lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:481/613)

Donna Hay i jej czekoladowy fondant z masłem orzechowym 154

Donna, kiedy zobaczyłam  to zdjęcie , wiedziałam, że przyjdzie taki dzień kiedy się z tym zmierzę! Wygląda na bardzo skomplikowany, ale wcale taki nie jest! Dosłownie chwilę trwają przygotowania ciasta, ale klucz do udanego dzieła to pieczenie - nie za długo, nie za krótko. Potem delikatne wyciągnięcie z piekarnika, odwrócenie na talerzyk i wstrzymanie oddechu, żeby ładnie z foremki wyszło! Ciastko(...)cukru do wypieków, 35 g mąki (przesianej), 8 łyżek masła orzechowego, kakao, do oprószenia Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Czekoladę i masło umieścić w rondelku na małym ogniu, rozpuścić. Lekko przestudzić. Jajka oraz dodatkowe żółtka wbić do miski, dodać cukier i zmiksować. Dodać mąkę oraz roztopioną czekoladę i dobrze wszystko wymieszać, miksując do połączenia składników. Foremki - u mnie  takie

Plate of Joy
Swiatowy Dzień Chleba - Chleb pszenny na zakwasie z suszonymi pomidorami 153

kolorach jesieni z suszonymi pomidorami.Latwy pszenny chleb na zytnim zakwasie,idealny dla rozpoczynajacych przygode z pieczeniem.Jedynym warunkiem jest posiadanie zakwasu.Latwo sie formuje,posiada puszysty miazsz z malymi dziurkami,lekko chrupiaca skorke i bardzo delikatny smak pomidorow.I jak to pszenny chlebek,najsmaczniejszy w dniu pieczenia. Do przygotowania wieczorem (12 -16 godz wczesniej) 50 g zakwasz zytniego ( 2 pelne lyzki(...)wyrobic na gladkie,rozciagliwe ,nie klejace sie ciasto.Uformowac w kule,posypac maka,przykryc  mise folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Nie powinno przerosnac. Wyrosniete ciasto zagniesc i uformowac z niego podluzny lub owalny bochenek.Chlebek ulozyc w wysypanym maka koszyczku ,obsypac maka i powtornie odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki - esencja Paryża 128

zakochanych,  dla mnie  zaś  miastem makaroników. Każdą swą podróż do stolicy Francji muszę zwieńczyć choć  jednym — o  smaku solonego karmelu; cudownie chrupkim z zewnątrz, lekko  ciągutkowym  wewnątrz i wypełnionym przepysznym kremem, słodkim i słonym jednocześnie. Klasyczne makaroniki można zjeść w cukierniach  Ladurée . Mimo, iż ich cena jest niemała, to warte są wszystkich(...)opłacało  się . Spróbujcie i Wy! : ) Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony  whatsforlunchhoney.net , wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni . Będziemy potrzebować również teflonowej bądź silikonowej maty do pieczenia (ewentualnie

Food Square
Naleśniki a'la Gundel 175

niego suflety z gęsich wątróbek. To jemu kuchnia węgierska zawdzięcza niepowtarzalne przepisy i sławę, którą zyskał na całym świecie. Gundel palacsinta serwowane są w restauracjach na całym świecie. Mają lekko rumowy aromat, są polane czekoladą i należą do najbardziej wyrafinowanych deserów. Błędem byłoby sadzić, że kuchnia węgierska składa się z samej papryki i mięsa. Wprawdzie rzadziej mówi się o madziarskich(...)cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby  masę  przecieramy przez sitko, aby nie było grudek. Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników. Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Wafelki z nadzieniem kakaowo-bakaliowym 249

Za każdym razem jak wykonuje te wafelki, przywołuje to miłe wspomnienia z dzieciństwa . W moim domu niezmiennie cieszą się ogromnym powodzeniem i grono ich wielbicieli przybywa

Gorący kąsek
Czekoladowe cudo czyli musowy torcik 140

ledwo się powstrzymałam, żeby go trochę nie skubnąć. Zapach ruszył nawet moją mamę, która nie przepada za czekoladą.  Torcik pachniał więc mocno czekoladowo i równie czekoladowo smakował. Lekka konsystencja musu idealnie pasowała do smaku czekolady. Chyba nic z mojej produkcji tak mi nie smakowało jak ten torcik. Mam nadzieje,że nie tylko mnie. Przyjaciółka skomentowała moje ciacho(...)Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i  wlewamy gotową masę na upieczony biszkopt. Ciasto należy przez godzinę trzymać w lodówce aż nie stężeje.  Polewę wykonujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady połączonej z żelatyną. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 199

świetna. Grecy piją ją czystą, albo wymieszaną z wodą mineralną lub colą. W sumie odniosłam wrażenie, że Grecy traktują retsinę nie do końca jak wino, lecz bardziej jak orzeźwiający, lekki napój , który w sklepach dostępny jest w kapslowanych butelkach a na stół podaje się go w szklankach. Schłodzona świetnie gasi pragnienie w upalny dzień. Choć można ją kupić w Polsce(...)migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada , to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może

