Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu, to trzeba robić chleb na drożdżach. Ten pochodzi z książki Hamelmana. Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin. Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry, dość długo świeży i wilgotny. Polecam. Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody. Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny
Sto kolorów kuchniSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady 300 ml śmietany(...)cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder) biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca
Słodka Stronadziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle drożdży, ile czekało na mnie w kuchni, od razu się za nie zabrałam. Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu (choć nie aż tak, jak sobie wyobrażałam. Ale może za krótko trzymałam je w piekarniku i nie zdążyły się odpowiednio przyrumienić), mięciutkie w środku, z makiem wciskającym(...)łyżka wody 15 g maku 200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się(...)pochodzi z Europy, tylko z Kanady, ale zaintrygowała mnie postać w jakiej jest sprzedawana. Rożni się ona od tej dostępnej w naszych sklepach u nas. Ta jest lekka, rzeczywiście dokładnie wysuszona, kwaskowa. Będzie doskonała do domowej granoli czy też musli. Sprzedawana jest w 50 g opakowaniach. Z czystym sumieniem mogę polecić sklep przysmaki.pl . Sklep jest jasno
Kulinarne przygody GatityZa oknem co raz zimniej, jesień na całego. A my chcemy się rozgrzać. Czas na gorącą zupę. Dziś prezentuję przepis na moją zupę grzybową w aromacie
kulinarnyJazwykle trochę rozleje, nakruszy ciastkami i zostawi prezenty. A w tym roku ciasteczka wyjątkowe! Do powtórzenia obowiązkowo. Większość wyjedliśmy sami z mężem, chowając się przed dziećmi... Chrupiące i lekko ciągnące się w środku. Wypatrzyłam je na FB Manufaktury Splotów, a link pod zdjęciem kierował do pięknego bloga, którego wcześniej nie znałam - Blue Spoon. Nie lubię pisać: musicie je upiec(...)łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej) Rulony
bistro mamamaślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka(...)sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie
chili & sugarcoś na ciepło - placki są idealnym rozwiązaniem, bo mam pewność, że zadowolą i małych i dużych członków naszej rodziny;) Moje placuszki w smaku przypominają gofry, są lekko słodkie, waniliowe. Polane cienką strużką miodu (miód bardziej do mnie przemawia niż syrop klonowy) z pokrojonymi truskawkami są wyśmienite! Składniki: 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej(...)Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem
Kulinarne Inspiracjetarty. Przygotowanie 10 minut. Piecznie 5 minut. Plus odłożenie czekolady na pół godziny do lodówki, by stwardniała. Potrzebne nam będą : 2 kiwi, 5 cl śmietany, 30 g masła, ciasto na tartę (wycinamy w nim 4 małe spody na tartę), 150 g czekolady Wykonanie: Pieczemy spód tarty. W osobnej misce łamiemy naszą czekoladę na drobne kosteczki. W garnku podgrzewamy śmietanę(...)minut do lodówki, by czekolada utwardziła się. Obieramy kiwi, kroimy je w plasterki i dekorujemy nimi nasze tarty. Daje nam to połączenie rozpływającej się w ustach czekolady z lekko kwaskowatym kiwi. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Tarta czekoladowa z kiwi. is a post from: MODA NA BIO The post Tarta czekoladowa z kiwi. appeared first on MODA
MODA NA BIOsmakuje tak dobrze, jak skradzione z talerza mamy smakołyki! Staje przy mojej konstrukcji z pufy i desek i robi swoje porządki w mojej skrzętnie ustawionej kompozycji. Ostatnio Karola się lekko pochorowała, więc zamiast pójść do przedszkola została ze mną w domu. A że akurat miałam zaplanowaną sesję zdjęciową jednego z jej ulubionych koktajli - był niezły ubaw;) Dziś zamiast przepisu(...)porządku dziennym;) Przyłapana Asia nie wydaje się zawstydzona... Karola po takiej akcji mówi: pokaż, pokaż!!!! Skupienie.... A to mazurek, ta mała łapka wkrótce przyklepie ciasto na samym jego środku... ( tu znajdziesz przepis na ciasto) A to już Karola sprzed dwóch lat i nadgryziony kotlecik rybny (kliknij tu po przepis na ten smakołyk
Kulinarne Inspiracjełyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki. Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można je wcześniej wydrylować(...)małżeństwa i ich przyjaciół, mieszkających w Nowym Jorku. To trochę takie skrzyżowanie Seinfelda z Przyjaciółmi (w niektórych odcinkach spotykamy nawet Kramera i Ursulę). Więcej humoru słownego niż sytuacyjnego (wywołującego lekki uśmieszek a nie salwy śmiechu), ciekawy temat każdego odcinka i świetna obsada – te powody powinny was zachęcić do obejrzenia serialu w wersji oryginalnej, jeśli to tylko możliwe (w tłumaczeniu
Qlinarnie i QlinarnieBywają dni kiedy nie ma ochoty piec się ciasta lub nie ma lodówce potrzebnych składników wtedy na szybko robię taki oto deserek, który znika w mgnieniu oka i jest uwielbiany przez moje dzieci i nie tylko ;) Składniki: galaretka o dowolnym smaku 250 ml śmietany kremówki 30% pół tabliczki czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao ciemnego(...)opakowaniu- ja rozpuszczam w półtorej szklanki. Gdy galaretka zacznie ostygnie przelewamy ją do 4 kieliszków (używam kieliszków do szampana) i wstawiam do lodówki, ale nie na prosto tylko lekko przechylam aby galaretka stężała pod skosem. W między czasie wkładamy herbatniki do woreczka i np. tłuczkiem do mięsa rozdrabniamy je. Pół tabliczki czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i zostawiamy
Amatorka kuchennasmaku ma inną tonację. Szpileczka wybrała jako danie główne p ieczeń białą z indyka w sosie śmietanowym z kluskami i kapustą. Kluseczki były przeciętne, kapusta lekko przesolona, mięsko bardzo smaczne, delikatne w smaku i kruche. Po sytym obiedzie przyszła pora na deser. A co na deser? Do wyboru miałyśmy: szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym(...)domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny. Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania,pilnowania ,odgazowywania.Dzieki zakwasowi zytniemu i dodatkowi maki zytniej ma smakowity lekko wilgotny miazsz.Smaczny rowniez na drugi dzien.Potem juz nadaje sie tylko na tosty.W orginalnym przepisie jest pieczony w garnku zeliwnym.Przepis zaczerpnelam od Liski z Pracownia wypiekow Ja niestety nie posiadam malego(...)lyzeczki soli 2 lyzeczki kuminu rzymskiego( nie dawalam) Wieczorem wszystkie skladniki wymieszac w misce lyzka tylko do polaczenia skladnikow.Miske przykryc folia spozywcza i pozostawic na cala noc.Rano wyrzucic ciasto na sciereczke mocno wysypana maka.Jest to konieczne,bo inaczej ciasto sie nam przyklei.Manewrujac bokami scierki uformowac okragly bochenek i umiescic w misce,koszyczku lub durszlaku.Pozostawic do ponownego wyrosniecia.Trwa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni. Składniki: 4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych (małe opakowania po ok 140 g każde(...)wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę. 3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Całość wylewamy d tortownicy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Polecam gorąco
Malinowe Pocałunki