lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:424/613)

Pralinki Amanda 125

Składniki na jasny krem Gianduja: 150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów

Świat Ciasta
Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 149

dodać marchewkę. I to był strzał w dziesiątkę. Sprawdźcie sami! Przepis na polewę znalazłam tutaj i zrobiłam zgodnie z przepisem. Jest naprawdę prosta i pyszna. Zamiast polewać polewą ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego! Składniki na długą roladę ok 36 cm: Biszkopt czekoladowo-orzechowy (blacha 33 x 36 cm): 4 jajka średnie M w temp. pokojowej 100 g drobno zmielonych(...)można je jednak najpierw wykroić i zetrzeć takie kawałki.  Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia na 10 minut. Zagotuj owoce i często mieszając, podduś, aż lekko zmiękną. Dodaj mus z marchewki i wymieszaj. Ponownie zagotuj. Zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretkę. Dokładnie rozprowadź. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Przelej masę

Anioszek w kuchni
ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą 221

składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca(...)otworkami w kształcie serca. Brzegi dociskamy widelcem. Całość smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200 st. C do momentu, aż ciasteczka urosną i zrobią się lekko rumiane. Po tym czasie w środek, każdego serduszka nakładamy konfiturę i ponownie zapiekamy, na złoty kolor. Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Kanelbullar 178

Margines posmarować roztrzepanym jajkiem dla lepszego sklejenia ciasta.  Ostrożnie zwinąć rulon, zaczynając od długiego posmarowanego boku, kończąc na marginesie. Rulon pozostawić chwilę na złączeniu ciasta, by ciasto lepiej się skleiło i bułeczki potem się nie rozklejały. Rulon pokroić na 2-3 cm kawałki.  Bułeczki układać w odstępach kilkucentymetrowych na blasze. Odstawić bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia(...)ewentualnie posypać cukrem kryształem lub solą morską.  Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułeczki powinny być ciemno złote. Cudownie smakują, gdy są lekko ciepłe :) ----- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Strucla z rabarbarem i amarantusem Chałka orkiszowo-pszenna

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb mieszany-pszenno-orkiszowo-owsiany 187

zamiennikiem będą płatki orkiszowe - zmielone. Miałam w zapasie też płatki owsiane i kefir - więc sprawa stała się prosta - chleb mieszany. Według mnie eksperyment jest udany - chleb smaczny, kwaskowaty, miąższ lekko wilgotny, ale miękki. Oto przepis : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 750 ( chlebowa) 3/4 szklanki mąki orkiszowej (odmierzyłam 3/4 szklanki płatków orkiszowych i zmieliłam) 1/2 szklanki mąki owsianej ( odmierzyłam(...)zmieliłam) szklanka kefiru  1/2 szklanki wody Do miski przesiałam mąkę pszenną, wsypalam zmielone płatki orkiszowe i owsiane, dolałam kefir połączony z wodą i całość wymieszałam. Na tym etapie ciasto jest raczej zwarte, ale miękkie. Odstawiłam pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie dodałam : 1,5 łyżeczki drobnej soli 3 łyżki zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10h przed pieczeniem

apetytnapieczenie
Zawijane bułeczki ze szpinakiem - kwietniowa piekarnia 183

mnie wymiary ok. 36×24 cm). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wałkujemy zielone ciasto na prostokąt o ok. 1-2 cm krótsze. Kładziemy zielony prostokąt z ciasta na białym i zawijamy jak roladę. Roladę dzielimy na 6-8 części. Otrzymane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem lub wykładamy do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. Przyszłe bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy(...)godzinę do podrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułeczki skrapiamy oliwą, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez 10-15 minut, aż będą lekko rumiane. Studzimy na kuchennej kratce. Smacznego! Uwagi. Moje bułki piekłam trochę dłużej ok 25 minut w 80 st, czyli razem ok 35 - do zrumienienia. Po 15 minutach były bardzo blade

Stare Gary
Galaretkowiec kolorowy i piegowaty 324

galaretki  ametystowe + 750 ml wody   Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki.  Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając(...)tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty. Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą, jeśli galaretka jest mocniej ścięta, zostają fajne kawałeczki w masie;) Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam

Takie tam pichcenie
Muffiny cytrynowo-migdałowe 229

Dziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko chrupiące. Można je po prostu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. składniki: 2 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła(...)jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać

Monia miesza i gotuje
Kuchnia w opałach - gościnne występy RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ 83

