nich kupować całej ogromnej kuli. Gdy jednak bardziej zainteresowałam się gotowaniem i pieczeniem okazało się, że dynia to nie tylko kostki w occie, ale też zupy, gnocchi, tarty, chleby, ciasta przeróżne... Istnieją miliony możliwości, a co jedna, to bardziej smakowita. Postanowiłam więc spróbować... I przepadłam. Odtąd jesienią w mojej kuchni dynia być musi, i koniec. Pod różnymi postaciami(...)właśnie to jako pierwsze wyląduje na moim stole. I miałam rację... Zupa nie jest bardzo gęsta, ale obłędnie smaczna. Mleko kokosowe nadaje jej wyjątkowego smaku, gruszka byłaby tylko lekko wyczuwalna w tle, gdyby nie połówka owocu pływająca na środku talerza. Do tego rozgrzewający imbir i słoneczna dynia - idealny jesienny obiad. Koniecznie musicie spróbować! Razem ze mną za dynię zabrały się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez ok. godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na całą noc. Wykonanie rogali: Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały prostokąt podzielić na 10 trójkątów (ja tak podzieliłam(...)minut. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Lukrujemy lekko ciepłe (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody) i posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami
Walijskie Pichcenieproszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia(...)ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia. Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania
Ala piecze i gotujekokosowy omlet z fasoli podany z tahini ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Skoro mamy "fasolowe brownie" czyli pieczone ciasto z fasoli, to może by tak tę masę usmażyć? Szybciej będzie! Takie ciasto z patelni :) Smakuje tak samo jak to pieczone. Brakowało mi tych fasolowych dziwności-pyszności :) Wczoraj praktyki - dzisiaj dzień wolny - od jutra znów praktyki, miesiąc, 8 godzin dziennie...Dlatego dzisiaj(...)wanilii Fasolę miksujemy na gładką masę, dodajemy żółtko, mąki, karob, proszek do pieczenia i cukier/stevię. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Rozgrzewamy patelnię i lekko ją natłuszczamy, wylewamy masę na omlet i smazymy na małym ogniu do momentu aż wierzch nieco się zetnie (można smażyć pod przykryciem). Następnie przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy
breakfast of dreamsNa ciepłe dni taki sernik jest idealny! wykonanie ekspresowe, a efekt pyszny! Składniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka
Tradycyjna Kuchniastanowi 4% całości. Nie ma tu więc soli, cukru, żadnych konserwantów ani glutaminianów. Produkt jest odpowiedni dla wegetarian, wegan, a nawet dzieci. Po otwarciu słoiczka poczułam intensywny lekko mdlący zapach (zapewnie wspomnianą wanilinę), ale już po chwili zamienił się on we wspaniały zapach chałwy. Na wierzchu zebrał się olej (co jest zjawiskiem zupełnie naturalnym), który trzeba było(...)smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy - masło sezamowe sprawdziło się w 100%. Stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju przekąsek
Kto ugości moich gości?Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy sernik na zimno to lekki, pożywny oraz smaczny deser. Idealny dla wszystkich łakomczuchów, nawet tych na dietach redukcyjnych. Składniki: - ser twarogowy chudy - 5 kostek - truskawki - 0,5 kg - żelatyna - 20 g - jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 g) - miód (3 łyżki) lub stewia - ciasteczka owsiane - 1 opakowanie(...)lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto. Smacznego
Fit-amina4 duże paczki ciastek pepitek 400 g cukierków krówek 1/4 szklanki mleka 0,5 l kremówki 30% 100 g masła 4 łyżki cukru pudru 1
Jadło i czytadłoQuchniaKaroli na Opolską Żarłostację. Jakież było nasze zdziwienie, gdy podczas tworzenia naszego menu o serniku pomyślałyśmy na zupełnym końcu. A przecie ż to jedno z moich najbardziej ulubionych ciast. Polecam serdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek(...)nakładamy rozkruszone na mąkę ciastka wymieszane z roztopionym masłem ( całość powinna przypominać w konsystencji mokry piasek). Następnie wlewamy najpierw masę czekoladową a potem masę kajmakową. Całość lekko mieszamy widelcem od dna, aby uzyskać wzór marmurkowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160stopni C i pieczemy przez około 40 minut. Po upieczeniu okroić sernik dookoła tortownicy
Kuchnia w opałachPrzedstawiam kolejną propozycję z naszej książki. Tym razem miałam zadanie lekko ułatwione, gdyż przepis był bardzo dokładnie rozrysowany. Pozwoliłam sobie jednakże, na lekkie modyfikacje podczas pieczenia, które wydaje mi się uatrakcyjniły cały efekt końcowy. SKŁADNIKI: 3 jajka 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml maślanki 50 g migdałów(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać migdałami i wiórkami. Piec 20 minut w 180 - 190 stopniach. Masło roztopić, dodać śmietankę i zagotować (ciągle mieszając). Równomiernie polać upieczone i gorące ciasto. Ciasto włożyć do piekarnika i podpiec jeszcze przez 5 minut, nastawiając tylko na górne grzanie
Kuchnia w opałachpoprzedniego sernika wypróbowałam kolejny przepis. Ten sernik jest mniej ciastowy a bardziej serowy, aksamitny. Mocno śmietankowy dzięki budyniom. Nie jest też zbyt słodki, więc Ci którzy lubią słodkie ciasta muszą dodać więcej cukru. Polecam oba przepisy, bo nie umiem wybrać, który jest lepszy. 1 kg białego sera z wiaderka 8 jajek 2 budynie śmietankowe (słodzone) 3/4 szklanki cukru(...)totrtownicy i pieczemy w temp. 180 stopniach przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Ale i tak jak ma popękać to popęka - jak widać na załączonych obrazkach ;) Smacznego
Z butelką mleczka w tleSkładnik: truskawki świeże 60 dag, galaretka truskawkowa 2 opakowania, kefir 380 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wafelki 25 sztuk galaretki truskawkowe wymieszać w 800 ml gorącej
W Mojej Kuchni LubięIntensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna(...)kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
sama złodyczjabłka kroimy w kostkę, zasypujemy łyżką cukru kokosowego i gotujemy w rondelku z 2 łyżkami wody (żeby rondelek się nie przypalił). Blenderujemy na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Ciasto: Wszystkie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce. W osobnej misce mieszamy mus z jabłek z cukrem kokosowym, cynamonem, stewią, olejem. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy(...)suchego patyczka. W czasie gdy babka się piecze, przygotowujemy karmelową polewę . W rondelku podgrzewamy cukier kokosowy z dodatkiem 2 łyżek wody. Podgrzewamy ok. 2 minuty, aż cukier się lekko roztopi. Dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietankę i ponownie dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy agar, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Wyłączamy, ściągamy z gazu i przelewamy do słoiczka. Masa
Fill The Bowl