lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:491/613)

Muffinki z powidłami 166

Szybkie proste, zero myślenia czy produkty suche pierwsze czy jednak nie. Zawsze mi wychodzą, zawsze, pyszne, lekkie, a co najważniejsze nigdy nie są suche ! Ostatnio w mojej szkole organizowana była akcja charytatywna, a na stole zagościły moje muffiny.. -( mam nadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki ! Zróbmy(...)cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie łyżeczka dżemu/powideł, ponownie pół łyżki ciasta by zakryć dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się

Garnkowe fanaberie
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 133

musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać".  Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku(...)czas rano aby tak wspaniale rozpocząć dzień. Zdecydowanie sama produkcja prowadza w dobry nastrój, nie mówiąc już o wspólnym degustowaniu i wychwalaniu aromatu pod niebiosa. Jest smaczny, zdrowy, lekki a przede wszystkim - bezglutenowy. Genialny jest też na drugie śniadanie. Łatwo można go zabrać ze sobą i cieszyć się nietypowym smakiem.  Jak tu pachnie!!! Kochani, chyba jesteśmy w raju

Wypisz Wymaluj
Pomarańcze! 187

Stygnąc, krem jeszcze zgęstnieje. Jeśli nie zużyjemy od razu całego, to przechowywać należy go w lodówce i wtedy również nieco zgęstnieje. Gdy krem stanie się gęściejszy i będzie się lekko kleił do drewnianej łyżki, a po przejechaniu nią po dnie miseczki przez chwilę będzie je widać, to znaczy, że należy zdjąć go już z ognia. Wtedy pozostaje nam tylko stopniowo(...)goryczki. Ja proponuję jednak wersję z większą ilością skórki, ponieważ według mnie ma o wiele ciekawszy, głębszy smak. Na prawdę pycha :) Smacznego! PS. Orange curd można wykorzystać do przełożenia ciasta, udekorowania babeczek lub jako smarowidło do naleśników, gofrów czy po prostu tostów. Gdybyście jednak nie zjedli go od razu, to już niedługo na blogu pojawi się bajeczny deser właśnie

Ratunku obiad
Tort – pomysł na dekorację V 329

Tort udekorowany prostym sposobem przy użyciu zaledwie jednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu z boku - rurek waflowych(...)małym nożykiem z piłką na pożądaną wysokość. U mnie celowo długość rurek jest różna, choć różnice są niewielkie. Chodziło o efekt nieregularności. Do świeżo nałożonej masy kolejno przykładać rurki lekko je wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu. Masa do obłożenia wierzchu tortu: 70 g nutelli lub innego

Trzeci talerz
Sernik z mlekiem i brzoskwiniami 207

Dziś kolejny sernik, wczoraj upiekłam dwa :) a w sumie to trzy, bo dwa takie same. Musiałam spożytkować biały wiejski ser, ponieważ za późno było na jego

Kolorowy Przepisownik
Cukinie faszerowane po meksykańsku 173

surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym dodatkiem do rozmaitych warzywnych kompozycji, jak i ciast. W mojej kuchni cukinia zajmuje dość wysokie miejsce. Kilka lat temu po raz pierwszy zrobiłam cukinię po meksykańsku. Od tego czasu pokochaliśmy cukinię nie tylko w tej formie. Danie znalazło wielu swoich(...)gniazda nasienne formując zgrabną łódeczkę. Cukinię odkładamy na bok. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli razem z pestkami. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę

Wędrówki po kuchni
Orkiszowe placki z korzenną nutą 214

korzenną nutą. Podane z naturalnym jogurtem i jagodami, które miałam jeszcze w zamrażalniku, smakowały wyśmienicie. Choć osobiście smażąc drugą partię placków zjadłam je z wielkim apetytem bez dodatków. Delikatne, lekko słodkie, zdrowe i puszyste placki, które polecam każdemu. Spróbujcie. Składniki: (na około 6 większych lub 12 mniejszych placków) 1 pełna szklanka + 3 łyżki mąki orkiszowej BIO z Bazarka Smakoszy(...)Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem. Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię

