lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:419/613)

Krakersy 200

Pomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę? Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;) Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :) Krakersy Składniki: 125 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu  1 1/2 łyżeczki oleju około(...)wody (ile zabierze) Przygotowanie: Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki. Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika.  Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia.  Wycinamy nożem do pizzy

Lawendowe Niebo
Makowiec 246

maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około 3-5 mm. Zawijamy od samego brzegu przy pomocy owego ręczniczka(...)posmarowany olejem papier do pieczenia. Zawijamy w niego dwukrotnie zostawiając nieco miejsca. Pieczemy około 30-40 minut w temp 190 stopni Celsjusza do brązowego koloru. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy

Kolizje Smaków
Knedle serowe z morelami 186

łyżeczki cynamonu mielone migdały do obtoczenia 1. Składniki na ciasto przełożyć do miski (ja ser przecisnęłam przez praskę) i wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula(...)Morele można włożyć całe z pestką i później uważać przy jedzeniu a można przed włożeniem przekroić na pół, wyjąć pestkę, złożyć całość i wykorzystać do knedla. 2. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 min. Wyjąć łyżką cedzakową i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Na teflonowej patelni uprażyć mielone migdały. Przestudzone lekko knedle obtoczyć w migdałach a następnie polać sosem z masła

UgotujmyTo.pl
Sernik gotowany 396

szkl cukru 2 cukry waniliowe 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie śmietankowe  Wykonanie: Do mąki dodać miękkie masło,śmietanę , jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na cztery części. Każdą część piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Surowe placki nakłuć widelcem. Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera(...)wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i jajka ,wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
BUDYŃ Z MUSEM MORELOWYM 272

Budyń z owocowym musem to taka alternatywa dla niedzielnego ciasta, na upieczenie którego zabrakło czasu :)  To prosty, szybki i bardzo pyszny deser, a budyń czekoladowy wspaniale komponuje się z aromatycznym morelowym musem ... mmmm... :))   Składniki: 1 budyń czekoladowy z cukrem 500ml mleka Na mus: puszka moreli 1 galaretka morelowa Wykonanie: Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nakładamy(...)salaterek. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Morele odcedzamy, blendujemy i dodajemy do nich lekko ściągniętą już galaretkę. Całość blendujemy chwilkę i wylewamy na nasz budyń. Wkładamy do lodówki, aby mus dobrze stężał

Walijskie Pichcenie
Placuszki z jabłkiem 245

Latem nie zawsze mamy ochotę na potrawy mięsne na obiad. Często wybieramy coś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu, aby jak najwięcej czasu prażyć się na słońcu . Oto prosty przepis na przepyszne placuszki idealnie komponujące się do warzywnych zupek :) ***Placuszki z jabłkiem *** ( porcja dla 4 osób ) 2,5 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka  0.5 szklanki wody gazowanej(...)łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce . 2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki ) 3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony

ciemna strona patelni
Deser pomarańczowo-czekoladowy 319

świątecznych ciastach przyszła pora na coś lżejszego, a deser podany w pucharku to świetna propozycja na sylwestra lub noworoczny podwieczorek. Delikatna jogurtowa pianka pomarańczowa połączona z czekoladową śmietankową warstwą to duet bardzo zgrany, niezbyt słodki, a do tego ładnie prezentuje się w pucharku lub szklance. Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc(...)można go śmiało podać na sylwestrowym przyjęciu. Jest dość lekki przez zawartość jogurtu, a jak wiemy, zbyt ciężkie i słodkie desery nie idą w parze z wypijanym tego szczególnego wieczoru alkoholem. Deser pomarańczowo-czekoladowy Składniki: warstwa czekoladowa 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka gorącej wody 3 dag czekolady deserowej 1 jajko 3 łyżki wody 1 łyżeczka cukru

Smakołyki Bereniki
Babeczki Dextera 208

mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany(...)barwnik i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy bez przykrycia i bez mieszania przez ok 20 minut. Po tym czasie nabieramy odrobinę karmelu (powinien być lekko ciągnący się) na łyżkę i wlewamy do naczynia wypełnionego zimną wodą. Karmel jest gotowy, jeśli szybko zastyga w zimnej wodzie, a po wyjęciu jest twardy i daje się kruszyć. Jeśli

Zawsze głodna!
Marcinek lany 330

blat trzeba osobno rozwałkować i upiec. To wersja „lana” – nieco uproszczona (nie trzeba nic wałkować), a jest równie smaczna. Wiele osób uważa, że Marcinek jest najlepszym ciastem na świecie – i coś w tym jest. Już sam wygląd Marcinka jest imponujący, a dodatkowo jest niesamowicie delikatny w smaku. Zakochacie się w nim. Idealnie sprawdzi się jako wyjątkowy(...)niemal na styk). Piekarnik nagrzewamy do 190°C (180°C z termoobiegiem). Jeśli jajka nie są w temperaturze pokojowej przelewamy je przez chwilę wrzątkiem z czajnika. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy żółtka z drobnym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodajemy rozpuszczone masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia

Poezja smaku
Tort z musem czekoladowym 402

żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy od czasu do czasu - Trzymamy około 5-7 min-powinno lekko zgęstnięć. Zciągamy z kąpieli , dodajemy połamaną czekoladę, masło I żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli mamy problem z całkowitym rozpuszczeniem- umieszczamy na chwilę w gorącej kąpieli . Białka I resztę cukru(...)musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy. Smacznego :) * Inspiracją musu czekoladowego była ta strona

Smaki Edyty
Tort "EMERALD" 226

wyłożonych papierem pergaminowym dwóch tortownicach. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasta ostudzić. Uwaga: Autorka bloga ciasto wyłożyła na pokrytą papierem formę do pieczenia rolad, ciasto upiekła, wystudziła i wykroiła 2 krążki o średnicy tortownicy. Składniki na malonową wkładkę: 200g malin (mogą być mrożone); 20g cukru kryształu; 15 ml zimnej wody; 1,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę(...)ilością wody i odstawić do napęcznienia. Mleko, 70 ml śmietany i cukier waniliowy zagotować i powolutku, cały czas mieszając dodawać do rozmąconych żółtek. Wszystko zagotować przez kilka minut do lekkiego zagęszczenia się kremu. Gotując krem należy cały czas go mieszać, aby się nie przypalił. Do gorącego kremu dodać żelatynę i wymieszać, aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo

In my kitchen
Muffiny z masłem orzechowym, orzeszkami i pestkami dyni 192

pszennej 100g cukru 100 ml mleka 5 łyżek oleju (użyłam z orzeszków ziemnych) 2 jajka 80g masła orzechowego (użyłam od Smaków Południa ; z dodatkami) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 1 szczypta soli Dodatkowo: (*) 30g orzeszków ziemnych 15-20g pestek dyni Orzeszki ziemne i pestki dyni podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić (nie na drobno) malakserem(...)cukier, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i posypać (obficie) orzeszkami oraz pestkami.  Piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić

Di gotuje
Wiśniowa bajka 1140

cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy biszkopt . Masa wiśniowa: Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy(...)rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Krem budyniowy: Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści. Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu

Wanilia i Kardamon
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 236

gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są to jedne z moich ulubionych bułek. Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis. Gwarantuję , że po zrobieniu ich 1 raz już zawsze będziecie chwili(...)takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach

Ostra na Słodko
Cytrynowa babka z makiem 201

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną

Pink Envelope