lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:436/613)

Chlebek arabski. 142

chlebki lekkie, idealne do hummusu i innych potraw, nie tylko arabskich. Składniki (na ok.8-10 chlebków): 15 g drożdży prasowanych, 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy. Przygotowanie: Drożdże rozpuścić z miodem w małym kubeczku, do rozpuszczonych dodać łyżeczkę mąki, odstawić na chwilę. W tym czasie połączyć ze sobą(...)misce dwie i pół szklanki mąki z solą, wodą i dodać do tego rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrabiać przez ok. 5 minut, następnie odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (czysta ściereczka) na ok. 2-3 godzin. ( Ja tym razem odstawiłam na ok. 1 h) Z ciasta uformować kulki wielkości dłoni, podczas formowania wykorzystać resztę mąki. Kulki delikatnie obtoczyć w mące i rozwałkować

rozgotowana
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 190

super się przyda lub malakser. Masa musi być gładka i jednolita. Arkusz papieru do pieczenia pociąć na kwadratu i rozłożyć na blacie. Do rękawa kuchennego nałożyć ciasta i wyciskać ciasto formując krążki na każdym kwadratowym papierku. Jeśli mogę wam doradzić to użyjcie końcówkę mniejszą wykończoną ząbkami. Ja zrobiłam najpierw z grubszą końcówką, myślałam że lepiej i wyszły mi potwory strasznie(...)olej, jak już będzie gorący zmniejszyć temperaturę. Wrzucać kolejno krążki razem z papierkami i za chwilkę delikatnie je zdjąć. Użyjcie „chwytaczek”, żeby się nie oparzyć. Jak już lekko się zarumienią odwrócić na drugą stronę i smażyć chwileczkę. Wyłożyć krążki na ręczniczkach papierowych. Zostawić, aż ostygną. Zrobić lukier mieszając cukier puder z wodą, lukier musi mieć konsystencję średnio gęstą

Kuchnia Pokoleń
Bułeczki kajzerkowe 87

chce :) i tak od upieczenia moich pierwszych bułeczek minęło już 1,5 miesiąca... Co nie znaczy, że odpuściłam ten temat :) Składniki na 8-9 średnich bułeczek: 190 ml wody (lekko ciepłej) 3 łyżki mleka 3 i 3/4 szkl. mąki 20 g drożdży 50 g masła extra (1/4 kostki) + 25 g do posmarowania przed pieczeniem 2 średniej wielkości jajka 1 łyżeczka(...)drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie rozpuszczamy składniki. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka rozkłócamy. Dodajemy masło, jajka i mąkę do składników w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy kule na kształt bułeczek. Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie zachowując spore odległości od siebie (min. 4 cm). Bułeczki można naciąć

Kolorowy Przepisownik
Pizza ze szparagami. 152

partiami ,ciasto ma być sprężyste , nie twarde) i wyrabiam ciasto ,aż nie będzie kleić się do rąk . Odkładam do wyrośnięcia na około 0,5 godziny .Po tym czasie rozwałkowuję ciasto w formie koła i daję na wierzch ulubione dodatki .Może być dowolny kształt . Sos na spód pizzy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek oregano sól(...)przez około 15 minut ,zmiksować na gładki sos . Dodatkowo : szparagi ,pół pęczka ,odłamać twarde końce i obgotować w wodzie przez 2 minuty ,przelać zimną wodą i ułożyć na pizzy lekko dociskając . Tuńczyk ,pomidorki koktajlowe ,nie za dużo ,szparagi są najważniejsze. Pieczemy pizzę w 220 stopniach przez około 20 minut

Ladylaura.
Pierogi z bobem i boczkiem 149

wędzonego boczku  1 cebula sól i pieprz 800g mąki  ¾ – 1 szklanka ciepłej wody  3 łyżki oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy z łupinek i miksujemy na gładką masę. Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w cienkie słupki. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, brązowe chrupiące skwareczki(...)patelni (za wyjątkiem kilku łyżek, które zostawiamy do okraszenia gotowych pierogów) dodajemy do bobu, łączymy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 3 minut od momentu, jak wypłyną

MarciochaKucharzy
Wielkanocne ciasteczka zajączki 223

jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Do tego przepisu postanowiłam zafarbować ciasto, można jednak zostawić je w naturalnym kolorze i efekt końcowy też będzie super. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrawamy serduszka. Na jednego zajączka potrzebujemy trzy: na przód, na tył i na uszy. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Serduszko(...)palcami, żeby obie części dobrze się połączyły. Pieczemy około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Dobrze jest spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy zaczną lekko rumienić się na brzegach to znak, że trzeba je wyciągnąć. Jeśli zostawimy je w piekarniku dłużej każdy kolor zrobi się brązowy. W międzyczasie przygotowujemy krem . Przed rozpoczęciem składania zajączków musimy

Ciastkozercy
Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej 165

cukrem i kawą. Do utartego serka dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 części. 1/3 kremu wkładamy na pierwszy blat ciasta. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierz dajemy kolejną 1/3 kremu. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Ostatnią część kremu wykładamy na boki. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Dodatkowo: kilka bez waniliowo-pastelowych lub kupionych(...)boki tortu. Na wierzch na krem układamy bezy, kilka możemy pokruszyć. Obwiązujemy kokardą do dekoracji. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Źródło na biszkopt i lekko zmodyfikowany krem: bbcgoodfood.com Dekoracja : pomysł własny The post Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sernik na zimno z truskawkami 200

waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min, aż ciasto będzie miało złotobrązową barwę. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce i dopiero oderwać papier do pieczenia. masa Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, a następnie(...)cytryny na gładką masę. Do rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny dodać nieco utartego twarogu, wymieszać, a następnie wlewać do twarogu cały czas mieszając, najlepiej przy pomocy miksera. Odstawić masę do lekkiego stężenia, ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy i wymieszać. Biszkopt otoczyć obręczą, wylać 1/3 masy twarogowej, wstawić na 5 minut do zamrażalki. Po wyjęciu na masie ułożyć 2/3 truskawek

