największą ilością zdrowych składników, bo obiecałam koleżankom z pracy, że upiekę dla ich dzieci chleb. Wybór padł na chleb z płatkami owsianymi na maślance. Wyszedł niezwykle aromatyczny z lekko chrupiącą skórką. Przepis wzięłam z TEJ strony z dużymi moimi modyfikacjami Składniki na 1 bochenek: · 2 szklanki mąki pszennej(...)składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu w misce pod ściereczką do czasu podwojenia objętości. Około 2 godzin. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki i posmarować rozmąconym jajkiem połączonym z jedną łyżką mleka, posypać ziarnami. Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Gotowe ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Na słodko lub wytrawnieroku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc naprawde jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci. Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 100g(...)temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto
Kulinarna rozmowaRobi się je błyskawicznie,szybko się pieką.I tak samo szybko należy je zjeść.Jednak nie gorące,bo przekrojone gorące są glinaste,a zimne juz są niesmczne.Najsamczniejsze są letnie,lekko chrupiące.Przyznam jednak szczerze,że jestem mocno zaskoczona ich popularnością.Mnie nie uwiodły.Moje bułeczki uratowało przepyszne smarowidło - masełko dyniowe-przepis tutaj .Z samym masłem też smakują nieźle. Składniki(...)mąkę z proszkiem do piczenia,solą i szczyptą cukru.Dodać 2 jajka,100 g masła i zagnieść.Dodać jogurt oraz 100 g płatków owsianych i zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta ciasto na podsypanym mąką blacie rozwałkować dość grubo,bo na około 2,5 cm.Wycinać foremka o przekroju 7 cm kółka i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dostałam od kolegi z pracy dynię, wiedziałam, że przygotuję z niej zupę krem. W zeszłym roku z dyni przygotowałam pyszne Ciasto dyniowe z orzechami . Dynia niezbyt duża, ważyła 1,5 kg, koloru zielono-żółtego, ma też żółty miąższ, po obrobieniu miał 400 g., akurat tyle bym mogła ugotować dla siebie zupę. Do tego ta dynia ma bezłuskowe pestki, można(...)zupę z dyni też jest. Teraz polecam Pikantny Krem z dyni z serem wędzonym, to kolejny mój pomysł na pyszną sezonową zupę krem, gładką, aksamitną, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą chili i imbiru. Składniki na 3 porcje: 400 g dyni z pestkami bezłuskowymi (waga po obraniu i usunięciu pestek 5 plastrów wędzonego sera salami 1 ziemniak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam tajskie zupy, jednak jak przyjechałam do rodziców okazało się, że w sklepach jest brak składników - urok małego miasta :(. W dzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych
Niezły MłynekCrème brûlée to delikatny krem na bazie śmietany, żółtek i wanilii ukryty pod chrupiącą skorupką karmelu. To jeden z najsłynniejszych deserów na świecie. Gdy mąż zabierał
Poezja smakuascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Lekko słodkawe z kruszonką na wierzchu, niesamowicie pachnące no i ta chrupiąca skórka.. Mogę tylko powiedzieć, że dzisiaj je piekłam po przyjściu z pracy i już połowy(...)Bazę do przepisu znalazłam W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się przepisu. Z przepisu wyszło mi 24 mniejsze rogale ( podzieliłam ciasto na 3 części). Można zrobić 16 rogali większych a wtedy po prostu podzielić ciasto na dwie części. Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 40 g cukru
Na słodko lub wytrawniezrobić: Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym, chłodnym masłem. Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut. Masa serowa Ser przełożyć do miski i miksować razem z cukrem i budyniem do uzyskania gładkiej masy. Dodawać kolejno(...)wszystkich w tym samym czasie może spowodować, iż zdążą zastygnąć zanim połączą się z serem. Pierwsza warstwa to biała czekolada, którą po roztopieniu z dodatkiem 1 łyżki słodkiej śmietanki (lekko przestygniętą) łączymy z jedną porcją masy i rozprowadzamy równo na podpieczonym spodzie. Drugą warstwę przygotować podobnie tylko z czekoladą mleczną, i delikatnie łyżką wyłożyć i rozprowadzić na warstwie białej. Trzecią
