piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut - jeśli ciasto podczas pieczenia wybrzusza się, wystarczy na moment uchylić piekarnik i w kilku miejscach przekłuć wykałaczką - ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA - składniki powinny być prosto z lodówki - jogurt zmiksować z cukrem - śmietankę ubić na sztywno - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać(...)jogurtu, delikatnie wymieszać - masę przełożyć na kruchy spód, wyrównać GALARETKA Z TRUSKAWKAMI - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na dość duże plastry - plasterki układać blisko siebie na wierzchu tarty, lekko wciskając je w masę - tartę schłodzić w lodówce - wodę zagotować, do gorącej wsypać proszek galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - na zastygniętą masę śmietankowo-jogurtową wylać zimną galaretkę tak, aby przykryła
Smakołyki Berenikibyła frajda, uśmiech na twarzy gwarantowany :) Pan już na targ nie przyjeżdża, a owoce muszę szukać w innych miejscach! Tęsknie za owocami, które sprzedawał. A brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem. Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową! Wspaniale smakują(...)miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Usmażone
Plate of JoyJakiś czas temu znalazłam w internecie przepis na ferrero rocher , oczywiście przeglądając stronki w poszukiwaniu super ciasta na święta. I znalazłam na blogu http://mojeekspresjekulinarne.blox autor: Gosia 99 . Tak mnie ten przepis zaciekawił, że chciałam go wypróbować na moich najbliższych. nie myliłam się:) Smak raju w ustach. Jeżeli lubicie czekoladki lub kupujecie bombonierki to zapomnijcie o kupowaniu(...)słoik nutelli (200g) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Wafelki drobno pokruszyć, orzechy podprażyć w piekarniku ok 5-8 min, wystudzić i obrać ze skórki i drobno posiekać. Krem lekko podgrzać, dodać do pokruszonych składników i wymieszać. Masę schłodzić ok 20 min w lodówce, wyjąć i formować małe kuleczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać w tym kulki
Ciasteczkowy Potwórgodzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej typ 720 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie
Moje domowe kucharzenieJeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu, to trzeba robić chleb na drożdżach. Ten pochodzi z książki Hamelmana. Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin. Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry, dość długo świeży i wilgotny. Polecam. Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody. Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny
Sto kolorów kuchniSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady 300 ml śmietany(...)cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder) biszkopty Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca
Słodka Stronadziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle drożdży, ile czekało na mnie w kuchni, od razu się za nie zabrałam. Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu (choć nie aż tak, jak sobie wyobrażałam. Ale może za krótko trzymałam je w piekarniku i nie zdążyły się odpowiednio przyrumienić), mięciutkie w środku, z makiem wciskającym(...)łyżka wody 15 g maku 200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają się(...)pochodzi z Europy, tylko z Kanady, ale zaintrygowała mnie postać w jakiej jest sprzedawana. Rożni się ona od tej dostępnej w naszych sklepach u nas. Ta jest lekka, rzeczywiście dokładnie wysuszona, kwaskowa. Będzie doskonała do domowej granoli czy też musli. Sprzedawana jest w 50 g opakowaniach. Z czystym sumieniem mogę polecić sklep przysmaki.pl . Sklep jest jasno
Kulinarne przygody GatityZa oknem co raz zimniej, jesień na całego. A my chcemy się rozgrzać. Czas na gorącą zupę. Dziś prezentuję przepis na moją zupę grzybową w aromacie
kulinarnyJazwykle trochę rozleje, nakruszy ciastkami i zostawi prezenty. A w tym roku ciasteczka wyjątkowe! Do powtórzenia obowiązkowo. Większość wyjedliśmy sami z mężem, chowając się przed dziećmi... Chrupiące i lekko ciągnące się w środku. Wypatrzyłam je na FB Manufaktury Splotów, a link pod zdjęciem kierował do pięknego bloga, którego wcześniej nie znałam - Blue Spoon. Nie lubię pisać: musicie je upiec(...)łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej) Rulony
bistro mamamaślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka(...)sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie
chili & sugarcoś na ciepło - placki są idealnym rozwiązaniem, bo mam pewność, że zadowolą i małych i dużych członków naszej rodziny;) Moje placuszki w smaku przypominają gofry, są lekko słodkie, waniliowe. Polane cienką strużką miodu (miód bardziej do mnie przemawia niż syrop klonowy) z pokrojonymi truskawkami są wyśmienite! Składniki: 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej(...)Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek, wymieszać mikserem z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i mlekiem oraz olejem. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. Patelnię teflonową wysmarować olejem i rozgrzać. Smażyć placuszki na wolnym ogniu na złoto z obu stron (przekręcamy, kiedy przy brzegach zaczną pojawiać się bąbelki). Jeszcze ciepłe placki polewamy płynnym miodem
Kulinarne Inspiracjetarty. Przygotowanie 10 minut. Piecznie 5 minut. Plus odłożenie czekolady na pół godziny do lodówki, by stwardniała. Potrzebne nam będą : 2 kiwi, 5 cl śmietany, 30 g masła, ciasto na tartę (wycinamy w nim 4 małe spody na tartę), 150 g czekolady Wykonanie: Pieczemy spód tarty. W osobnej misce łamiemy naszą czekoladę na drobne kosteczki. W garnku podgrzewamy śmietanę(...)minut do lodówki, by czekolada utwardziła się. Obieramy kiwi, kroimy je w plasterki i dekorujemy nimi nasze tarty. Daje nam to połączenie rozpływającej się w ustach czekolady z lekko kwaskowatym kiwi. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Tarta czekoladowa z kiwi. is a post from: MODA NA BIO The post Tarta czekoladowa z kiwi. appeared first on MODA
MODA NA BIOsmakuje tak dobrze, jak skradzione z talerza mamy smakołyki! Staje przy mojej konstrukcji z pufy i desek i robi swoje porządki w mojej skrzętnie ustawionej kompozycji. Ostatnio Karola się lekko pochorowała, więc zamiast pójść do przedszkola została ze mną w domu. A że akurat miałam zaplanowaną sesję zdjęciową jednego z jej ulubionych koktajli - był niezły ubaw;) Dziś zamiast przepisu(...)porządku dziennym;) Przyłapana Asia nie wydaje się zawstydzona... Karola po takiej akcji mówi: pokaż, pokaż!!!! Skupienie.... A to mazurek, ta mała łapka wkrótce przyklepie ciasto na samym jego środku... ( tu znajdziesz przepis na ciasto) A to już Karola sprzed dwóch lat i nadgryziony kotlecik rybny (kliknij tu po przepis na ten smakołyk
Kulinarne Inspiracjełyżki słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu 1 szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki. Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można je wcześniej wydrylować(...)małżeństwa i ich przyjaciół, mieszkających w Nowym Jorku. To trochę takie skrzyżowanie Seinfelda z Przyjaciółmi (w niektórych odcinkach spotykamy nawet Kramera i Ursulę). Więcej humoru słownego niż sytuacyjnego (wywołującego lekki uśmieszek a nie salwy śmiechu), ciekawy temat każdego odcinka i świetna obsada – te powody powinny was zachęcić do obejrzenia serialu w wersji oryginalnej, jeśli to tylko możliwe (w tłumaczeniu
Qlinarnie i Qlinarnie