lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:411/613)

GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 347

można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej dwa okrążenia, by były wyższe). W rondlu rozgrzać olej (u mnie cały słoik 800ml). Gniazdka wkładać na rozgrzany olej (papierem do góry) i smażyć ok.2-3 minuty (w międzyczasie zdjąć papier, lekko odchodzi) gniazdka odwrócić

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki pełnoziarniste z powidłami jabłkowymi i kruszonką z płatków owsianych. 142

Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami podsypując mąką do kształtu prostokąta, smarujemy powidłami. Składamy na trzy części. Kroimy na 3-5 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy.   Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek.     Tak przygotowane drożdżówki wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy, lekko uklepując kruszonką

BaRepas
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 117

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po sałatce z dynią nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A

kulinarnyJa
Pierniczki II 117

leżakowaniu ciasto porcjami rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na środkową szynę. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.  Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym. Świeżo upieczone pierniczki są lekko chrupiące

Mix smaku
Kompot z papierówek z miętą 130

zimę do ciasta, ale też często gotuję z nich kompot. Ten z dodatkiem mięty jest pysznie orzeźwiający. Składniki: 5-6 dużych papierówek 2 litry wody gałązka świeżej mięty cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka możemy obrać, ale nie jest to konieczne. 2. Owoce zalewamy wodą i zagotowujemy. Wrzucamy gałązkę mięty, lekko słodzimy do smaku

Kuchnia domowa Ani
Ciastka kokosowe 212

Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki, obtaczać je w cukrze, a następnie zginać w podkówkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni około 15 minut.  Wszystkie składniki polewy umieścić w naczyniu, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając bardzo krótko gotować. Wystudzone ciastka udekorować polewą i obsypać lekko kokosem

Praktyczna pl
Tęczowe babeczki dla dzieci 379

przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy niebieskim kremem i żelkami. Można lekko naciąć je nożem

Ciastkozercy
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 160

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i wsypujemy

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 126

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i nakładamy

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 232

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę

Walijskie Pichcenie
Ciasto Shrek 349

delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec 30 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA do garnka wlać 1,5 szkl pysia, dodać 1 łyżkę cukru zagotować. Pozostały sok wymieszać z 3 budyniami, wlać na gotujący się sok, mieszać do zagotowania i zgęstnienia budyniu. MASA ŚMIETANKOWA Obie galaretki rozpuścić w 1 szkl wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę schłodzoną

Kuchnia Danusi
Žemaičių blynai-Żmudzkie bliny. 255

pierś, następnie lekko studzimy kroimy w mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia na grudkowaty farsz. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy i wyrabiamy rękoma na bardziej gładką masę.   We wrzącej wodzie gotujemy oczyszczone i w mniejsze kawałeczki pokrojone ziemniaki. Po ugotowaniu tłuczkiem mielimy ziemniaki, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i zagniatamy miękkie ciasto, ciasto będzie

Kuchnia Łukasza
Sernik dyniowy z orzechami 312

tortownicy - ciasto nakłuć widelcem, podpiec przez 20 minut w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika ostudzić PURÉE Z DYNI - dynię umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć z pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec w 180-200 stopniach do zmięknięcia kawałków (40-60 minut w zależności od rodzaju dyni) - upieczoną dynię wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić - kawałki dyni wydrążyć

Smakołyki Bereniki
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 199

wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować w kształcie koła. Posmarować masłem, złożyć w kopertę, rozwałkować w prostokąt i znów smarować masłem, złożyć. Czynność tę powtórzyć cztery razy. Następnie rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm, pociąć na prostokątne kawałki, nadziewać i formować paszteciki. Zostawić na kilkanaście minut aby lekko podrosły, następnie smarować

Praktyczna pl
Czekoladowe Naleśniki z Bitą Śmietaną i Bananem 24513

połączenie! Lekko gorzki naleśnik ze słodką ubitą śmietaną 30% i banan. Dla mnie super efekt smakowy. Przepis pochodzi z  tej  strony. Nie będę się zbytnio rozpisywać. Tak jak śpiewają w tej piosence 5 MINUT, dosłownie tyle potrzebujemy na przygotowanie takiego talerza z naleśnikiem! Ps. Uwielbiam ich! Mogę słuchać ich na okrągło :) Składniki na 6 naleśników: Ciasto: 1/2 szklanki

Blondynka Gotuje