Mix smaku
Banany w migdałowym krokancie 133

wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.   Składniki na 6 porcji: - 2 banany - ok. 200ml śmietanki kremówki - 1 łyżeczka cukru pudru - 1 łyżka mleka w proszku - 50 g gorzkiej czekolady - krokant migdałowy(...)posiekanych płatków migdałowych - 30 g masła - 110 g cukru (kryształ) - esencja migdałowa Zacznijmy od krokantu. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, migdały i odrobinę esencji migdałowej. Całość lekko rumienimy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy. Po wystygnięciu – kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec 1 łyżkę mleka w proszku (ten dodatek sprawia

mojewypiekiinietylko
Mufinki z powidłami 311

brak czasu na pichcenie....no, ale przecież mufinki ..robi się  bardzo szybko...i nawet dużo sprzątania nie ma..wystarczą dwie miski i łyżka..mufinki nadziane powidłami śliwkowymi Orzech ..lekko słodkie z nutką kwaskowości..pycha.. 200 g mąki pszennej 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml oleju roślinnego 2 jajka 75 ml mleka(...)foremki do muffinów.Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.W oddzielnej misce olej wymieszać z jajkami i mlekiem. Dodać do suchych składników, dobrze wymieszać.Papilotki napełnić łyżką ciasta, na to położyć troszkę powideł i ponownie łyżkę ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich 216

kostki masła Sernik: 600 g serka wiejskiego 3 jajka pół szklanki cukru sok wyciśnięty z dwóch limonek budyń bananowy      Ciasteczka blendujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, mieszamy ze sobą. Przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.      Składniki na sernik wyjmujemy wcześniej z lodówki - powinny mieć temperaturę pokojową. Serki(...)można zetrzeć też skórkę) i budyń, mieszamy. Jajka rozbełtujemy w oddzielnym naczyniu, a następnie łączymy z masą twarogową. Miksujemy chwilę do połączenia składników, jednak niezbyt długo, aby nie napowietrzyć ciasta.      Sernik wylewamy powoli na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, najlepiej z wykorzystaniem kąpieli wodnej. Studzimy przy otwartych drzwiczkach

sama złodycz
Karobowa owsianka, czyli Duża Dawka Energii od samego rana :) 147

szafce na dłuższy czas. Postanowiłam więc, że dodam go do śniadanka. To był świetny pomysł, dzięki niemu nabrało ono "głębi" smaku, a ze względu na to, że karob ma lekko słodki smak nie musiałam dosładzać mojej otrębianki. A co się tyczy Karobu (inaczej mączki chleba świętojańskiego): "Karob – proszek z chleba świętojańskiego doskonały zamiennik kakao -Wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady szczególnie(...)także wartości odżywczych: białko i węglowodany -100% produkt naturalny -Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. -Nie zawiera żadnych alergenów. Zastosowanie Karobu: Używany do wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania  deserów Właściwości prozdrowotne Karobu:  – poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce – obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu, – może być

Kuchenny Skrawek Nieba
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 471

powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę wlewamy(...)jakiś czas mieszając do czasu, aż czekolada rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia. Na wolnych obrotach miksera miksujemy powoli ser wraz z jajkami. Dodajemy cukier i budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik

Poezja smaku
Bułeczki z rowkiem 126

apetyczne bułeczki są specjalnością francuską i belgijską. Łatwo poznać je po rowku na wierzchu. Mają dość chrupiącą skórkę i lekki miękisz, a smakują naprawdę doskonale. Przepis na 10-12 bułeczek: 40 - 45 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody Do miski przesiać mąkę i sól(...)razem z cukrem. Zrobić zagłębienie w mące i wlać drożdże z mlekiem, delikatnie oprószyć mąką po wierzchu i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn ,,ruszy,, dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto, przez ok. 8-10 minut, aż zrobi się gładkie, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić na 90 minut, by wyrosło. Po wyrośnięciu przekłuć i odstawić na 5 minut

Apetyczna babeczka
Muffinki czekoladowo-migdałowe 108

migdałowa pozostała po wyrobie mleka migdałowego (jeśli akurat w ostatnim czasie nie przygotowywaliśmy takiego, proponuję użyć 1/3 szklanki zmielonych migdałów połączonych z niewielką ilością wody tak, aby utworzyła się lekka papka) Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą w jednej misce wszystkie suche składniki. W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki. Następnie w suchych składnikach robimy dołek(...)krótko mieszamy. Foremki (specjalne do muffinek lub blaszane do babeczek) wykładamy papilotkami lub, jak w moim przypadku, papierem do pieczenia, gdyż ostatnio zakupione papilotki okazały się niewypałem (zbyt dużo ciasta do nich przywiera). Do papilotek kładziemy po łyżce ciasta. Na nie kładziemy kawałki gorzkiej czekolady (po jednym na muffinkę) i zakrywamy je kolejną łyżką ciasta. Ciasto nie powinno wystawać znacznie

Weganizm infantylny