lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:452/613)

Torcik naleśnikowy z owocami 162

Dziś pełna improwizacja. Miały być naleśniki z owocami, a powstał warstwowy, przekładany torcik. Smakuje na ciepło i na zimno :) Składniki: 2 jaja 1 szklanka mleka 1

Tradycyjna Kuchnia
Grysikowy deser z owocami 152

Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś

Tradycyjna Kuchnia
Kruche Walentynkowe serduszka 196

mrożonych malin lub truskawek 25 ml wody 1 łyżeczka żelatyny 30 g cukru Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na około godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość około 3-4 mm. Powycinać z niego serduszka i ponakłuwać je widelcem. Teraz czas na masę kokosową. Wszystkie składniki umieścić w garnku i prażyć je przez 6 minut(...)wodzie. Maliny lub truskawki odparować w garnku na niewielkim ogniu, dodać cukier. Garnek zdjąć z palnika i dodać namoczoną żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Kiedy galaretka zacznie nam lekko gęstnieć należy ją wylać na upieczone serduszka. Źródło: kuchnialidla   drukuj przepis

Świat Ciasta
Placuszki na maślance z "ziarenkami" 171

Pyszne placuszki na maślance - lekkie, puszyste, smażone bez dodatku tłuszczu. Dzięki dodatkowi mieszanki ziarenek zyskały całkiem nowy smak, a do tego stały się przyjemnie chrupiące. SKŁADNIKI: 1/2 szkl maślanki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szkl mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 2 łyżki mieszanki ulubionych "ziarenek" (u mnie "Migdałowy Przylądek(...)całość dokładnie wymieszać. 3. Smażyć bez tłuszczu na złoto. Uwaga: jeśli chcemy, aby placuszki były bardziej puszyste można ubić białko osobno i na koniec wmieszać je delikatnie do ciasta

Kto ugości moich gości?
Chleb mieszany z suszonymi figami 253

być długo wyrabiane. Inspiracją na ten chleb jest przepis z książki " Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein. Zmieniłam w nim dodatki - dodatkowo dodałam migdały oraz proporcje mąk. Chleb jest lekko słodki, miękki w środku i aromatyczny. Ja w przepisie wyrównałam proporcje dodatków. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie chleby można dodać więcej suszonych fig niż w moim przepisie. Oto moja wersja(...)razowego żytniego (dokarmionego min. 10h przed pieczeniem) Wykonanie : Wszystkie składniki umieściłam w misce. Dodałam najpierw suche składniki, zakwas, maślankę i na końcu wodę. W oryginalnym przepisie jest zalecenie żeby ciasto zagniatać - ja jednak z uwagi na połączenie mąki pszennej i żytniej całość wymieszałam do połączenia składników dzięki czemu ciasto nie będzie gliniaste. Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam

apetytnapieczenie
Tunel 170

sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Obie mąki mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej.  Blachę  wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15 min. Gorącą wyjmuję na deskę przykrytą ściereczką i zwijam razem ze ścierką. Odstawiam by dobrze wystygła. Zimną rozwijam, smaruję marmoladą(...)miksuję razem z zalewą. Kilka można odłożyć do dekoracji. Ja ze swojej wycięłam serce:)  Kremówkę ubijam na sztywną pianę i dodaję tężejące galaretki żółte. Galaretka musi być już lekko ciągnąca się. Jeżeli używam żelatyny to najpierw  zalewam ją zimną wodą, czekam by spęczniała, a potem rozpuszczam we wrzątku. Cały czas miksując, dodaję mus owocowy. Zalewam tym roladę

Ciasteczkowy Potwór
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 215

ogórek konserwowy 4 łyżki otrębów żytnich 1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero lub sos chili, sos sojowy Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy. Dodajemy sezam, czosnek(...)ziemniaki z masą z cieciorki i dobrze wszystko mieszamy. Teraz doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, odrobiną sosu chili lub habanero, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko i otręby żytnie. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli zauważycie, że jest zbyt rzadkie dodajcie więcej otrębów, one ładnie wchłoną wilgoć. Z ciasta formujemy kotlety i obtaczamy w otrębach lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy

vegetanie
Kopiec adwokatowy 197

żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 20 min. Przygotować miskę, wyłożyć folią spożywczą. Z biszkoptu prostokątnego wykrawać sześciokąty i układać(...)usztywniaczem i cukrem na prawie sztywno. Do likieru dodawać po kilka łyżek śmietany i ubijać. Masę przelać do miski wyłożonej biszkoptem i wyrównać. Przykryć biszkoptem okrągłym odpowiednio dociętym, lekko docisnąć i odstawić na ok. 3 godziny w chłodne miejsce. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, a następnie dodawać

