połówki szalotek oraz 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smażyłem około minuty, po czym dodałem na patelnię pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe plasterki marchewki oraz litr bulionu wołowego. Całość zagotowałem na dużym ogniu, który następnie zmniejszyłem(...)oraz 200 gram mąki pszennej. Oczywiście ilość mąki może się zmieniać w zależności od tego jak dokładnie odciśnięte z wody zostały ziemniaki oraz od ich gatunku. Całość wyrobiłem na ciasto, które powinno być zwarte i gęste. Tak przygotowane ciasto rozłożyłem na talerzach, tak aby tworzyło centymetrową warstwę. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę. Do wrzącej wody za pomocą łyżki wkładałem
Wyprawy kulinarnekuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty(...)różowa, ale może być również sól morska -pomidor obrany ze skórki -pieprz ziołowy od SKWORCU -oliwa z oliwek -liście rzodkiewki opcjonalnie -ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Na początku lekko odmrażamy halibuta i smarujemy każde dzwonko pieprzem ziołowym i oliwą z oliwek Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Naczynie , w którym będziemy piec rybę smarujemy oliwą z oliwek. Kładziemy naszą rybę
Z Kuchni Do KuchniTeraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się(...)kalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche
vegetaniewiecie mam w domu wielką wielbicielkę SERNIKÓW i to dla Niej najczęściej przygotowuję te ciasta. Sernik z brzoskwiniami … z ananasem … klasyczny … z makiem … czekoladą – pomysłów jest co niemiara! Tym razem mam dla Was wersję z karmelem , która nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda! SKŁADNIKI: - mielony tłusty twaróg – 600 g – mleko(...)dodajemy do masy serowej. Masę serową wylewamy do formy (u mnie była to silikonowa forma do keksu ). Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180ºC. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, i niestety – lubi popękać. Studzimy przez ok. 3 godziny. Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni i wylewamy wzorki na papier do pieczenia. Zostawiamy do zastygnięcia. Gorącą polewą
Ostra na Słodkołodzią? Z perfekcyjną obsługą, bogactwem i przepychem? Chciałabym przeżyć prawdziwą morską przygodę, a jak! Wiecie, stary jakiś rybacki kuter, gdzieś na otwartej toni. Szum wezbranych fal (może nawet jakiś lekki sztorm?), zapach morskiej bryzy, wiatr we włosach i sól na języku. Za sterami stary wilk morski, z dużym brzuchem w pasiastej, wysłużonej bluzce. A twarz jego porośnięta siwą brodą zawsze(...)odrobina soku z cytryny olej do posmarowania Tuńczyka dokładnie osączyłam z zalewy. Posiekałam szczypiorek. Czosnek przepuściłam przez praskę. Wbiłam do tego jajko, sok z cytryny dosypałam bułki tyle, aby ciasto było zwarte, tak jak na mielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonej blaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach. Podałam
W kuchni Karmel-itkiskładniki: 200 g makaronu wstążki 150 g wędzonego boczku 100 g cebuli 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego wykonanie: Makaron gotujemy w
Domowy Smak JedzeniaJuż jutro wraz z moim mężczyzną wyjeżdżamy na krótkie wakacje do Władysławowa. Nie mogę się doczekać! Tak dawno nigdzie razem nie byliśmy.. Ten semestr dał
Be Fit Be Strongosobnej miseczki. Pieczarki kroimy w półplasterki i mocno rumienimy je na rozgrzanym maśle. Jeśli puszczą wodę smażymy je tak długo, aż całkowicie się jej pozbędziemy. Pieczarki powinny być lekko zrumienione, nie uduszone. Skarmelizowane mają więcej smaku. Rant tortownicy o średnicy 21-24cm smarujemy masłem i osypujemy tartą bułką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy(...)złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco, krojąc jak ciasto – w kliny. To duża porcja, wystarczy na obiad dla 4 osób lub śniadanie dla 6. SKŁADNIKI 1 czerstwa długa pszenna bułka (weka, paryska, kawiorek, baton, gryzka) lub 1,5 bagietki
Karo in the KitchenMózg mi się gotuję od nadmiaru nauki i upału za oknem, zauważyłam że kiedy uczę się czegoś nowego to co już umiem ulatuję, i tak w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż od poniedziałku zabierałam się za te placuszki, wyhaczyłam je na jednej z moich ulubionych kulinarnych stron / kotlet.tv / jak zwykle lekko go przetworzyłam i powstała truskawkowa wersja, /w dalszym ciągu jestem na truskawkowym haju ;p/ Dziś wynagrodziłam sobie trudy minionego miesiąca /zwłaszcza w pracy/ i kupiłam śliczną limonkową spódnice, uwielbiam takie kąski(...)będzie gęste (użyłam teflonowej patelni), musi być gęste a nie płynne kiedy masa wystygnie dodajemy jajko, dokładnie mieszamy teflonową patelnię przecieramy olejem ryżowym i smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu, aż będą rumiane z obu stron podajemy z twarożkiem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZadeklarowana większość nie jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanocy bez żurku. Ja także. Ta tradycyjna zupa, o lekko kwaskowatym posmaku to nieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce(...)razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Do każdego słoja wrzuć po 3 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki
Roślinna - blog wegańskiPrzyznam ,że dieta zmusza człowieka do wymyślania czegoś dietetycznego , a jednocześnie smacznego. Coś słodkiego chodziło za mną od kilu dni, ale "szlaban" na ciasta nie pozwolił mi, bym się nimi delektowała. Tak też powstały dzisiaj placuszki z otrąb owsianych, rodzynek, jabłek i pysznego sosu z mrożonych malin. Pychotka. SKŁADNIKI 20 dag. otrąb owsianych 10 dag. otrąb pszennych(...)wykładamy masę, formując kształt placków. Pieczemy w termoobiegu ok 20 min. Przygotowujemy sos z malin. Jeśli wcześniej nie rozmroziliśmy malin , to nie szkodzi. Wystarczy wrzucić do garnka i lekko podgrzać , następnie zblendować. Dodać słodzik, jogurt wymieszać. Gotowe. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyW sklepach zaczynają górować truskawki... W sezonie nie może u mnie zabraknąć sernika z tymi pysznymi owocami. Tym razem mój sernik jest bez spodu za to
Z miłości do słodkościPrzepis na idealne pączki. Pięknie wyrastają, są lekkie i delikatne. W końcu wyszła mi złota „obwódka” 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masłą 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania) kandyzowana skórka pomarańczowa(...)dodać sól, pozostałą mąkę i cukier oraz zaczyn z drożdży. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania (łatwiej wyrabiać mikserem). Na koniec dodać rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Pączki wykrajać szklanką. Z przepisu wychodzi
BullioDziś zapraszam Was na pyszne śniadanie - placuszki bananowe z rodzynkową słodyczą. Są pulchne, lekko słodkie i co najważniejsze bardzo szybko znikają z talerza mojej małej pociechy :) Spróbujcie. Składniki: 1 średniej wielkości banan 1 1/2 łyżki rodzynek 1 szklanka mąki 1 łyżka oliwy z oliwek opcjonalnie 2 łyżeczki cukru (w zależności od słodyczy banana) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)chwilę. W tym czasie rozgrzewamy patelnię (można skropić ją odrobiną oliwy z oliwek) i smażymy małe placuszki z obu stron na złoty kolor (mniej więcej 1 czubata łyżka ciasta). Podajemy np. z cukrem pudrem, same, z miodem, itp. Smacznego
Słodkie okruszkicebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać jelita(...)Pałacu w Nosowie. Warsztaty prowadził Artur Moroz, Szef Kuchni w restauracji Bulaj . Oprócz kiszki ziemniaczanej, przygotowaliśmy jeszcze kilka innych potraw, oczywiście z ziemniaków :) kluski śląskie powałki - bułeczki z ciasta z ziemniaków gotowanych Augusta, z drożdżami, mąką, jajkami, boczkiem i kminkiem cepeliny –z ziemniaków Augusta babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne
królestwo garówgdybyście zobaczyli moją kuchnię po wszystkim. Cała była w czerwone kropki. Podłoga i ściana ochlapane barwnikiem, którym na sam koniec przyozdabiałam babeczki. Przedstawiam moją słodką propozycję na Halloween, w lekko krwistym klimacie :) Składniki (na 12 szt. babeczek) Składniki suche 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Składniki mokre 1 szklanka(...)barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 20 minut. Odstawić by przestygły. Babeczki udekorować kremem. Przepis dodaję do akcji
pink envelopedlatego ważne aby do jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu. Dla osób, które jednak za białą czekoladą(...)szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura z czarnej porzeczki Tort Makowy z Białą Czekoladą - Sposób przygotowania : Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy). Gdy śmietanka lekko zgęstnieje zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Biszkopt
Słodka Stronaoraz 4 suszone borowiki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy, a następnie dodałem do niej 50 gram masła. Po jego rozpuszczeniu smażyłem na patelni cząstki królika, aż do ich lekkiego przyrumienienia z każdej strony, a następnie ułożyłem je na warzywach. Na króliku ułożyłem pokrojone w kawałki 50 gram masła. Na patelnię, na której smażyłem królika wylałem 150 ml czerwonego wytrawnego(...)przeszedłem do przygotowania klusek śląskich. Ugotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę
Wyprawy kulinarneDelikatny biszkopt i mnóstwo puszystej masy w dwóch smakach . -orzechowa i śmietanowa. Całość nie za słodka , lekka . Początkowa masa orzechowa miała być z masłem orzechowym , ale z braku owego wykorzystałam dobry krem orzechowy , naprawdę intensywnie czuć orzechy. użyłam TEGO , kupionego w Lidlu Składniki : Biszkopt , np z TEGO przepisu Masa orzechowa : 300 ml śmietany 30 % 3 czubate łyżki dobrego kremu(...)krem i rozpuszczona ale nie gorącą czekoladę , Wyłożyć na spodnią część biszkoptu. przykryć drugim . Masa śmietanowa : Śmietanę ubić na sztywno z cukrami , dodać serek. Wyłożyć na wierzch naszego ciasta , udekorować wg uznania . Schłodzić kilka godzin w lodówce Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka