rodowód pekiński, za to jego nazwa to wywodzące się z języka mandaryńskiego huò. Oba warianty służą do smażenia na odsłoniętym płomieniu, choć pojawiają się już woki ze spłaszczonym lekko dnem, aby można ich było używać na kuchenkach indukcyjnych, ale co wtedy z ideą smażenia na żywym ogniu? Frytownica czy frytkownica? Jeszcze większe zamieszanie (choć zupełnie niepotrzebnie) panuje w nazewnictwie, dotyczącym(...)najpopularniejszych tego typu wyrobów należą (oprócz frytki oczywiście), sajgonki (ruloniki z mięsa lub warzyw zawijane w papier ryżowy), panierowane krewetki, krążki serowe, cebulowe lub z kalmara otoczone panierką z ciasta. Można w ten sposób smażyć także mięsne czy rybne kotlety, skrzydełka i filety, panierowane lub nie, a także potrawy jarskie w postaci pierogów albo krokietów. Nawet słodkie potrawy, jak owoce
WojnaNaSmaki.pltarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 900 g dojrzałego rabarbaru 5 łyżek wody 1 czubata łyżeczka cynamonu *Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar. Rabarbar umyć, odkroić końcówki(...)termoobiegiem lub 150 °C bez termoobiegu. Masę rabarbarową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Następnie równomiernie nałożyć masę bezową. Piec ok. 45 min, do momentu aż beza lekko się zarumieni, będzie sztywna na wierzchu, ale nadal puszysta w środku. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
maniapieczeniapianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony(...)wystygnięcia (od czasu do czasu zamieszać), następnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej). Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia. Posmarować tort nieco kremem śmietanowym. Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki. Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis
Mix smakułyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 g DODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki(...)Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie. Pokrywamy warstwą herbatników. WARSTWA ŚMIETANKOWA: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku. Dokładnie rozrabiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką. Masą pokrywamy herbatniki. Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą i zdobimy listkami mięty! Zostawiamy w lodówce do przegryzienia
Ostra na SłodkoJakiś czas temu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki chleb razowy", jak przystało na przepisy maszynowe z suszonymi drożdżami. Chlebek wyszedł mocno razowy, pewnie dzięki super mące z wora kupionej na targu. Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są razowe tylko(...)wyjścia: 1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i chleb robi się od początku do końca w maszynie, lub 2) tak jak zrobilłam ja: ustawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta, potem przekładamy ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np kaszą manną lub mąką), dajemy mu chwilę na podrośnięcie (ok pół godziny do godziny, zależy jaką temperaturę mamy w domu). Nagrzewamy
Z butelką mleczka w tleEksperymentalne połączenie smaków (przynajmniej w moim wykonaniu). Efekt mile mnie zaskoczył. Kawa, orzeźwiająca mięta, czekolada i bita śmietana... Moje ulubione smaki w komplecie. Polecam. 1. Ciasto: Biszkopt z 5-6 jajek 2. Krem kawowy: 2 szklanki mleka 2 szklanki likieru kawowego 2 budynie śmietankowe 6 łyżek cukru 2 żółtka Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami(...)łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić. śmietanę ubić "na sztywno". Dodać cukier i wystudzoną żelatynę. Wylać na piankę miętową. Posypać lekko kakaem. Taka porcja wystarczy na dużą blachę (36x24). Można zrobić z połowy składników w tortownicy
Praktyczna plDANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. JAJKA + CUKIER (2 min): jajka rozbijamy i wlewamy do wysokiej miski. Dorzucamy 2 łyżki cukru i szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania lekkiej pianki. 2. BANANY + SOK Z CYTRYNY + ALKOHOL (2 min): > obieramy je ze skórki i gnieciemy widelcem aż do uzyskania papki, która następnie podlewamy sokiem z cytryny (banany nam nie sczernieją(...)wypełniał ponad połowę wysokości rondelka, ponieważ pączki smażymy na głębokim tłuszczu. Olej podgrzewamy ok. 3 min – aby sprawdzić czy nagrzał się dostatecznie, wrzućcie do niego pół łyżeczki ciasta – jeśli olej dookoła pączka pieni się i skwierczy, a ciasto szybko nabiera złocistego koloru, czas zabierać się za smażenie. 5. SMAŻENIE PĄCZKÓW (10 min): na odpowiednio rozgrzany olej wrzucamy kolejno po łyżce
Nerds Kitchenrąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku(...)usmażone pączki i obtaczamy. Żeby dodać pączkom bardziej wykwintnego charakteru możemy posypać je dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym . Wypełnianie nadzieniem: alkohol dodajemy do pączków gdy lekko przestygną ale jeszcze nie są zimne. Do strzykawki nabieramy ajerkoniak. Delikatnie i powoli wbijamy strzykawkę i wlewamy trochę nadzienia. Smacznego wieczoru ... Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków
prawdziwe jedzeniemango jest wprost idealne. Pierwszy raz jadłam takie ciasto i pierwszy raz robiłam sernik w kąpieli wodnej :-) Mimo słowa "sernik" w nazwie, ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego, serowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:) Przepis jest na tortownicę 26cm. Składniki na masę serową: -1250g serka(...)piekarnika i natychmiast obniżyć temp. do 150 stopni C. Piec z parą wodną ok. 1 godzinę i 30-40 minut. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce. Ja piekłam z formą napełnioną wodą na niższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę
Smaczne Zdrowepelnym dzemow i powidel, szybko zmienilam zdanie. Doznalam olsnienia i za sprawa jednego malego sloiczka z konfitura zmienilam wczesniejsze zamiary. Wyobrazilam sobie smak czekolady i malin w jednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec pudelko mrozonych malin, czekolade i pobieglam do domu. Aromat goraczej czekolady szybko rozszedl sie po mieszkaniu. Zaraz potem dolaczyl(...)dosc luzna. Biszkopt przecinamy na 3 krezki. Spod biszkoptu spinamy obrecza tortownicy. Smarujemy go przygotowana wczesniej konfitura, a nastepnie na konfiture nakladamy czesc masy czekoladowej. Nakladamy kolejny krazek biszkoptu. Lekko przyciskamy. Do polowy masy, ktora nam pzostala dodajemy pokruszone maliny. Pozostawiamy czesc malin do dekoracji. Mase z malinami nakladamy na biszkopt i nakladamy nastepny krazek. Dociskamy. Sciagamy obrecz tortownicy
Przysmaki Karolkiprzed podaniem ciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia Składniki: spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk) 20g czekolady deserowej 30-40g masła masy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego 250g(...)konsystencji musu - mleczną czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej), pozostawić do ostygnięcia - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, zagrzać w kuchence mikrofalowej, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia - twaróg przełożyć do miski, zmiksować - do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo 2-3 łyżki sera, za każdym razem mieszając - masę z żelatyną przelać do twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - masę
Smakołyki Berenikismaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawi samopoczucie oraz przyniesie ulgę przy(...)anemii i obniżonej odporności. Koniczynowy Kolor - może mieć dwa kolory, w zależności od tego z jakiej koniczyny powstał. Jeśli z białej jest słomkowy, zaś z różowej - łososiowy Smak - słodki, lekko kwaskowaty Zapach - słaby kwiatów koniczyny Właściwości - pomaga wzmocnić organizm. Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie, dlatego sprawdza się przy infekcjach dróg oddechowych. Jest pomocny w przypadku zapalenia układu moczowego, biegunki, przemęczenia, wyczerpania
Ciastka - domowe słodkościroztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni.) Kurczaka obsmażać na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor(...)oraz imbir - zagotować. Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można
Codzienna kuchnia niecodziennaW książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNadchodzi niedziela. A co się z nią kojarzy? Odwiedziny. Rodzinny obiadw gronie najbliższych. Gwar rozmów dorosłych, roześmiane buzie dzieciaków.Co u Was? Jak CI eis powodzi
W kuchni Karmel-itkicholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru i ksylitolu) - 300g masła(...)masło będzie chłodniejsze, a użyte jajka zimne masa będzie gęstawa) do przygotowanej wcześniej formy (formę metalową musimy posmarować masłem i wysypać bułką tartą, silikonową wystarczy delikatnie przesmarować masłem). Lekko wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C. Pieczemy w tej temp.ok.55 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem przy kominie czy jest dopieczona
Smaczne Zdrowepół, do tego olej, szczypta soli, szczypta cukru i mąka(konsystencja rzadkiej śmietany). Jeśli chcemy sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję: bierzemy chochelkę do zupy i zanurzamy w cieście-ciasto powinno spłynąć, ale tylko częściowo z grzbietu łyżki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Farsz: do ugotowanej kaszy dodajemy usmażone na oliwie papryki i cebulę,dodajemy pietruchę i przyprawy.Dobrze,gdy farsz jest lekko pikantny,w przeciwnym razie w naleśniku będzie mdły. Gdy już zawiniemy krokiety panierujemy je w jajku i zmielonych orzechach.Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut. Smacznego
Wielki apetytklasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury, która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wykładamy masę ciasteczkową, ugniatamy(...)głąb masy serowej. Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Po 20 minutach posypujemy migdałami i pieczemy do końca. Sernik zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Następnie studzimy na zewnątrz, w chłodnym miejscu, najlepiej całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. The post Sernik z Konfiturą appeared first on Made
