lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:482/613)

Prosty sernik na zimno z truskawkami. Ciasto bez pieczenia. 330

Truskawki na rynku się pojawiały... więc musiałam zrobić pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku... wybór padł na sernik na zimno, prostszego przepisu nie znajdziecie... a jak dla mnie nie dość, że najprostszy to jeszcze najlepszy sernik na zimno!!! SKŁADNIKI: 1 kg sera zmielone, 1/2 laski wanilii, 2 żelatyny fix deserowe, 2 galaretki truskawkowe, ok. 20 truskawek, 1/2 paczki okrągłych(...)Rady: Aby galaretka szybciej stężała, rozpuszczamy ją w minimalnej ilości gorącej wody i resztę dodajemy zimnej wody. Możemy chłodzić w zamrażarce.  Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy lekko tłuszczem, by galaretka ładnie nam odeszła od blaszki

Aga w kuchni
Placuszki jabłkowe bez mąki 219

bardzo dawna chciałam zrobić coś lekkiego, zdrowego a zarazem na słodko. Przyszło mi do głowy, aby usmażyć placuszki jabłkowe, ale bez grama mąki! Racuchy są bardzo delikatne, a po przez dodatnie cynamonu są ciemne, więc nie sugerujcie się, że mi na zdjęciach się przypaliły. Można je podać na wiele sposobów. Moim faworytem jest jogurt naturalny, małe kawałki jabłka i odrobina(...)obrane i pokrojone w drobne kawałki jabłko i ponownie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju (lub jak ktoś ma patelnię teflonową, są o wiele lepsze) nakładamy łyżką wymieszane ciasto. Przykrywamy przykrywką i zmniejszamy ogień. Każdą stronę smażymy  ok. 3 min lub krócej, aż do zarumienienia. Polecam również o zrezygnowaniu z cynamonu, jak ktoś nie lubi zbyt słodkich placuszków

Truskawkowa Fiesta
Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las 287

serka mascarpone ·          2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W misie miksera umieszczamy żółtka i cukier. Ubijamy do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Nie przestając ubijać wlewamy powoli czekoladę, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. W osobnym naczyniu(...)ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce

Mania Gotowania
Szarlotka kajmakowa 295

ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości(...)wodą, mieszamy i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją aż się rozpuści i od razu dodajemy do gorących jabłek, dokładnie mieszamy. Mus studzimy aż lekko zacznie nam gęstnieć. Mus wykładamy na biszkopta, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wkładamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej. Czas na krem kajmakową. Ważne jest aby składniki na niego były

Kuchenne Wariacje
Piernik staropolski cz.II 139

ciasta piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ciasto z papierem wyjąć z formy i włożyć następny blat ciasta. W ten sposób upiec wszystkie trzy placki. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, należy zdjąć z niego papier. Wystudzić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Powidła przełożyć do garna i podgrzewać, aż będą gorące. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i energicznie(...)śnieżynek i gwiazdek). Polewa: Masło rozpuścić i zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao. Nadal mieszając dolać 2 łyżki wody. Gotową polewę lekko przestudzić i polać nią piernik

My simple kitchen
Babeczki z orzechowymi powidłami 164

Pamiętacie  mocno czekoladowe babeczki ? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub  oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę(...)rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia.  Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone. Moje babeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wyśmienite, orkiszowe naleśniki dyniowe 175

Wraz z moim ukochanym powoli szykujemy się na ślub i wesele mojej przyjaciółki. Jestem niesamowicie podekscytowana całą uroczystością, a w szczególności tym, że zobaczę moją kochaną