Słodkie okruszki
Jak zagospodarować resztki rabarbaru 165

szybko - u mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele łatwiej je formować. Moje ciasteczka nie są tak idealnie okrągłe, ale smakują obłędnie! Połączenie kruchego ciasta, czekolady i rabarbaru jest wspaniałe, w dodatku można je sobie wziąć w łapkę tuż przed wyjściem z domu i rozkoszować się smakiem w drodze do pracy. Jeśli więc macie jakieś(...)sporych odstępach, delikatnie spłaszczając.  Piec w 190 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C. i piec jeszcze 15-20 minut, aż brzegi się lekko zarumienią. Ostudzić. Smacznego! Można spokojnie użyć czekolady o mniejszej zawartości kakao, a nawet mlecznej. Nam takie gorzkawe kawałeczki smakowały, ale takie dodatki najlepiej dorzucać pod indywidualny smak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bitki schabowe z ananasem 181

Ananas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast.    Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak  również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby(...)minuty z każdej strony. Usmażone bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami. W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min.     *Ananas pochodzi z Ameryki Południowej,  wyglądem przypomina szyszkę zwieńczoną palmową koroną. W rzeczywistości

Mia Cucina Sofieta
Fakty i mity żywieniowe #2 130

owoce . Zamiast wód smakowych i coli (która przecież do najtańszych nie należy), pij zwykłą wodę , do której można dodać plaster cytryny czy pomarańczy. Zamiast gotowców typu pizza, lepiej przygotuj ciasto samemu z razowej mąki , a następnie zamroź i w razie potrzeby szybko upiecz z dodatkami. Koszt takiej pizzy będzie znikomy w porównaniu z zamawianą na dowóz. Schabowego wcale nie trzeba(...)warto nad sobą pracować. Każdy mały kroczek przybliża nas do wymarzonej sylwetki. Znam osoby, które mimo rozchwianej gospodarki hormonalnej i predyspozycji do tycia dały radę, choć nie zawsze było lekko i przyjemnie. Konsekwencja i wiara w swoje możliwości jest tu kluczem do sukcesu. 3. Jajka to zło, winowajca miażdżycy i podwyższonego poziomu cholesterolu. Mit w zasadzie już dawno obalony, badania

Powiedz dietom nie
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 236

kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie  spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką(...)górze i bokach tortu. Schłodzić. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu.  Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą czekoladą i suszonymi śliwkami

Ala piecze i gotuje
Tort Czekoladowy 370

roztopione masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką(...)Wstawiamy do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na sztywną folię lub papier do pieczenia, rozsmarowujemy cienko na kształt i długość odpowiadającą obwodowi tortownicy. Lekko zastygnięty pas rozpuszczonej czekolady przykładamy do boku tortu i obkładamy go na około, wstawiamy do lodówki. Potem wystarczy tylko zdjąć folię lub papier do pieczenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Jabłecznik budyniowy 174

składniki biszkopt * 4 jajka * 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1/2 szklanki mąki pszennej * 4 jajka * 1/2 szklanki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa * 1,3

Mix smaku
Babeczki marmurkowe. 148

Składniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej 125g masła 100g jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 kubka cukru 0.5 kubka mleka 1,5 łyżeczki proszku

Kuchnia Łukasza
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 147

słoika 100 g mąki żytniej razowej i zalewamy to 100 ml ciepłej wody, mieszamy. Ja mieszam drewnianym trzonkiem od łyżki. Ma być papka o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Zamykam lekko pokrywkę, stawiam koło czajnika i gotuję wodę. Gnojek ma SPA, ciepło mu w zadek i rośnie. Nie ruszam go przez 24 h. Na drugi dzień, jak nadejdzie pora karmienia, daję(...)zakwasu 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml ciepłej wody łyżeczkę soli. Ja wszystko wkładam do robota planetarnego i hakiem wyrabiam. Jeśli nie macie, to pozostaje ręka. Ciasto będzie jak mokra, ciężka glina. Jak już wiemy, zakwas ma zacięcie hrabiowskie i potrzebuje czasu do namysłu. Przełożone do keksówki ciasto zostawiam na cała noc do wyrośnięcia (minimum

ladykitchen