję ok.20 minut. Z ugotowanej kapusty odlewam nadmiar wody, dodaję olej kokosowy (u mnie 2 pełne łyżki) i świeżo mielony pieprz. Kapusta kiszona lubi pieprz, tak więc
Smaczne Zdrowemąki żytniej (ja dodałam żytniej razowej, a w przepisie podano typ 720 ) 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie
Proste Potrawypoza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny. Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy. Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Stefanka cappuccino Składniki: 250g herbatników 750ml mleka 150g masła 130g kaszy(...)porobiły się grudki - kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut) - połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać - na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię - na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników - całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć
Smakołyki BerenikiKarnawał pełną parą się zaczął już parę dni temu więc tak jak obiecałem będą sałatki!. Tym razem sałatka lekka a zarazem pożywna i aromatyczna. Wędzony łosoś
Kuchnia PROzdrowotnailości mąki. Moje ciasto po schłodzeniu w lodówce wciąż jeszcze się kleiło dlatego postanowiłam rozwałkować je między dwoma kawałkami folii (można też użyć do tego papieru do pieczenia), dzięki temu, nie trzeba używać dużej ilości mąki do podsypywania. Jeśli jednak nie macie na to ochoty (lub czasu) ciasteczka można po prostu uformować w dłoniach i lekko rozpłaszczyć na blaszce
Ciastkozercyokoło 20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek i miksujemy na gładką masę. Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, chrupiące skwarki. W misce mieszamy pastę z bobu, skwarki i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego
MarciochaKucharzyukładamy na podpieczonym cieście i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut, aż sos się zetnie i ładnie zrumieni. Jemy na ciepło. Albo na zimno. Wieczorem na kolację. Przecież się nie może zmarnować. A jak nikt nie widzi, że podżeramy, to nie tuczy przecież;-) Spodobało mi się to danie- aksamitny, pachnący gałką muszkatołową sos, lekko chrupiące cukinie i słona
les mirabelles