Mix smaku
Bułki drożdżowe całonocne 180

zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować od razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)! Bułki drożdżowe całonocne Składniki(...)przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min. 4. Wyrośnięte ciasto, posypać

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym 225

Chleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym... Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość. Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej. Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu. Pycha!   Składniki: 250 ml zakwasu żurkowego ( domowego lub kupnego ); 250 ml letniej wody; 2 łyżeczki soli; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego(...)Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć

Gospodyni Miejska
Mielona skórka pomarańczowa 177

pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego aromatu nie tylko ciastom, ale także innym daniom wytrawnym, gdzie pomarańczowy smak i zapach będzie doskonale pasował. Zachęcam do wypróbowania w domu ! W miarę jedzenia pomarańczy obrane skórki odkładałam do plastikowego woreczka(...)pomarańczowej skórki. Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni. Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy. Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku. insertCookd("76552ff016870600ad0eda0a67d71cbe

Kulinarne przygody Gatity
Z wizytą u Ewy Wachowicz. 219

moje imieniny, ależ mam prezent! Kto może, niech ogląda! Jeśli coś się zmieni w godzinie nadawania, napiszę. Będzie mi niezmiernie miło. A tu jest ten szczęśliwy przepis ------ CIASTO BRZOSKWINIOWO-KOKOSOWE Miałam przyjemność poznania Pani Wachowicz osobiście. Jestem pod wrażeniem jej osoby. Emanuje od niej tyle pozytywnej energii i ciepła! Wspaniała, wesoła kobieta, która także potrafi utrzeć nosa ekipie, kiedy(...)spisał się świetnie, ale po obfitym śniadaniu w ekskluzywnym hotelu nie zjadłam zbyt wiele. W końcu jednak przybywa reszta ekipy wraz z główną bohaterką programu, Ewą Wachowicz. Zaczyna się lekkie poruszenie, wszyscy chodzą, biegają, przestawiają, ozdabiają.. Prac wre. Znowu czekamy, w między czasie pijąc kawę, rozmawiając i poznając się z menadżerką, Panią Anią Małachowską.  z menadżerką Wzywają mnie

W kuchni Karmel-itki
Tortilla patatas z chorizo 161

połówki lub ćwiartki. Jajka ze szczyptą soli roztrzepać w salaterce tak, by się pieniły, czyli mocniej niż na jajecznicę czy klasyczny omlet. Ziemniaki przełożyć z patelni na talerzyk dla lekkiego ostudzenia. Z patelni usunąć tłuszcz. Patelnię ponownie ustawić na palniku, nadal nad małym ogniem. Do jajek dodać: dymkę, chorizo i ziemniaki. Wszystko dobrze wymieszać i przelać na patelnię. Omlet smażyć(...)być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną).   ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie, to dołączam zdjęcia z tych miejsc. Panorama Barcelony; w centrum góruje Sagrada Familia Sagrada Familia -wciąż

Weekendy w domu i ogrodzie
Grahamki- razowe bułeczki 165

lezace na sklepowych polkach sa w rozmiarze XXL-dziwnie ogromne,a i w smaku nie przypominaja dawnych grahamek.Majac w pamieci tamte sprzed lat zrobilam swoje.Sa pyszne,mieciutkie,puszyste z lekko chropowata skorka i bardzo zdrowe.Przypuszczam,ze orginalne grahamki mialy jednak w swoim skladzie o wiele mniej maki graham,na korzysc zwyklej bialej maki chlebowej.W moich jest akurat na odwrot,dlatego(...)soli 2 lyzki oleju 1 lyzeczka ciemnego octu balsamicznego +2 lyzki mleka Wykonanie: wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic gladkie ciasto.Przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrosniecia .Ciasto powinno podwoic objetosc wylozyc na mate wysypana niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki/Zajączki na Wielkanoc 473

powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach. Gdy muffinki ostygną przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier(...)formujemy kształt spłaszczonych "łezek" (środek powstał z masy marcepanowej z dodatkiem odrobiny różowego barwnika) - będą to uszka króliczków. Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej).  Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem. *warto pamiętać, że śmietanki

Słodka Strona