Be Fit Be Strong
Pavlova 103

Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 36

O kuchni z uczuciem
Tort Legia Warszawa – Tort z białą czekoladą i frużeliną truskawkową – Instrukcja Krok po kroku 228

kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki(...)można ubijać zbyt długa bo masa bardzo łatwo się warzy. Ja trzymam ubitą masę przez godzinę w lodówce, jeżeli stężeje, to nic z nią nie robię, jeżeli jest lekko lejąca dodaje 1 serek mascarpone i miksuje, lub 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku i też miksuję. Przygotowaną masę przykryć folią spożywczą, schować do lodówki do czasu

moj przepis na
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 106

szacunkiem i czułością. Zdarza mi się i to dosyć często, że rozmawiam z wyrastającym chlebem co już absolutnie nie dziwi moich domowników, bo zwyczajnie zdążyli przywyknąć. Nie jest to lekki, napompowany chleb jaki oferują markety, każda kromka jest treściwa i z bogatym wnętrzem, tych marketowych kanapek zjesz z pięć i nie czujesz się najedzony, a ten bochenek syci i zjadając(...)miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto

Apetyczna babeczka
Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem 158

zimno też smaczne. Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia.   Długo zachowują swoją świeżość i jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce. Mają lekko chrupiącą (nie twardą) skórkę i mięciutkie wnętrze. Łosoś w takim połączeniu jest wyśmienity, ale można go zamienić na szynkę - czy inne ulubione dodatki. (7-8 sztuk) 140g mąki pszennej(...)mokrymi i następnie zmieszać łososiem i żółtym serem.. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki posypać resztą sera i pozostałymi kawałkami łososia.  Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć

Di gotuje
Dietetyczne ciasto jabłkowe :) 193

Wchodząc na bloga Pauliny Styś - " Zdrowe Przepisy ", mój wzrok od razu przykuło dietetyczne ciasto jabłkowe :) Musiałam je zrobić. Zaopatrzyłam się w potrzebne składniki i przystąpiłam do pieczenia :) Ciacho faktycznie jest bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze - szybko się je robi :) Wystarczy chwilka na pokrojenie składników, wymieszanie wszystkiego i po 40 minutach pieczenia możemy cieszyć się niezwykle aromatycznym i przepysznym(...)łyżki suszonej żurawiny (u mnie rodzynki) - 4 średnie słodkie jabłka - 2 jajka Sposób przygotowania:  Jabłka należy obrać i pokroić w kosteczkę (u mnie ta kostka wyszła lekko za duża :D) - wymieszać z pozostałymi składnikami.  Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i piec w temp. 180 stopni C przez 40 minut.  Smacznego :) Oryginalny przepis

Zdrowie na języku :P
Jogurtowiec z galaretką 415

czekała na swoją kolej w kuchennej szafce! Chciałam przyrządzić ją w taki sposób , by oddać całe piękno koloru. Postawiłam na śnieżnobiałe ciasto jogurtowe – to był strzał w 10! Ciasto wyszło proste , skromne , pyszne … a cały urok właśnie w fioletowym pokryciu! Świetnie orzeźwia! SKŁADNIKI: ( na formę keksową ) MASA: - jogurt naturalny – 300 g - śmietana 18% kwaśna(...)MASA: W misce rozrabiamy śmietanę z jogurtem. Dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy. Wylewamy na upieczony biszkopt, wygładzamy, wkładamy do lodówki. Na zastygniętą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny. Smacznego

Ostra na Słodko
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 168

mnie właśnie ta część stresuje i denerwuje najbardziej. Człowiek już nic nie może zrobić, rozpamiętuje wszystkie błędy, nawet te, których nie popełnił; nie może spać i generalnie popada w lekką paranoję. Nienawidzę czekać na wyniki. Mam nadzieję, że już niedługo je ogłoszą, inaczej chyba zwariuję. Na rozluźnienie - ciasteczka. Moje co prawda upiekłam już dawno, i zostało po nich tylko wspomnienie(...)ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto. Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sos czekoladowy 178

czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut     Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki, 1/2 laski(...)garnka, dodać miód i rum, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Sos czekoladowy  można przechowywać w lodówce do kilku dni, przed użyciem lekko podgrzać

SzczyptaSmaQ