Made By Mom And Sonsernikami na twarogu nie przepadam (dlatego, że zawsze męczy mnie zgaga) i zdecydowanie wolę lżejsze wersje- na mascarpone czy serku kremowym, j eżeli jednak lubicie klasykę w ciastach, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Sernik: * twaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska(...)ścięty na całej powierzchni, w razie przypiekania góry przykryć folią aluminiową). Uchylić drzwiczki od piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo: Czekoladę roztopić wraz z olejem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać górę sernika. Ozdobić płatkami oraz malinami. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapuszka jest schowana głęboko. Te zauroczyły mnie przede wszystkim brakiem żółtek. Zrobiłam je raz dwa , i okazało się, że mają zdecydowanie więcej plusów - migdałowo-cytrynowy smak i zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według(...)sztywną pianę. W dwóch partiach dodać do masy maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. Piec w 160 st. C. przez 30 minut. Przestudzić. Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki ziemniaczanej PONADTO: 10-12 dużych śliwek 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Okruszki połączyć z cukrem pudrem i kakao. Masło rozpuścić. Rozpuszczone masło dodać do okruszków – dokładnie połączyć. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno tortownicy średnicy(...)piec 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w półplastry. Na patelni rozpuścić cukier, dodać śliwki – smażyć chwilę, aż lekko zmiękną. Śliwki wyłożyć na ostudzony sernik. Smacznego
kolorowotorcikowomiksując dodawałam wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i mleko. Powstałe ciasto podzieliłam na 6 równych części i do każdej z nich dodałam szczyptę barwnika i dokładnie wymieszałam. Porcje ciasta rozlałam do foremek o średnicy 20 cm i piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu blaty wykładałam do góry dnem na papier do pieczenia do wystudzenia(...)skorupkę. Przygotowałam masę cukrową: żelatynę namoczyłam w zimnej wodzie, a gdy napęczniała wymieszałam ją z glukozą i delikatnie podgrzałam (mieszanki nie można zagotować!), aż powstała jednolity płyn. Odstawiłam do lekkiego przestudzenia. Do lekko ciepłej żelatyny z glukozą dodawałam stopniowo cukier puder i cały czas mieszałam (początkowo strasznie się klei). Gdy dodałam cały cukier, masę zagniatałam, aż stała się miękka
Kulinarny PamiętnikLaksa jest jedną z najbardziej znanych zup w Malezji. Wariantów tej zupy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry
Oryginalny smakciasta, to możecie zrobić drugą tartę lub spokojnie zamrozić, wytrzyma dwa tygodnie. Można do ciasta dodać nie tylko majeranek i oregano, ale wszystkie dowolne zioła, jakie lubicie. Wylepioną ciastem foremkę obciążamy i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego(...)szparagi mieszamy z jajkami, śmietaną, cebulą, serem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na podpieczony spód, układamy buraczki i szparagi. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Masa lekko nam się podniesie, ale tym się nie przejmujcie, bo w miarę jak będzie stygła, to opadnie. Podajemy solo lub z liśćmi sałaty. Smacznego! Post Tarta ze szparagami i buraczkami pojawił
ladykitchenUwielbiamy koperek. Dla mnie zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden. Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami, jak dla nas ich dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają(...)oraz liście laurowe, całość gotować około 10 minut. Następnie do wywaru dodać drobno posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować około 30 minut. W między czasie przygotować ciasto na kluseczki. Jajka wybić do wysokiego naczynia, dodać mąkę, wodę, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na gotującą się zupę wykładamy łyżką masę
Krakowskie smaki Aniprzedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny i taki(...)ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plSkładniki : 3 kg dobrze dojrzałych owoców ciemnego winogrona 1,50 kg cukru Sposób wykonania : Owoce winogrona odszypułkować, dokładnie opłukać i osuszyć. Czyste owoce lekko zmiażdżyć, aby szybciej puściły sok, wsypać do dużego słoja, zasypać cukrem, wymieszać, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni, aby owoce puściły sok. Następnie zawartość słoja przelać do dużej miski wyścielonej dużą(...)sitku lub cedzaku. Sok do picia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę więcej lub mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą co z nim zrobić. Sok z winogrona jest smaczny i bardzo
Przepisy i porady kulinarnedomowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy! Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI : ( tortownica 16 cm ) BISZKOPT : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna(...)następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy. PONCZ: Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt. LIKIER: Będzie nam potrzebny do masy serowej. * śmietana 36% – 125 ml * czekolada deserowa – 2 kostki * kawa rozpuszczalna – 1 płaska łyżeczka * mleko skondensowane
Ostra na Słodko