Kuchnia w opałachzapominając na chwile o kaloriach. Fajny dzień, ale bez szaleństw. Pączka usmażę, zjem i zapomnę, heh! Coś mi się nawet wydaje, że tego dnia skoncentruję się raczej na czymś lekko strawnym. Myślę o jakiś prostych przepisach. W końcu mam ferie - mogę zaszaleć. Dziś w przeciwieństwie do innych, przygotowałam dla Was coś z fistaszkami - Ciastka fistaszkowo żurawinowe, świetne do Lunch(...)obsypania blatu Sposób przygotowania: Masło i cukier wrzucamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej ubijamy. Ciasto przełożyć do robota kuchennego z końcówką to wyrabiania ciasta i wsypać mąkę i proszek do pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :) Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę
Słodkie PrzyjemnościSernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać! Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się nasza praca
Kraina Miodem Płynącaewentualnie poprawiam nastrój jakimś pysznym ciasteczkiem;) Ale długo tak się nie da….;) Znalazłam jednak przepis na proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowe, które zachwyciły moich gości. Ciasteczka są lekkie i jednocześnie chrupiące i absolutnie idealne do popołudniowej kawki:) Myślę jednak, że te ciasteczka migdałowe będą dobre i na słoneczne i na deszczowe dni bo są po prostu pyszne:) Ciasteczka migdałowe(...)cukrem aż zrobi się puszyste. 3. Makę połączyć z migdałami i dodać – mieszająć łyżką – do masła. Dobrze wymieszać. 4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nakładać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 10 min. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego Inspracja: Cookies wyd. Weldon Owen Post Ciasteczka migdałowe pojawił
UgotujmyTo.plpiekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 12-15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Wyjąć papier z kulkami/grochem i dalej zapiekać 3-4 minuty. Wyjąć foremkę i posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty. 3. Cytryny umyć i sparzyć. Z 2-3 cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku i przecedzić przez sitko(...)półką z piekarnika na tyle aby ostrożnie wlać masę. Wsunąć delikatnie półkę z foremką z powrotem uważając, żeby nie rozlać masy. Piec 40-45 minut (masa wciąż powinna lekko się ruszać na środku bo do końca zgęstnieje w trakcie stygnięcia) Rick Stein nie poleca chłodzić jej w lodówce bo najlepsza jest pierwszego dnia. Smacznego Post Tarta cytrynowa wg Ricka Steina
UgotujmyTo.plwielbicieli sushi absolutnie nie należę ( choć dawałam mu kilka szans ;) ) postanowiłam przygotować coś , co będzie wyglądało równie pięknie … będzie niesamowicie smaczne , ale też wygodne do jedzenia. Delikatne ciasto naleśnikowe … z farszem przygotowanym z ryżu basmati , papryki czerwonej i zielonej oraz świeżej bazylii , zwinięte w ruloniki i nadziane na długą wykałaczkę zachwyciły rodzinkę! Może i Wy wykorzystacie ten pomysł(...)pęczek - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( do całkowitej miękkości , a nawet lekkiego rozgotowania ). Papryki oczyszczamy , kroimy w słupki. Bazylię myjemy. CAŁOŚĆ: Naleśnika smarujemy po całości ryżem. Przez środek układamy papryki i liście bazylii. Delikatnie posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Przykrywamy drugim naleśnikiem
Ostra na Słodkogodz. składając je 3-krotnie w odstępach co 30 min. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i uformuj bochenek, pozostaw na 20 min Po tym czasie oprósz ciasto mąką , uformuj bochenek ponownie i przełóż do koszyczka ze ściereczką oprószoną mąką, włóż koszyczek do torby foliowej i pozostaw na 8-12 godz. w lodówce Wyrośnięty bochenek wyrzuć na deskę, natnij(...)Chleb najlepiej piec na nagrzanym kamieniu do pizzy lub w garnku żeliwnym. Cały proces przygotowania chleba jest dość długi, ale jego smak wynagradza te trudy :) To smak prawdziwego CHLEBA. Lekko przestudzony był najsmaczniejszy. Przepis pochodzi stąd Pieczenia chleba podjęłam się na wyzwanie Amber . Chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym o średnicy 26 cm. Majowa chlebowa Drużyna: Aciri http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html
Proste Potrawyczym mówię. A skoro już zrobiło się ciepło, przyszedł czas na sernik... na zimno. Bo w upał nie bardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę(...)galaretki (użyłem o smaku owoców leśnych) Sposób przygotowania: Masło roztopić na małym ogniu i dodać do drobno pokruszonych lub rozdrobnionych mikserem herbatników. Dokładnie wymieszać, przełożyć na dno tortownicy i lekko ugnieść, tak by powstała równa powierzchnia. Odstawić, a gdy przestygnie, wstawić do lodówki. Mikserem utrzeć na jednolitą masę ser, śmietanę i przesiany cukier puder. Ser i śmietana powinny mieć
W SMAK