Dzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło
Niezły MłynekPyszne domowe lody na bazie serka śmietankowego i mango, delikatnie pachnące kardamonem i obtoczone w białej czekoladzie. Składniki: 2 dojrzałe mango 150 g śmietankowego serka Almette
Oryginalny smakCoś szybkiego i pysznego - wafel z masą z mleka w proszku. Co tu dużo mówić szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika w dziwnych okolicznościach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPiękny poranek. Ptaszki ćwierkają, wietrzyk powiewa. Na oścież pootwierane wszystkiemożliwe okna, a mnie i tak parno, duszno, gorąco! i to już od samego świtu, była bowiempiąta
W kuchni Karmel-itkiRóżną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na słodko w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej(...)rozgotować! Najlepiej poczekać, aż cała woda wyparuje) oraz cebulę; dokładnie odcedź. 2. Poszatkuj dokładnie pietruszkę, imbir zetrzyj na małych oczkach. 3. Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. 4. Zblenduj dokładnie soczewicę, puree z dyni, cebulę, 1-2 łyżki otrębów, przeciśnięty przez praskę czosnek, nać pietruszki, imbir i pozostałe przyprawy. Wymieszaj z nasionami słonecznika. 5. Odstaw masę
Pland based fillepokojową. Po połączeniu, masę ugniatamy do momentu aż będzie gładka, lśniąca i odchodząca od ręki. To ważne by ciasto było odpowiednio napowietrzone. Ciasto łączymy z rozczynem i ponownie odstawiamy w misce przykrytej bawełnianą ściereczką, aż zwiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie. Może to potrwać od 30 min nawet do godziny. Po tym czasie formujemy(...)Ponownie odstawiamy uformowane już bułeczki pod bawełnianą ściereczką a ok. 15 min. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i pieczemy ok. 20 min aż góra lekko się zarumieni. Smacznego
Gawron w rosoleDzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą. Składniki: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 całe jajka 2 żółtka 10 dag cukru 8 łyżek masła sól mleczna czekolada Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dwa całe jajka i dwa żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do wyrośniętego zaczynu pozostałą przesianą mąkę i resztę ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy i bardzo dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, stopniowo dodajemy stopione ciepłe masło i szczyptę soli. Ciasto przykrywamy ściereczką i na pół godziny odstawiamy
Pyszności Słodkościdomu do gołąbków używa się od zawsze tak zwanej „gęsiarki”, na którą mówi się „garnek do gołąbków” ;) Cebulę siekamy na drobną kosteczkę i podsmażamy ją na tłuszczu, soląc lekko. Kiedy zmięknie, dodajemy grzyby pokrojone w paseczki. Wszystko razem smażymy kilka minut. Grzyby i cebulę przekładamy do kaszy, dodajemy sporo pieprzu i jeśli to potrzebne, sól. Wszystko dobrze mieszamy. Farsz powinien(...)niego nieco tej intensywności. Liść kapusty układamy na dłoni, nakładamy łyżkę lub 2 farszu (w zależności od wielkości liścia), zakładamy boki liścia do środka i zwijamy. Gołąbki układamy ciasto w naczyniu. Kiedy wszystkie są gotowe, zagotowujemy wywar z grzybów ze szklanką bulionu (opcjonalnie można go zastąpić szklanką gorącej wody i kostką grzybową) i zalewamy nim gołąbki (nie wyżej niż
Trzeci talerzSchłodzone ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła). Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Składniki na polewę kakaową: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki(...)suszone morele itp. Sposób wykonania Masło wraz z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, dodać kakao i cukier puder, rum, wszystko dokładnie wymieszać do momentu aż polewa będzie jednolita i lekko błyszcząca. Ciepłą polewę wlać na wystudzony spód a następnie udekorować bakaliami. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieubijamy nadal. Dodajemy żółtka, zapach i ubijamy tylko do połączenia. Wsypujemy powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy już nie mikserem. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakładamy do rękawa cukierniczego. Powinno to się robić grubą okrągłą nasadką, ale ja odcięłam tylko róg bo takiej jeszcze nie posiadam i wyciskamy na blachę biszkopty, długości około(...)zostawić na ok5 minut, aby przeschły. Przed włożeniem blach do piekarnika ponownie trzeba je oprószyć cukrem pudrem. Pieczemy je w temperaturze 180ºC przez około 14 minut, aż będą lekko złote. Jak się upieką należy chwilkę odczekać aby je zdjąć z papier. Najlepiej by było je zdjąć i ułożyć na kratce, aby całkowicie wystygły. U mnie tego już się
Malinowe Pocałunkimoja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Z zawodu jestem kucharką , pracuję w zespole szkół ogólnokształcącym w swoim zawodzie. Lubię gotować, ale najbardziej lubię piec ciasta Ciasteczka sezamki SKŁADNIKI: sezam- 120 g margaryna- 1,5 łyżki cukru - 3 łyżki miód -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić. Następnie dodać cukier i miód, mieszając do całkowitego rozpuszczenia(...)minuty, odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę wyłożyć na dużą blachę, rozsmarować dobrze na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop, piec do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu, kroić ciasteczka w kwadraty. Jeżeli całkiem sezam wystygnie, ciężko go będzie zdjąć z brytfanny, bo się zrobi twardy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusistopione i przestudzone masło, kilka łyżek masła zostawić do posmarowania bułeczek. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść uformować 14 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować pozostałym stopionym masłem. Piec ok. 25min w temp. 175st. Ostudzić(...)zasypać cukrem, dokładnie wymieszać. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Stale mieszając, gotować 1 minutę. Lekko przestudzić. Bułeczki przekładać ciepłym budyniem i malinami. Podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościMożna jednak użyć zwykłego miksera. Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem - w blenderze idzie to błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry. Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce(...)piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy. Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki * 3 galaretki w różnych smakach (kiwi, cytryna, pomarańcza) * 125 ml mleka skondensowanego niesłodzonego * 200 ml śmietany kremówki * 150 ml serka homogenizowanego waniliowego * podłużne biszkopty Sposób
Mix smakuMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D ) Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na Słodko