wyjątkiem ziaren i dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie dodajemy ziarna i mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy równo łyżką maczaną w zimnej wodzie. Lekko nacinamy nożem prostokąty, tak by łatwiej było nam później pokroić na kawałki. Wierzch posypuję ziarnami siemienia lnianego lub sezamu i skrapiam wodą (by ziarna po upieczeniu nie odpadały). Wkładam(...)programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się oddzielne kawałki. Blaszka wraca do piekarnika i dopieka się jeszcze 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika rozdzielamy nasze kawałki przy pomocy noża i pozostawiamy
Smaczne Zdrowekiedy staram się nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka(...)bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Składniki: - 2 średnie jajka - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej białej ( lub pszennej) Białka oddzielamy od żółtek. W misie malaksera ubijamy na sztywno białka razem z ksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy łyżką
Smaczne Zdrowecytryny Cukinię obrałam, umyłam, odkroiłam końce i pokroiłam w plastry centymetrowe. Wydrążyłam pestki. Składniki, prócz cukinii i skórki z cytryny, zagotowałam, włożyłam cukinię do wrzątku, ponownie zagotowałam. Lekko ostudziłam, dodałąm skórkę cytrynową (najlepiej w całości lub dużych kawałkach) i odstawiłam na 12 godzin. Po tym czasie wjęłam skórkę, gożdziki i cukinię, którą osączyłam na sicie. Przefiltrowałam zalewę przez gazę(...)cukinię, zalałam zalewą i zakręciłam. Pasteryzowałam 2 minuty od momentu zagotowania. Wyjęłam z garnka, postawiłam do góry dnem i pozostawiłam do wystygnięcia. Cukinia świetnie pasuje jako dodatek do ciast, racuszków, naleśników, deserów, itd. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiskojarzenia dobre, to po co wprowadzać jakieś zmiany? Tak więc, zgodnie z tradycją, którą same sobie (i innym) narzuciłyśmy... zapachniało w całym domu (i pod domem) orzechowym nadzieniem z lekką nutką korzenną. Mamy nadzieję, że te rogaliki uzmysłowią męskiej części rodziny jakie byłyśmy grzeczne i... uda nam się zapachem skusić Mikołaja! :)))) /Nie żebyśmy to tak specjalnie sobie wykombinowały. SKŁADNIKI(...)dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować. Rogale: - Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą. - Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku. - Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty
Wypisz Wymalujksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu białek (mają być bardzo sztywne) do masy dodajemy po jednym żółtku (łącznie 7 sztuk) i cały czas miksujemy. Ubijamy całość ok.3 minuty (lekko urośnie). Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Całość dobrze zamieszać. Można ręcznie albo na małych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy do formy tortowej, z dnem uprzednio(...)suchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań. Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć biszkopt, by nie wysychał. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżeczek żelatyny rozpuscić w kąpieli wodnej. Do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać z żelatyną, wlać do reszty truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać do truskawek serek mascarpone i lekko ubić, aby masa dobrze się połączyła. Ubić kremówkę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą truskawkową. ½ masy wlać do tortownicy, wyrownać i wstawić do zamrażarki na 10 minut(...)wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty truskawek, wymieszać i wylać na stężałą masę truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki. Dowolnie udekorować. (Do przygotowania ciasta można użyc truskawek mrozonych całych lub zmiksowanych przed zamrozeniem, ale wtedy truskawki należy zagotować
Mix smakumówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 5. Marcepan dzielimy na dwie części, formujemy dwa podłużne wałeczki. Ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować i ugniatamy przez ostatnie 5 minut. Dzielimy na dwie części, formujemy dwa okrągłe placki o długości keksówek. Na każdy kładziemy po wałeczku masy marcepanowej i zawijamy(...)czas rozgrzewania piekarnika. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Do piekarnika wkładamy keksówki, od razu zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy 40-50 minut. Wyciągamy, odstawiamy lekkiego przestygnięcia na 15 minut, po czym wyjmujemy z keksówek, polewamy połową roztopionego masła i obtaczamy w cukrze pudrze. Po 15 minutach czynność powtarzamy (znów polewamy masłem i obtaczamy cukrem pudrem). odstawiamy