Jeszcze nie raz poczytacie o nich na moim blogu, bo myślę, że warto. Oczywiście jest przy nich trochę zabawy, ale sami oceńcie efekt końcowy. Powstał też dzisiaj tort Szarcwaldzki, lekko pijany :) , ale to już inna historia.  Przy okazji Grzegorz Wszystkiego Najlepszego. SKŁADNIKI: wyszło nam około 30 rurek 25 dkg mąki 12,5 dkg masła 2-3 łyżki śmietany cukier(...)śmietany 30 % 1 śmietan fix 2 łyżki cukru  pudru A jak to zrobić: Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, cukier waniliowy, dokładnie posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, przełożyć na talerzyk i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i pokroić na paski o szerokości 2-3 centymetry. Foremki do pieczenia rurek wysmarować tłuszczem

Kuchnia w opałach
Słodkie bułki z serem i ananasem 116

uformować kulkę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. U mnie trwało to około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 13 części. Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Pozostawić(...)ponownie wyrosły. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Nadzienie Do zmielonego twarogu dodać wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. W wyrośniętych bułeczkach wyciskać dołeczek( ja robiłam to dnem literatki lekko namoczonym w oliwie) dociskając do dna blaszki, ale nie przebijając dna. Nałożyć do wgłębienia ser, a następnie ananasa. Piec w 180º około 20 min. Studzić na kratce. Bułeczki są przepyszne

O kuchni z uczuciem
Muffiny migdalowe z jablkiem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.72 151

pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu skórka starta z połowy cytryny szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 120 g masła, stopionego i ostudzonego 2 lekko roztrzepane jajka 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 6 truskawek, u mnie mrożone, pokrojonych w ćwiartki płatki migdałowe do posypania cukier trzcinowy do posypania Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C(...)misce łączymy suche składniki, w tym skórkę z cytryny. Do drugiej łączymy masło z jajkami, ekstraktem oraz 180 ml ciepłej wody. Łączymy zawartość obu misek. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki, do 3/4 wysokości.  W każde ciastko wkładamy po 2 ćwiartki truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 372

kostkę, następnie dodałam również pokrojoną w kostkę średnią cebulę i podsmażyłam, tak aby się lekko zarumieniła. Na tym przygotowałam zasmażkę z 1 łyżki mąki/ Zasmażka też do kolorku lekko złotego. Tak przygotowaną zasmażkę boczkowo - cebulową dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i dusiłam przez chwilę mieszając, aby się nic nie przypaliło. Teraz trzeba kapustę doprawić według własnego smaku: pieprzem, solą, odrobiną(...)kluski. Nastawiamy garnek z posoloną wodą, w którym ugotujemy kluski. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy około pół łyżeczki soli , pieprz , 2 jajka i mąkę ( w ilości takiej, aby powstało ciasto w miarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu podajemy. Takie kluski można również jeść z sosami mięsnymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffiny z aronią 190

mokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta.  Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni. Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem pudrem. Babeczki znikały zanim zdążyły przestygnąć ;) Babeczki wypełniłam(...)Przysmaków . Otrzymałam od pani Moniki słoiczek na spróbowanie. Przyznam się, że podchodziłam do tej aronii ze sporą rezerwą, gdyż do tej pory każda kupowana aronia w słoiczku była cierpka, lekko gorzkawa i średnio mi smakowała. Kiedyś mając dostęp do "działkowej" aronii, sama robiłam soki i konfitury. Wiem, że owoce powinny lekko zmarznąć na krzaku, a więc najwcześniej powinno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki z zieloną soczewicą 153

Dzisiaj będzie lekko ale pysznie. Temperatura na dworze ok. 28 stopni, nic tylko leżeć pod gruszą. W związku z tym pomyślałam, że przygotuję, coś co można zapakować w pojemniczek i wziąć ze sobą na piknik, jak również z przyjemnością zjeść na ciepło. Będą to naleśniki z zieloną soczewicą i mięsem mielonym oczywiście drobiowym. Ja już testowałam to danie w plenerze(...)doskonale się sprawdza. Także zapraszam. Składniki: ciasto  170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki ) Farsz: 1 szklanka soczewicy zielonej  1 cebula jajko sól, pieprz czarny świeżo mielony,  2 łyżka sosu sojowego  3 ząbki czosnku  30 dag mięsa mielonego

pieprzny smaczek
Omlet biszkoptowy z "Besan" 148

mój omlet będzie tak samo puszysty jak ten tradycyjny i czy w ogóle wyjdzie. Jak widać mile mnie zaskoczył i wyszedł. A na dodatek był przepyszny, delikatny i lekko wilgotny :D ~ Omlet biszkoptowy z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i musztardą ~  Składniki: jajko czubata łyżka mąki z ciecierzycy 120g szpinaku mrożonego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia musztarda przyprawy: sól(...)ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Białko ubijamy z szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy ze szpinakiem i musztardą. Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba