lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:426/613)

Zupa zacierkowa 141

liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formułować pod palcami. Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać(...)chwilę razem pogotować. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu). Koperek drobno posiekać, dodać do zupy. Zupę wymieszać, jeszcze chwilę

Gospodyni Miejska
Cukiniowy sposób na głoda 228

stać godzinami przy kuchni jak można zrobić coś szybko i smacznie! Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele! Dzisiaj czas na placuszki!  Placuszki z cukini Ciasto: 0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok) 2 jajka 5-6 łyżek mąki 8-9 łyżek płatków kukurydzianych duży pęczek natki(...)maniaków kopru! :) ) sól, pieprz Dip: kostka twarogu koper 4 ząbki czosnku śmietana sól, pieprz Zaczynamy od cukini! Bardzo dokładnie ją mijemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko zasalamy odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy sobie koper i czosnek. Koper drobniutko kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy część kopru do twarogu, a druga część czeka na swoją

Kuchnia moimi oczami
Ciasteczka różyczki. 142

marmolada np. różana Wykonanie Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, cukrem waniliowym/ wanilią, solą i dodajemy pokrojoną w kostkę zimną Kasię. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Wałkujemy dość cienko i wycinamy małe kółka np kieliszkiem. Łączymy po 4 kółka tak aby jedno na drugie delikatnie nachodziło(...)odrobinę marmolady i zwijamy w rulon, który przecinamy na pół. W taki oto sposób otrzymamy 2 ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min, do lekkiego zbrązowienia. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Malinowe Pocałunki
Palce czarownicy - straszne, ale smaczne... 127

Jakiś czas temu było Halloween... w ten dzień postanowiłam upiec popularne palce czarownicy... choć wyglądają strasznie to w smaku są bardzo smaczne o lekkim posmaku migdałów ;) Składniki: 200 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów,  2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 30 migdałów. Przygotowanie(...)miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i po łyżeczce ekstraktu z wanilii i migdałów. Zagniatamy składniki na ciasto. Gdy już nam się ładnie połączą wkładamy ciasto w torebkę foliową i wkładamy na zamrażarki na 20 minut. Następnie wyciągamy i formujemy palce. Migdały zalewamy wrzątkiem i moczymy. Ściągamy

Aga w kuchni
Tarta z karmelem malinowym 163

średnicę większą niż tortownica. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach i pieczemy przez 15-17 minut. Po upieczeniu rant nieco opadnie – ale tak ma być, odstawiamy ciasto do całkowitego ostudzenia. Maliny blendujemy (ewentualnie rozcieramy widelcem), a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus przelewamy do małego garnka lub rondelka i łączymy ze śmietaną – malinową(...)samym czasie co karmel. Na dno nieprzywierającego rondla lub patelni wlewamy dwie łyżki wody, a następnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, w późniejszym czasie możemy tylko lekko potrząsać patelnią), aż cukier zmieni się w złoto-bursztynową wrzącą masę – czyli karmel. W tym samym czasie podgrzewamy maliny ze śmietaną – do osiągnięcia 80°C (ja czekam

Poezja smaku
Tarta z porzeczkami i bezą 167

myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wysypujemy porzeczki. Na wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy – ok. 10 minut. W tym czasie białka ubijamy, a następnie powoli, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż białka będą lśniące i sztywne. Wykładamy białka na podpieczoną(...)dotykając jej dnem do białek i szybko odrywając. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach (ja wstawiam w drzwiczki drewnianą łopatkę) przez ok. 40 minut. Post Tarta z porzeczkami i bezą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Muffinki cytrynowe 141

Chyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne. Przepis stąd , choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej. . Składniki na muffinki: 225 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka sok i skórka(...)cytrynowy Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowywania: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 25 minut

Pasja Smaku
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 166

Temperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już

W kuchni Karmel-itki
Najlepsza tarta z rabarbarem 154

domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się(...)dodatku trzeba je wszystkie dokładnie ostudzić i schłodzić. Za to oczekiwanie wynagrodzi nam smak po prostu niebiański - kruchy spód, który smakuje jak najlepsze kakaowe herbatniki, krem karmelowy, delikatny, lekki i słodziutki, a całość wieńczy lekko kwaśny, różowiutki rabarbar. Tarta wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą zjeść na jedno posiedzenie, i tylko odrobina rozsądku, która się jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto truskawkowo kokosowe 249

nasz polskie truskawki. Sezon jest zbyt krótki by nie korzystać z tych pysznych owoców. Tak, więc dzisiaj zapraszam Was na mega pyszne ciasto. Połączenie smaków jak dla mnie idealne. Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki maku Ale-raj sól szczypta(...)cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć

Ala piecze i gotuje
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 189

się powtrzymać od niepodjadania w trakcie lepienia. Jeśli nie znacie smaku pokrzywy - koniecznie wypróbujcie póki jeszcze nie przekwitła, a jeśli już dobrze znacie zapraszamy Was do inspiracji :) Składniki: -na ciasto pierogowe (ok. 60 sztuk pierogów wycinanych szklanką po Nutelli) : 3 szklanki mąki żytniej,   1 szklanka ciepłej wody (ok.36*C),  2 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła lub oleju(...)Kolejno czosnek obieramy, również siekamy na bardzo drobno, ser kozi (lub feta) kroimy w dość drobną kostkę i równiez odstawiamy na bok.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, lekko podsmażamy na niej czosnek, a do niego dodajemy rozdrobnioną pokrzywę. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 5 minut co jakiś czas mieszając całość (wbrew pozorom bo zblanszowaniu pokrzywy zostaje

Symfonia Smaków
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox 164

Patelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników  J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy(...)niej właśnie zrobiłam te oto naleśniki. Sprawdziła się znakomicie! Naleśniki  ryżowe z dodatkiem twarożku i owoców możemy przygotować nie tylko na śniadanie ale również na deser czy lekki obiad, u mnie często goszczą na stole mając w domu naleśnikożerców J Składniki: 1 szklanka mleka ryżowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 jajka

Wanilia i Kardamon
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 111

domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na placek o grubości 5 mm, podsypując mąką, aby się nie kleiło. Foremką wykrawamy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)ładnie przyrumienią. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy  przestygnie dodajemy po łyżeczce mascarpone i mieszamy. Jeśli czekolada zbyt stwardnieje podgrzewamy ją ponownie lekko w kąpieli wodnej. Na koniec dajemy esencję i mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć smarujemy nią ciasteczka i sklejamy. Posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 139

brzegi (w trakcie pieczenia troszkę się "skurczy"). Wykładamy ciastem formę, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Pozostały kawałek ciasta także rozwałkowujemy przez folię i wycinamy foremkami dowolne kształty, którymi przyozdobimy wierzch tarty (ja akurat wycięłam gwiazdki i serduszka, ale jest pełna dowolność w tym temacie). Farsz: Sos pomidorowy wlewamy do miski, dodajemy(...)groszkiem i przyprawy, mieszamy.  Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego sera, resztę farszu, a na wierzch rozdrabniamy i lekko wciskamy kawałki tuńczyka. Wycięte kształty układamy na farszu i lekko dociskamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut

Kolorowy Przepisownik
Paszteciki na piwie. 158

doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Smażymy, aż płyn z pieczarek odparuje, a cebulka się apetycznie zezłoci.  DODATKI: żółtko sezam, mak, czarnuszka lub ziarna kminku      Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 milimetrów, Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy część nadzienia i zwijamy jak roladę. Teraz rulon dzielimy(...)plasterki. Gotowe paszteciki układamy na blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe

Rozpustne gotowanie