Iberico i pomidorami Kolejne Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego) to już zdecydowanie więcej aromatów owocowych – głównie czerwonych owoców oraz lekkie nuty czekolady i kawy. Skoncentrowane, gęste, dobrze zrównoważone o bardzo przyjemnie wtopionym łagodnym garbniku. Malleolus 2009 - ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) w nosie wino(...)fioletowymi refleksami. Dominują aromaty ciemnej morwy, jeżyn , lukrecji. Garbnik jest gładki i idealnie gęsty. Wino bardzo skoncentrowane o długim bardzo przyjemnym finiszu. Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez DeSabor jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów, oliwek oraz oliwy I właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję
królestwo garówBLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała
Słodko-Słony Świat Ilonydniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia . Znalazły się w niej między innymi: masło(...)przez 30 minut Migdały i orzechy zmielić drobno w blenderze Dodać namoczone owoce z odrobiną wody oraz przyprawy Blendować do uzyskania kleistej masy Powstałą masę przełożyć do formy i lekko docisnąć- u mnie keksówka o wymiarach 27x12cm wyłożona papierem do pieczenia Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny Po schłodzeniu wyjąć z formy i kroić w prostokąty Batoniki przechowywać
peanutbuttermonstermogłem sobie wybrać sam. Po przeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego nie było pod ręką, ale na szczęście żurawina świetnie pasuje do słodkich wypieków. Lekko kwaskowate suszone owoce doskonale przełamują słodki smak bułek. Kropką nad i jest szczypta sezamu na każdej bułce. Reasumując - jedno wielkie MNIAM, zwłaszcza z odrobiną miękkiego masła i dżemu z dyni(...)odstaw do przestygnięcia. Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie
Grahamka, weka i kajzerkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
IzaGotujeManiusia , kiedy to poleciła mój Najprostszy chleb z garnka do wspólnego wypiekania w Czerwcowej Piekarni Amber . Z przyjemnością dołączyłam do akcji, z przepisem lekko urozmaiconym dodatkiem jagód goji i lekką żonglerką w użytych mąkach. Mąka żytnia razowa do mnie tu przemówiła i koniecznie w pieczywie znaleźć się musiała. Pozdrawiam serdecznie wszystkich Czerwcowych Piekarzy i zapraszam na pyszny chleb - wilgotny, miękki(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość . Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut
Grunt to przepis!"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy
Słodkie Przyjemnościprzygotowany z udziałem cukru.Cukier zastąpiłam ksylitolem,najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru.Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza,ani smaku,ani konsystencji sernika.I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie nie się upiec (unieczynnia działanie drożdży),to w serniku sprawdzi się idealnie Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych ,mielone orzechy laskowe(...)minut.Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki.Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł sie na pewno dłuzej.Upieczony sernik ma mocno ścięte boki,środek może pozostać lekko drżący.Początkowo studzić w lekko uchylom piekarniku,następnie na kratce w małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę,zdjąć z ognia.Dodać do śmietanki po- łamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.Przestudzony sernik
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swój smak - dodałam m.in. trochę cukru trzcinowego, bo ciasteczka wydawały mi się za mało słodkie, mimo miodu w ich składzie - i wykorzystując ulubione bakalie . Koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate jagody goji oraz niemalże mleczne w smaku orzechy macadamia . Składniki na półtorej blachy średniej wielkości ciasteczek: 150g płatków owsianych górskich 30g otrębów pszennych 60g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)jaśniejsze i mniej zrumienione . Już przygotowałam sobie porcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po mieście ;) Laboratorium kuchenne... Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i ciastek poczynając, przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły
Grunt to przepis!Składniki na biszkopt: -5 jajek(osobno białka i żółtka) -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka mąki orkiszowej(lub pszennej) Białka ubić na pół
Smaczne ZdroweGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiPrzed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważpostanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się naowej stronie
W kuchni Karmel-itkiOstatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bardzo umiem piec ciasta, ale słodkości lubię, owszem. Uczę się, próbuję, ale jednak pieczenie wymaga często dużej precyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość przepisów z przeróżnymi(...)garnuszku, na małym ogniu rozpuściłam masło i gdy leciutko przestygło, dodałam do ciastek. Po wymieszaniu masa była delikatnie wilgotna. Wyłożyłam formę folią spożywczą, spód i brzegi, lecz wcześniej lekko zwilżyłam jej powierzchnię wodą, dzięki temu folia lepiej przywarła i dała się uformować. Do tortownicy trafiły ciastka, które delikatnie docisnęłam do spodu. Zabrałam się za przygotowanie pierwszej, śmietankowej warstwy. Na początek
PichceniomaniaSmaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru(...)każdego z nich (posłużą jaką podstawa pod galaretkę), a w pozostałej warstwie kwiatków wyciąć malutkie kółeczka - środki kwiatuszków (ja zrobiłam to przyrządem do wydrążania jabłek). 5. Masa: Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. 6. Na biszkopt z dżemem wyłożyć masę z mascarpone, odkładając
Kto ugości moich gości?