lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:443/613)

Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 216

wziąć udział w co miesięcznej Piekarni. Tym razem nie mogłam sobie jednak odmówić upieczenia tego chlebka!!! nawet zepsuta, tuż przed pieczeniem, dolna grzałka w piekarniku nie popsuła mi szyków. Lekki, smaczny chlebek, choć zdecydowanie najlepszy tego samego dnia. Polecam. O Styczniowym Pieczeniu informacje znajdziecie TUTAJ :) No i dziękuję wszystkim piekącym za współudział! fajnie jest razem piec! Pan Rustico(...)mieszamy z cukrem i drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu około 10 minut. Mieszamy z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykrywamy folią i zostawiamy w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka marchewkowa 151

Wielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca

kgwjanczewo
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2482

Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 511

uzupełnić wodą, do poziomu z poprzedniego dnia, ja dolałam 100g (ml), ponownie zamieszałam i odstawiłam. Gdy zawartość garnka wyraźnie się spieni, u mnie po 24h, możemy przystąpić do przygotowania ciasta. Gdy mamy w pomieszczeniu chłodniej, może się okazać, że nasze kasze będą gotowe dopiero po 36h (musimy co jakiś czas kontrolować, by kasza była całkowicie przykryta wodą). Ja swoje odstawiłam(...)wodą, łącznie odlałam 100g wody (czyli tyle co dolałam dnia poprzedniego, by kasza była cała zanurzona w wodzie). Całość zmiksowałam blenderem, na prawie gładką masę (powinny być wyczuwalne lekkie grudki). Do zblendowanej masy z kasz dodałam pozostałe składniki, tj. otręby, płatki oraz nasiona chia i słonecznika, a także sól. Wszystko dokładnie wymieszałam, do połączenia składników. Gotową masę przełożyłam do formy

Smaczne Zdrowe
Róże chrustowe 117

będzie elastyczne należy kilka minut je zbić wałkiem aby ciasto się napowietrzyło. Z gotowego ciasta odłożyć część do wałkowania a resztę zawinąć w folię, żeby nam nie wyschło. Rozwałkować ciasto bardzo cienko podsypując mąką. Wykrawać kolejno najpierw duże, średnie i małe kółka a następnie je ponacinać w kilku miejscach na brzegach. Wykrojone kółka składać po trzy. Najpierw duże(...)sprawdzić kawałkiem ziemniaka, czy już jest wystarczająco gorący. Gdy ziemniak będzie skwierczał i się upiecze, można już wrzucać sklejone krążki. Smażyć bardzo krótko na oleju do chwili aż się lekko zarumienią. Po usmażeniu układać na papierowym ręczniki, żeby odsączyć z tłuszczu. Wystudzone róże posypać cukrem pudrem i po środku udekorować odrobiną marmoladą z róży. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z jabłkami w galaretce 415

pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte. Dodać żółtka do białek i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce(...)wylać na biszkopt otoczony obręczą. masa śmietanowa Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, do lekko ciepłej dodać   łyżkę śmietany i wymieszać, następnie jeszcze jedną łyżkę i wymieszać, na koniec stopniowo dodawać żelatynę do śmietany i mieszać, można mikserem. Śmietanę wyłożyć na stężałą masę jabłkową

Mix smaku
Magdalenki 143

rozchmurzyć ten ponury i deszczowy dzień, postanowiłem upiec (na pocieszenie) magdalenki. Ciastka te mają silne działanie rozweselające, pysznią się słoneczną barwą i są lekkie niczym chmurka. Sam Marcel Proust W poszukiwaniu straconego czasu wyrażał się o nich w sposób nadzwyczajny:  "(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem(...)odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość

Food Square
Rura Gospodarza 187

należy do najłatwiejszych w wałkowaniu i ciężko się na nim pracuje.   Od razu mówię, że jeśli liczycie na idealne, sklepowe kształty to możecie się przeliczyć. Najważniejsze jest, aby ciasto nie skleiło się w trakcie gotowania. Wypchane farszem i tak nabiorą odpowiednich kształtów. C hyba, że macie jakiś pomysł na wypchanie rurek w trakcie gotowania ich we wrzątku, aby się(...)piórka cebuli. Następnie dodałam je do kapusty, wszystko razem wymieszałam i doprawiłam przyprawami (papryka, sól, majeranek). Farsz wystudziłam. Następnie każdą rurkę nadziałam kapuścianym farszem, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu (lekko wysmarowanym tłuszczem) i polałam sosem beszamelowym (może też być pomidorowy, albo oba pół na pół). Wszystko razem wylądowało w piekarniku na 15- 20 min (150st.)  Czy uwierzycie, że dziś pierwszy

bastalena
Ciasto truskawkowo-kokosowe z galaretką 104

wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać kokos i pokruszony wafelek. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej(...)budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić

Czerwień i błękit
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 832

różnych metodach pieczenia, wręcz już studiuję składniki na masy serowe. :) Pomysłów mam wiele i nie wiedziałam, który tym razem wykorzystać. Ostatecznie postanowiłam upiec sernik w kąpieli wodnej. Formę z ciastem umieszcza się w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą woda. Sernik piecze się w niskiej temperaturze (120-160oC) i dłużej niż zwykle (ok. 1,5 h). Cala sztuka polega na dostosowaniu(...)kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć papier do pieczenia a następnie masę ciasteczkową. Spód lekko zapiec w temperaturze 200 o C przez ok. 15 min (lub odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej). Upieczony spód należy o studzić. Masa serowa. Masę krótko miksujemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Muffinki cytrynowo-makowe 188

cytrynowego. Tak przygotowany krem czekoladowy smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę uroczy. Eksperyment uważam za udany. Zapraszam na przepis. Muffinki cytrynowo-makowe z lemon(...)gotującą się wodą lub bezpośrednio na palniku. Ta druga metoda jest szybsza, jednak bezpieczniejszy jest pierwszy sposób przygotowywania tego kremu. Nie chcemy przecież jajecznicy ;) Lemon curd jest gotowy, gdy lekko klei się do drewnianej łyżki, a jego konsystencja przypomina dość gęsty budyń. Krem odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zużyjemy całego, można przechowywać go później w lodówce, wtedy jeszcze bardziej zgęstnieje

Ratunku obiad
Puszyste gofry kokosowe. 222

wyzwanie. Przyznaję, że poświęciłam niezliczone ilości czasu i składników, ale w końcu metodą prób i błędów udało mi się upiec coś, co w pełni mnie zadowala! ;) Wyrośnięte, puszyste i lekko kruche. Śmiało mogą konkurować z tradycyjnymi, pszennymi goframi. Składniki (4 szt.): 4 żółtka i 4 białka (M) 1/3 szklanki dobrze zmielonej mąki kokosowej 4 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki oleju(...)ksylitolu (lub inny słodzik) szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz białek) dokładnie zmiksuj. W osobnej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie ubite białka dodawaj stopniowo do reszty ciasta, delikatnie mieszając je łyżką. Piecz w dobrze rozgrzanej gofrownicy, najlepiej posmarowanej odrobiną oleju. Podawaj z ulubionymi dodatkami -  ja użyłam masła orzechowego roztopionego z mlekiem i jagodami. Smacznego!  WAŻNE

Powiedz dietom nie
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 213

Czy ja już wspominałam jak bardzo uwielbiam kaszę jaglaną? Pewnie tak, ale muszę się powtórzyć raz jeszcze. ;)  Delikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje

Kuchnia Ellie
Ciasto nie tylko do kawy 191

dół moimi wymarzonymi schodami, prosto do kuchni. Mielę kawę w moim czerwonym młynku (najchętniej tą z delikatną nutą wanilii), niepewnie włączam ekspres, bo obsługa takich urządzeń zawsze napawa mnie lekkim niepokojem. Gdy ulubiony, czarny kubek wypełnia się aromatycznym płynem, wychodzę przed dom i siadam na mojej wymarzonej, bujanej ławce; białej, wyłożonej poduszkami w kwiaty i kropki (te już mam!). Szczelnie(...)wszystkie marzenia się spełnią, kiedyś taki właśnie poranek przeżyję, z kawą nawet - w końcu zasady są po to, żeby je łamać, prawda...? Dla tych, co kawę pijają tylko do ciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Różane Magdalenki 138

miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy(...)ciastka warte książki? Pierwsza moja magdalenka była ciepła- nie jestem znana z cierpliwości. Zawiodła mnie- zwykłe ciastko. Ale już kolejna, przestudzona, zachwyciła mnie gładką konsystencją i lekko kruchymi brzegami. Zapach róży nie był szczególnie wyczuwalny, ale ciastka te są ogólnie bardzo delikatne w smaku. Świetnie pasują do gorzkiej, aromatycznej herbaty.Wtedy wyczuć można wszystkie niuanse. I bardzo ciężko się kontrolować

les mirabelles