lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:493/613)

Piernik przekładany kremem i powidłami 367

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)wszystkich składników. Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować piernik polewą i ewentualnie ozdobić pokruszonymi orzechami, płatkami  migdałów lub wzorkami z czekolady. Piernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik przekładany powidłami i kremem 290

karobem (jeśli używamy sproszkowanego), całość przesiać przez sito i niewielkimi partiami dodawać do cały czas ucieranej masy. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodawać partiami do ciasta piernikowego i delikatnie wymieszać. Gotową masę piernikową delikatnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki Piec w piekarniku nagrzanym do 160 ºC przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu wyjąć(...)Przełożenie powidła śliwkowe albo gęste konfitury wiśniowe lub jagodowe Przygotowanie piernika Pierwszy z blatów piernika (u mnie zazwyczaj grubszy niż pozostałe) posmarować kremem budyniowym. Nałożyć środkowy blat, lekko docisnąć i posmarować powidłami. Nałożyć trzeci blat, docisnąć, posmarować piernik polewą i ewentualnie ozdobić pokruszonymi orzechami, płatkami  migdałów lub wzorkami z czekolady. Piernik jest najsmaczniejszy na 2-3 dzień po przygotowaniu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Flatbread po libańsku. Z hummusem, warzywami i sosem miętowym. 142

oliwy Do miski wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 8 kawałków. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj ją na placek. Rozgrzej patelnię i smaż placki kilkanaście sekund z każdej strony. * zmodyfikowany przepis Olgi Smile(...)umieść w misce, polej sosem miętowym i wymieszaj, aby sos dobrze obtoczył warzywa.  Jeżeli używasz gotowych chlebków, podgrzej je najpierw na patelni lub w piekarniku. Warto je najpierw lekko zwilżyć wodą, aby stały się bardziej miękkie i puszyste. Weź podgrzany chlebek, posmaruj go hummusem, następnie ułóż na nim warzywa i posyp migdałami. Złóż na pół i zajadaj :) *** Podoba

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik wykwintny 122

śmietany kremówki (30%) ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie(...)masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć do niej masę serową. Wyrównać (fot.2) . Całość piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Po upieczeniu wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Można posypać wierzch cukrem pudrem. Sernik bardzo długo zachowuje świeżość. Trzeba go jedynie przechowywać w lodówce. Nawet 5 dni. Źródło: mojewypieki linkwithin_text

Świat Ciasta
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 184

miary w przypadku mąki gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam(...)olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy

Z Kuchni Do Kuchni
Waniliowy sernik light - Thermomix TM5 234

Składniki: 1 kg sera twarogowego już zmielonego 6% tłuszczu 1/2 szklanki jogurtu greckiego (ważne by był bardzo gęsty) 3 jajka aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do

ClauditteMissCooking
Ptasie mleczko z brzoskwiniami 16055

 Gotowanie to moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1

Kuchnia Danusi
Magiczna Noc Restauracji. 168

Pamiętacie akcję na blogu Chantel, Przy kubku kawy., gdzie z okazji Nocy Restauracjido wygrania były vouchery do knajpek?link rozwiązania tu.._---->rozwiązanie. Nie chwaląc się

W kuchni Karmel-itki
Kolorowe naleśniki ze szpinakiem, burakiem, sałatą, szynką, pomidorami i papryką 176

Dzisiejszy wpis zainspirowany jest tematyką lekkich i zdrowych posiłków na każdą okazję.  W roli głównej  kolorowe naleśniki z bogatym i pełnowartościowym wnętrzem, każdy kryje w sobie inną niespodziankę, ale wszystkie są bogate w składniki odżywcze i mineralne oraz  dodadzą nam  energii Aby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana powinna być bogata między innymi w warzywa i produkty(...)nich co tylko lubi i co tylko ma w lodówce, ot cała frajda z bawieniem się w kucharza że wodze fantazji nas nie powinny ograniczać :)   Podstawowe ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki 1,5 szklanki mleka 1 Jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać i sprawdzić

W kuchennej krainie
Lody RabarbaLove - bez maszynki 146

mnie nadal szał na rabarbar. Po cieście z rabarbarem i kompocie czas na lody. Jak dla mnie są póki co numerem jeden wśród lodów domowej roboty. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kwaskowatego rabarbaru i jego malutkimi drobinkami. Do ich przygotowania nie jest potrzebna maszynka, wystarczy mikser i pojemnik.  Ich wielką zaletą jest to, że tak naprawdę wiemy(...)gotować, odlewamy około szklanki i stopniowo dodajemy ją do żółtek- mieszamy. Gdy masa żółtkowa zrobi się ciepła cały czas mieszając dodajemy ją do reszty mlecznej mieszanki. Całość gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy rabarbarowe puree i jeszcze chwilę podgrzewamy. Całość studzimy. Przelewamy do pojemnika i przez 6 godzin co godzinę miksujemy mieszankę aby pozbawić ją kryształków lodu. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 114

Wstawić do lodówki na 30 minut. Sernik: Ser wymieszać ze śmietaną, dodać cukier puder i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia. 3/4 litra jagód ugnieść tłuczkiem. Ugniecione jagody wraz z sokiem dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować. Nie przerywając miksowania dodawać cienką strużką przestudzoną, ale płynną żelatynę. Masę serową(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki maki pszennej 2/3 szklanki mleka 1 laska wanilii szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Nadzienie: 300 g kremu orzechowego typu nutella 2 banany 2 duże mandarynki

Malinowe Pocałunki
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 136

francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu bliżej wiosny – może on stanowić ciekawą alternatywę dla naszego wielkanocnego mazurka.  Gdy już opuścicie rejon starego miasta, warto(...)olomoucké syrečky ) poświęcę osobny wpis na moim blogu.  A już teraz zapraszam Was na drugą część wpisu o Morawach, w którym dowiecie się, jakie jeszcze miejsca możecie zwiedzić lekko przedłużając swój weekend (o tylko jeden dzień).  Serdecznie zapraszam

Garniec Magalie
Przyjęcie dla dzieci w stylu Hello Kitty: przepisy na muffiny, ciasteczka, trufle (Festa Hello Kitty: ricette per muffin, biscot 114

czekoladowe z niespodziank ą  w środku, kostk ą  białej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła i cukru pudru zyskały większą słodycz. Druga wersja muffinów(...)wymieszać mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. W środek każdej muffinki wcisnąć kostkę białej czekolady. Muffinki piec ok. 20 minut

La grande e la piccola cuoca
Sernik z brzoskwiniami 337

 Łatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Składniki:      Masa serowa 1 kg sera twarogowego

Kuchcik gotuje
IRON MAIDEN "MAIDEN ENGLAND" - INEA STADION, POZNAŃ 185

Tłum spragnionych wrażeń fanów, ubranych na czarno w koszulki zespołu. Każdy inny, a jednak wszyscy do siebie tacy podobni, połączeni miłością do tego typu muzyki. Nieważne

W kuchni Karmel-itki