My Culinary Artstarannie w jednolity farsz. Jednocześnie dodajemy do smaku sól (zwykle ok. 1 łyżeczki) oraz szczyptę mielonego białego pieprzu. Tak przygotowany farsz wykorzystujemy do ulepienia pierogów w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Pierogi wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez 4-5 minut od ich wypłynięcia(...)przestygnięcia (możemy również przechowywać przez pewien czas w lodówce). Pierogi najlepiej podać w taki sposób, że podsmażamy je przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, na lekko rumiano i chrupiąco, po czym serwujemy z zeskważonym boczkiem oraz czerwonym barszczem lub rosołem. Uwagi Nie musimy wykorzystać od razu całego farszu, gdyż można go przechowywać przez kilka
Kulinarna Pokusapierwszy raz piekłam jagielnik, ale się udało:) Ciasto bardzo dobre, bardzo sycące i co dla mnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni(...)najlepiej pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało 100 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż do momentu gdy zacznie wydzielać lekko orzechowy aromat. Następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj kubek mleka z kubkiem wody i dwiema łyżeczkami miodu. Dodaj kaszę. Gotuj 15-20 minut. Podczas gotowania nie mieszaj. Kasza ma wchłonąć
pyszne zdrowościtrudny, jak można wnioskować z opisu. Efekt zaskakujący (pozytywnie oczywiście!) Wprawdzie pączki smakują nieco odmiennie niż tradycyjne smażone na tłuszczu, ale wcale nie znaczy, że gorzej. Są lekkie, puszyste, aromatyczne, a po całym domu roznosi się cudowny zapach. Pozostaje mi tylko żałować, że w momencie pisania tego postu, nie mam już ani jednego pączka (a jeszcze bardziej, że przepis(...)przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Ilość porcji: 26 (oryginalnie jest podawane 16, ale robiłam nieco mniejsze, takie na dwa kęsy) Składniki: Ciasto: 370g mąki pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru
Kolizje Smakówsłońca. Postanowiłam zafundować więc sobie (oraz rodzince) coś na poprawę humoru i rozpieszczenie podniebienia - wyczarowałam, iście francuskie, drugie śniadanie. Na brioche miałam ochotę już od dawna. Widząc zdjęcia lekkich jak puch bułeczek, ślinka napływała mi do ust, a wyobraźnia już widziała mnie siedzącą na tarasiku z mym lubym, przykrytą kocami ,popijającą gorącą kawę i skubiącą wspomnianą wyżej bohaterkę. Wiecznie zaganiana(...)taki scenariusz. Jednak ten długo wyczekiwany dzień nadszedł. No, może nie jest tak idealnie jak w mojej głowie, ale sam smak bułeczki pozwala zapomnieć o wszystkim... ;) Pamiętajcie, by ciasto zagnieść wieczorem. To naprawdę tylko chwila, a jaka nagroda! Rano możesz wstać wcześniej, uformować kuleczki i położyć się spać na 3 godzinki potrzebne do wyrastania:) Składniki : 20 g świeżych drożdży
Gotowanie to kochaniePowiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z
Smaczne ZdroweDziś 6-te urodziny mojej córci- 100 lat!!! Na tęokazję mały torcik dla najbliższych, a w sobotępowtórka na urodzinowe przyjęcie. Zapraszam na lekką piankę czekoladową, pomysł z tej strony, z uwielbianymi przez dzieci piankami marshmallow. Czekoladowa pianka ze Smerfami Składniki na spód: 130 g czekoladowych ciasteczek 50 g Kasi lub masła Składniki na czekoladową piankę: - 200 g gorzkiej czekolady(...)żółtka - 3 białka - 2 łyżki cukru - ½ szklanki płynu( może być sama woda lub pół na pół z z rumem) 50 g czekoladowego groszku Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z rozpuszczoną Kasią/masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy(18/20cm) i dobrze ugniatamy. Całość schłodzamy w lodówce przez około 15 minut. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy
Mia Cucina Sofietadzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki : Biszkopt: 2 duże jajka lub 3 mniejsze 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej(...)jakiś czas zaglądać czy nie jest już gotowy). Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem. Masa serowa : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1szkl gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. 1/3 sera chwilę miksujemy, następnie dodajemy przestudzoną galaretkę, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasączony biszkopt. Wstawiamy do lodówki, aby warstwa nam zastygła. Po tym czasie przygotowujemy drugą
charlotte gotujezapraszam Was na pyszne ciasto z gruszkami i masłem orzechowym, z dodatkiem korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest bardzo proste, należy tylko pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do ciasta wybrałam małe gruszki, jest ich 12 sztuk, mamy wtedy pewność, że ładnie się nam upieką. Parę słów o maśle orzechowym Aż 67% Polaków uznaje masło orzechowe za tuczące, a ponad(...)oraz B3 (niacyny). Masło orzechowe tuczy? To mit! 29% Polaków uważa, że masło orzechowe zdecydowanie jest tuczące, natomiast 38% badanych twierdzi, że raczej jest tuczące. Jedynie lekko ponad 2% respondentów sądzi, że masło orzechowe zdecydowanie jest nietuczące. Wiedzy na ten temat nie ma ponad 23% naszych rodaków. Co prawda, fistaszki mają dużo tłuszczu, ale są to tłuszcze nienasycone, które
Kulinarne przygody Gatity