U nas w domu prawdziwym fanem serników, jest moja Mama. Lubi je pod każdą postacią i nie wyobraża sobie bez nich Świąt. Ja z kolei najbardziej
Gosia gotujeGdy dodawałam przepis na jeżynowe babeczki wspominałam, że tworzę serniczek. I oto on - pyszny serniczek z jeżynkami o ślicznym kolorku, bez pieczenia. składniki: 800
Monia miesza i gotujelitry wody z drugą połówką łyżeczki cukru a piekarnik nastawiamy na 200*C. Na wrzącą wodę kładziemy ostrożnie bajgle- nam to słabo szło, bo nie posypałam mąką pod ciastem. W rezultacie musiałam uformować bułki od nowa. A nasz związek w tej dramatycznej chwili przez chwilę wisiał na włosku...:) Osuszone bajgle kładziemy na wyłożonej papierem blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem(...)samodzielnego robienia. To świetna, ale niestety czasochłonna zabawa. I pokłócić się można nad zdeformowanym bajglem... Chociaż wystarczyło przynieść gotową kanapkę, żeby wszelkie krzywdy zostały zapomniane. Bardzo delikatne w smaku, lekko gumiaste bajgle są świetną bazą do wyeksponowania dodatków. Łosoś i twarożek to oczywiście klasyk
les mirabellesciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor(...)dodać usmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i 1-2 całe jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugi rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić. Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę ( można rolować, ja robię troszkę inaczej). Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach
Na słodko lub wytrawnieleipä - 'chleb' . Mój chlebek przeszedł pewne modyfikacje w stosunku do oryginału. Nie posiadałam akurat melisy, więc zamieniłam ją na ciemny miód gryczany. Dodatkowo dodałam orzechów włoskich, by połączyć lekko słodkawe pieczywo właśnie ze smakiem orzechowym. Z racji, iż moje odważanie na gramy zaskutkowało w większej ilości mąki - niż odmierzanie na szklanki z oryginału - dodałam też więcej wody. Ponieważ ten szybki(...)posypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść
Grunt to przepis!arab. طحينة tahina), chiń. zhimajiang ( 芝麻醤 ), jap. nerigoma ( ねりごま ), masło sezamowe – pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażanych nasion sezamu (proces ten intensyfikuje aromaty). We wschodniej Azji tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak. Tahini jest składnikiem bliskowschodnich potraw m.in. hummusu(...)sucha, to miksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą
mojewypiekiinietylkoNiby nic takiego , a jednak smakołyk nad smakołykami . Jako dziecko popychałam łapkami kiedy do buzi wkładałam. Dziś chętnie z wami się
Różowa kuchniaSłowo "słodycze" zazwyczaj nie ma wiele wspólnego ze słowem "zdrowe". Nie tym razem. Jestem mamą trzyletniej dziewczynki, która wręcz uwielbia żelki... Czytam etykiety i niestety
IzaGotujekuchni nie wyszła, mogłabym bawić się non stop :) No dobra, tylki, ale co zrobić? Bo przecież nie będę robić wzorków na stole. Muffinki! Ulubione muffinki mojego dziecka, lekkie, puszyste, sługo pozostają świeże i czekoladowe :) Kremu na bazie włoskiej bezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać(...)sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka (250 ml) 1/2 szklanki oleju (125 ml) 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku (125 ml) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Kochani to ciasto jest specyficzne i pamiętam jak się bałam go robić pierwszy raz, bałam się, że nie wyjdzie, bo po zmiksowaniu wszystkiego jest bardzo płynne. Wykonanie poszczególnych kroków było dla mnie absurdalne
Blondynka GotujeJakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków…;) A z mięsem idzie mi dużo łatwiej… i choć niektóre połączenia wydają się dziwne ale w ogólnym zestawieniu smakują wybornie. Przykładem jest ta kaczka w pomarańczach, a właściwie w pomarańczowej glazurze(...)sosu gotować w małym rondelku – mieszając – przez kilka minut aż sos zacznie bardzo bąblować. Gorącym sosem polać kaczkę. Sos jak stygnie to gęstnieje i wtedy trzeba go lekko podgrzewać. Smacznego Post Kaczka w pomarańczach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plinsertCookd("080bf1655016634174172d66a8204805"); Wzór znaleziony w sieci..... chwila namysłu ..... kombinacje.... pomysł.... I tak oto mi wyszło. Składniki na jasne ciasto: 1 jajko, 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej niepełna łyżka mąki ziemniaczanej odrobinka proszku do pieczenia 5 g cukru waniliowego. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną(...)Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym. Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu z erwać powoli papier, a roladę wzorem
Malinowe PocałunkiDzisiejsza propozycja to lekki warstwowy deser z truskawkami, jogurtem naturalnym i… kawałkiem babki pomarańczowej . Zapasy babki zostały nam jeszcze zamrożone po świętach i długo nie mogłyśmy wymyślić jak je wykorzystać. Jakoś sama babka dziwnie nam się podczas Wielkanocy przejadała :p W końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości(...)Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy 3 wysokie szklanki. Na dnie umieszczamy pokruszone ciasto, na to wykładamy jogurt naturalny (w takiej ilości by stworzyły „warstwę”)*. Nieco przestygnięte truskawki blenderujemy na mus. Wykładamy jako następną warstwę. Następnie nakładamy jogurt oraz resztę pokruszonej babki. Czekoladę topimy
Kolizje SmakówWspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale
W kuchni Karmel-itkizawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt słodka, co świetnie komponuje się z słodkim spodem. Całość wieńczy jeżynowa, delikatnie kwaskowata galaretka. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, skradło moje serce <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)zmiksować. Masę wyłożyć na warstwę sucharkowo-nutellową. Ponownie wstawić do lodówki. Wierzch - Jeżyny delikatnie rozmrozić, zmiksować. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, połączyć ze zmiksowanymi owocami. Odstawić do lekkiego stężenia, następnie wylać ją na masę serową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyminęła nam radośnie, z kawą, czekoladkami, które dostałyśmy, i muffinami, które dla nas zabrałam (moje towarzyszki podróży, wcinając z apetytem, wyśmiewały się z tego, że zawsze mam ze sobą ciasto. Ciekawa jestem, czy by się tak śmiały, jakby musiały całą drogę jechać głodne...). Wróciłam do domu wcześniej, niż myślałam, ale i tak byłam zmęczona okrutnie. Po niemal nieprzespanej nocy(...)Zadziałałam więc intuicyjnie, i lody wyszły jak marzenie. Lody przygotowałam na żółtkach, są więc absolutnie cudownie kremowe. Mają śliczny kolor, są mocno owocowe (nie jak sorbet, ale zadowalająco), z lekką nutą rozmarynu w tle. Gdybym dodała posiekany rozmaryn, pewnie jego smak byłby wyraźniejszy (i jeśli chcecie taki efekt osiągnąć, to polecam ten sposób), nie chciałam jednak niczym zakłócić idealnie kremowej
Pożeraczka, czyli raz adobrze