Chilli Czosnek i Oliwa
Guacamole 199

idealnego faceta. I tak samo, jak z idealnym facetem, los w końcu zsyła nam idealne awokado. W moim przypadku była to odmiana Hass, o ciemnej i chropowatej skórce, lekko orzechowym i cudownie maślanym smaku. Wyobraźcie sobie ten rozkwit uczucia! Będziemy z sobą na zawsze! Nie będę się rozpisywała o właściwościach zdrowotnych awokado, ale powiem wam jedno – jest zdrowe(...)rozciera tłuczkiem, widelcem lub w dużym moździerzu. Awokado lubi limonkę lub cytrynę – kwaśne powoduje, że awokado nie ciemnieje. Awokado ogólnie wszystko lubi. W planach mam obłędnie zielone ciasto, ale dzisiaj będzie szybkie, proste i genialne w smaku guacamole. Potrzebujemy: 3 sztuki awokado Hass sok z jednej małej limonki pół posiekanej drobno cebuli czerwonej jeden średni pomidor, pozbawiony pestek ząbek

ladykitchen
Babka z ricottą i rodzynkami 105

kuchni. Przy okazji Wielkiej Nocy testom poddawane są babki, jak się łatwo domyślić.   Sądząc po reakcji rodziny ten wypiek mogę zaliczyć do udanych. Choć babka sprawia wrażenie lekko gumiastej, to smakuje rzeczywiście bardzo dobrze. Następnego dnia jest chyba jeszcze lepsza niż po upieczeniu. Co prawda do tego dnia następnego nie wiele zostało. Młodsza Latorośl co chwila wyrażała swój zachwyt(...)szczypty cynamonu i szczyptę soli. Ubijamy. Dodajemy ricottę, 2 łyżki soku pomarańczowego i śmietanę. Ponownie ubijamy.  Rodzynki odsączamy i obtaczamy w mące. Foremkę smarujemy masłem. Wylewamy połowę ciasta, a następnie wrzucamy połowę rodzynek. Na rodzynki dajemy pozostałe ciasto, na które znów wykładamy rodzynki. Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 ° C Po upieczeniu wystudzamy i przed podaniem posypujemy

Przysmaki Karolki
Brownie w skorupkach 175

zdjęciami kulinarnymi, nie zapisałam jakiej, mam tylko obraz w głowie Dzieciom się niezwykle spodobał ten pomysł, zaczynając już od malowania jaj, przez opróżnianie jaj przez małą dziurkę poprzez napełnianie ciastem i później zajadanie słodkich jaj jak prawdziwych na twardo. Radochy co nie miara nie tylko dla małych smakoszy, ale i dla dużych, którzy niepewnie podchodzili do tego deseru. Pytania były(...)wrzątkiem, tak, żeby woda nalała się do wnętrza jaj i gotować około 5 minut. Wylać wodę, wysuszyć. Olej, cukry, miód i czekoladę umieścić w rondlu, podgrzewać do rozpuszczenia. Po lekkim wystygnięciu dodać jajka i wymieszać. Mąkę i kakao przesiać, dodać do rondla i połączyć. Formę na muffinki wyścielić folią aluminiową robiąc szczelne korytka. Włożyć jajka, tak, żeby się nie przewracały

dom-agi.pl
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 6976

aromatu migdałowego lub rumowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy(...)stopni piekarniku przez ok 70 minut. Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku przez co najmniej 30 minut. Po wystudzeniu chłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą

Ze smakiem i z pasją
Karkówka pieczona w serku kremowym. 135

 Czasem łamiemy sobie głowę w czym zamarynować karkówkę. Tym razem też tak miałem, po prostu nie miałem ani gęstej śmietany, ani przypraw, w których najczęściej

Kuchnia Łukasza
Prosty sernik na zimno z truskawkami 319

Składniki: 600 g serka homogenizowanego waniliowego 2 op. galaretki truskawkowej 150 g biszkoptów okrągłych 200 g truskawek (świeżych lub z kompotu) Przepis: Tortownicę o średnicy ok

Emcia Pichci
Sernik na zimno z brzoskwiniami 153

żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 20 min. Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. masa Namoczyć żelatynę(...)resztę masy. Na wierzchu ułożyć osączone i pokrojone pozostałe brzoskwinie. 1 łyżkę żelatyny namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z syropem brzoskwiniowym (ok.250 ml). Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch sernika polewając dokładnie brzoskwinie. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą

Mix smaku
Serowa chatka z rodzynkami 373

bardzo łatwy przepis.Podchodziłam do niego z rezerwą ,szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i prosto się składa.Jednym z ciast , które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony,ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam.    Składniki: margaryna100 g twaróg półtłusty(...)herbatnikach rozsmarować kakaową masę serową. Rozłożyć drugą warstwę herbatników 3*6 szt. Na środkowy rząd herbatników na całej długości wyłożyć "kopczyk" masy serowej białej. Na górę masy rozłożyć rodzynki lekko dociskając je do środka. Razem z folią złożyć i docisnąć do środka boczne herbatniki tworząc trójkąt. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia.  Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę dodać cukier

Ala piecze i gotuje