lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:454/613)

Zakręcony kawowo-czekoladowy deser 146

Kolejny deser własnego autorstwa. Gdy jest ciepło zdecydowanie nie mam ochoty an stanie przy nagrzanym piecu więc najczęściej goszczą u mnie właśnie takie deserki w pucharkach lub ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego jak wziąć(...)Wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszcamy kawę i czekam aż ostygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając  torebkę fix i ropuszczoną kawę. Słonecznik wsypujemy do garnka dodoajemy karmel i lekko podrzewamy tak aby wszystko razem się łądnie połączyło i słonecznik się zlepił. Odstawiamy do ostygnięcia. W kompieli wodnej roztapiamy czekoladę. Nakładamy kilka łyżek śmietany następnie wsypujemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka czekoladowa z szampanem 270

Dzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki . Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 9 łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady mlecznej(...)cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Formę wysmarować i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni.  Po upieczeniu wyjąć z pieca

Ala piecze i gotuje
Dietetyczna Pasta Kanapkowa z Rzodkiewki / Pasta whit Radish. Diety: przepisy na dietetyczne śniadanie lub kolacje. 144

Dietetyczna pasta kanapkowa to świetny pomysł nie tylko wtedy, kiedy jesteś na diecie. To świetna alternatywa na kanapki zamiast masła. Jeśli chcesz otrzymywać za darmo na

IzaGotuje
Tarta z kremem rabarbarowym i maracują 189

minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy  około 25 cm. Mocno docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć widelcem, ułożyć na cieście folią spożywczą lub papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia ( ja zastępuję je grochem ). Piec w 180 stopniach 20 minut, po tym czasie usunąć obciążenie i papier/folię. Piec kolejne(...)cukrem. Dodać masło - rozpuścić. Żółtka rozbełtać widelcem i wlać ostrożnie do soku, ciągle mieszając. Gotować 2-3 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Po tym czasie krem powinien lekko zgęstnieć. Dodać namoczoną żelatynę - dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny curd rabarbarowy zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem. Kremem wypełnić tartę. Na wierzchu ułożyć wydrążony miąższ z maracui

kolorowotorcikowo
Tarta z truskawkami 710

piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez 20-25 minut - jeśli ciasto podczas pieczenia wybrzusza się, wystarczy na moment uchylić piekarnik i w kilku miejscach przekłuć wykałaczką - ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA - składniki powinny być prosto z lodówki - jogurt zmiksować z cukrem - śmietankę ubić na sztywno - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać(...)jogurtu, delikatnie wymieszać - masę przełożyć na kruchy spód, wyrównać GALARETKA Z TRUSKAWKAMI - truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na dość duże plastry - plasterki układać blisko siebie na wierzchu tarty, lekko wciskając je w masę - tartę schłodzić w lodówce - wodę zagotować, do gorącej wsypać proszek galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia - na zastygniętą masę śmietankowo-jogurtową wylać zimną galaretkę tak, aby przykryła

Smakołyki Bereniki
Brzoskwiniowe racuszki 138

była frajda, uśmiech na twarzy gwarantowany :) Pan już na targ nie przyjeżdża, a owoce muszę szukać w innych miejscach! Tęsknie za owocami, które sprzedawał. A brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem.  Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową!  Wspaniale smakują(...)miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.  Usmażone

Plate of Joy
Ferrero rocher 134

Jakiś czas temu znalazłam w internecie przepis na  ferrero rocher , oczywiście przeglądając stronki w poszukiwaniu super ciasta na święta. I znalazłam na blogu  http://mojeekspresjekulinarne.blox   autor: Gosia 99 . Tak mnie ten przepis zaciekawił, że chciałam go wypróbować na moich najbliższych. nie myliłam się:) Smak raju w ustach. Jeżeli lubicie czekoladki lub kupujecie bombonierki to zapomnijcie o kupowaniu(...)słoik nutelli (200g) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Wafelki drobno pokruszyć, orzechy podprażyć w piekarniku ok 5-8 min, wystudzić i obrać ze skórki i drobno posiekać. Krem lekko podgrzać, dodać do pokruszonych składników i wymieszać. Masę schłodzić ok 20 min w lodówce, wyjąć i  formować małe kuleczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać w tym kulki

Ciasteczkowy Potwór
Chleb pszenno -żytni z prażoną mąką -marcowa piekarnia 144

godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej typ 720 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie

Moje domowe kucharzenie
Chleb owsiany 126

Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu,  to trzeba robić chleb na drożdżach.  Ten pochodzi z książki Hamelmana.  Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin.  Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry,  dość długo świeży i wilgotny.  Polecam.     Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia.  Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty.  Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody.  Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty.  Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny

Sto kolorów kuchni
Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą 354

Sernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady 300 ml śmietany(...)cukier z prawdziwą wanilią (lub cukier puder) biszkopty  Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Jedną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Po lekkim ostudzeniu przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy na lód/czekoladki w kształcie serduszek (jeżeli takiej nie posiadamy wylać na tackę i z niej po zastygnięciu wykrawać serca

Słodka Strona
Bułeczki od Tatter 129

dziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle drożdży, ile czekało na mnie w kuchni, od razu się za nie zabrałam.  Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu (choć nie aż tak, jak sobie wyobrażałam. Ale może za krótko trzymałam je w piekarniku i nie zdążyły się odpowiednio przyrumienić), mięciutkie w środku, z makiem wciskającym(...)łyżka wody 15 g maku 200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, odstawić na kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 213

zalane oliwą z oliwek i zapakowane puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają  się(...)pochodzi z Europy, tylko z Kanady, ale zaintrygowała mnie postać w jakiej jest sprzedawana.  Rożni się ona od tej dostępnej w naszych sklepach u nas. Ta jest lekka, rzeczywiście dokładnie wysuszona, kwaskowa. Będzie doskonała do domowej granoli czy też musli. Sprzedawana jest w 50 g opakowaniach. Z czystym sumieniem mogę polecić sklep    przysmaki.pl . Sklep jest jasno

Kulinarne przygody Gatity
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 131

Za oknem co raz zimniej, jesień na całego. A my chcemy się rozgrzać. Czas na gorącą zupę. Dziś prezentuję przepis na moją zupę grzybową w aromacie

kulinarnyJa
Kolakakor – szwedzkie karmelowe ciasteczka 130

zwykle trochę rozleje, nakruszy ciastkami i zostawi prezenty. A w tym roku ciasteczka wyjątkowe! Do powtórzenia obowiązkowo. Większość wyjedliśmy sami z mężem, chowając się przed dziećmi... Chrupiące i lekko ciągnące się w środku. Wypatrzyłam je na FB Manufaktury Splotów, a link pod zdjęciem kierował do pięknego bloga, którego wcześniej nie znałam - Blue Spoon.  Nie lubię pisać: musicie je upiec(...)łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę.  Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę.  Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej)  Rulony

bistro mama
kukurydziany chleb na maślance - bez glutenu, bez drożdży 179

maślanki w przepisie najlepiej zjeść ten chleb w ciągu 3-4 dni. Zachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com  ~2 jajka(...)sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw w formie

chili & sugar