lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:479/613)

Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami 351

Kolejny przepis na ciasto z owocami. Tym razem z rabarbarem, truskawkami i delikatnym aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g masła lub margaryny 3 duże jajka 1 laska wanilii 3 pełne łyżki gęstej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g truskawek(...)około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar (około 2 cm kawałki) oraz przekrojone na pół truskawki. Lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg) i piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Oryginalny smak
Wyniki konkursu- słodki przepis na Dzień Matki 135

pierwsze chciałabym Wam niezmiernie podziękować za czynny udział w konkursie: za tak liczną ilość nadesłanych przepisów oraz za głosy. Nie spodziewałam się tak dużego odzewu (w głosach), dlatego też lekko zmieniłam podsumowującą punktację- otóż wliczyłam każdy głos i każdy komentarz za 1 punkt (a nie tak jak wspominałam, że trzy pierwsze miejsca otrzymają kolejno 5,10,15 punktów, a pozostałe(...)Blok ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem

Tradycyjna Kuchnia
JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 385

tłuszczyku.  6. Potraktuj Święta jak dzień powszedni...     ... przynajmniej w kwestii jedzenia. Nikt przecież nie stoi nad Tobą z batem i nie mówi: "zjedz ten szósty kawałek ciasta, są Święta, więc musisz!" :D co prawda przyjęło się, że w Boże Narodzenie bardziej możemy sobie pofolgować, ale nigdzie nie jest napisane, że MUSIMY. Jeśli na co dzień prowadzisz zdrowy(...)będziesz mógł przestać jeść! Przed kolacją wypij szklankę wody, która wypełni trochę żołądek i zmniejszy apetyt.  Jak widzicie, w Święta wcale nie trzeba rezygnować z tradycyji. Wystarczy lekko ją zmodyfikować, a organizm będzie Wam wdzieczny Dajcie znać, co sądzicie i czy uważacie, że te proste rady uda Wam się zastosować. Pamiętajcie, że chwilę po Świętach czekają imprezy noworoczne

Katsuumi
Tarta ze szpinakiem 197

akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie kruchy i wyrazisty !!  Pierwszy raz do wypieku  użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych(...)stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania w miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto nie chciało "trzymać się kupy", więc dodałam łyżkę zimnej maślanki.            Delikatnie formuję kulę, zawijam folią spożywcza i wkładam do lodówki na godzinę

Życie na widelcu
Jesienny sernik dyniowy 193

mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250  g  pieczonej dyni 2 łyżeczki  domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka  przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki mąki pszennej Wierzch 200 ml śmietany 18% 30 g cukru Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami(...)minut, do momentu, aż polewa się zetnie. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Sernik podajemy całkowicie wystudzony. insertCookd("ae4cb63ae05cada71e1138d05b83b8bb

Kulinarne przygody Gatity
Babeczki nie tylko na Wielkanoc 262

dlugiej i mroznej zimie z utesknieniem wypatrywalam Jej pierwszych oznak. Pogoda sprzyjala rodzinnym spacerkom, az tu w sobote, na ktora zaplanowalam wypad za miasto, spadl deszcz. Zaczelo sie niewinnie, lekki kapusniaczek. Pozniej jednak deszcz przybral na sile i rozpadalo sie na dobre. Z naszego wypadu na konie nic nie wszylo. By poprawic nam wszystkim nastroj przygotowalam bardzo szybkie i bardzo(...)konfitura wykonanie W rondelku roztapiamy maslo z woda, mlekiem i cukrem. Po wystudzeniu dodajemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz zoltka. Wszystko dokladnie mieszamy. Na koncu dodajemy do ciasta bialka ubiete na piane i delikatnie laczymy. Foremeczki do babeczek napielniamy do polowy ciatem, nakladamy lyzke nutelli lub ulubionej konfitury, a nastepnie przykrywamy pozostalym ciatem. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Pascha Wielkanocna 437

Składniki: 1 kg sera niekwaśnego białego 8 żółtek 30 dag cukru 1/2 kostki masła po 5 dag rodzynek, fig, orzechów laskowych, oraz skórek pomarańczowych Wykonanie: Żółtka

kgwjanczewo
Potrójnie Czekoladowy Sernik na Zimno 223

Rewelacyjny sernik na zimno dla fanów czekolady w każdym wydaniu. Gorzka czekolada, mleczna czekolada i biała czekolada, czyli dużo, dużo CZEKOLADY!  Potrójnie Czekoladowy Sernik na

Słodka Strona
Gniazdka - mini mazurki wielkanocne 214

lukier plastyczny lub migdały - jako jajka do naszych gniazdek. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka i wyrobić plastyczne ciasto. Odłożyć ciasto na pół godziny do lodówki. Rozwałkować i wycinać okrągłe ciasteczka (ok 8 cm średnicy) po dwa na każdego mazurka. Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 10 minut w temperaturze(...)temu powstanie więcej nitek na raz. Można też użyć widelca do ciągnięcia tych karmelowych nitek. 5 łyżek cukru roztapiamy z wodą tak, jak przy nadzieniu, powstanie nam karmel. Kiedy lekko przestygnie. Sprawdzamy widelcem  lub taką właśnie pociętą trzepaczką, czy karmel się ciągnie. Jeśli tak, wyciągamy z garnka nitki, układamy je na kształt gniazdek i kładziemy na ciasteczkach. Tę czynność

Kulinarne Inspiracje
PTASIE MLECZKO 107

Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Pyszna, delikatna i kolorowa pianka, którą przygotowywała moja babcia. Jak to się mówi :niebo w gębie". Deser polecam szczególnie w upalne dni :) SKŁADNIKI: 400 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka fioletowa (ametystowa) 1 łyżka soku z jagód 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka soku truskawkowego 1 galaretka cytrynowa owoce (użyłam borówki i porzeczek(...)pudru. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, wlać do niej chłodną, fioletową galaretkę ciągle miksując. Dla wzmocnienia koloru dolać sok jagodowy. Masę przelać do formy i włożyć do lodówki, aż lekko stężeje. Tak samo ubić pozostałe 200 ml śmietanki tym razem z galaretką truskawkową i sokiem truskawkowym. Wylać na tężejącą, fioletową część, odstawić do lodówki na 10 minut. Na wierzchu ułożyć

Kuchnia w opałach
Tęczowy jogurtowiec z owocami 255

Zanim dodałam przepis na bloga, zdjęcie tego tęczowego jogurtowca wstawiłam na FB-ku. Komentarze jakie się pod zdjęciem pojawiły, były typu „Bajeczne ciasto na bajecznej paterze mniammmm , o rany!!! obłędny!!!, wręcz bajkowy”, przyjemnie czyta się takie komentarze! Tęczowy jogurtowiec z owocami jest tego warty, piękny, smaczny, będzie ozdoba każdego przyjęcia. A przepis na ten tęczowy jogurtowiec z owocami(...)jogurtowiec jest za mało słodki to może go dosłodzić, wg mnie jest wystarczająco słodki. Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, małokaloryczne desery Polecam np.: do wykonania tego torcika mini deseru cytrynowego mini deseru z truskawkami deser jogurtowy z truskawkami Składniki 12 łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego 100 g białej czekolady

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 239

Czasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy

W kuchni Karmel-itki
Marokański tagine z jagnięciną 209

grube piórka, 4 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i zeszkliłem na niej cebulę i czosnek. Dodałem wcześniej zamarynowaną jagnięcinę. Smażyłem, aż mięso lekko się zarumieniło, po czym dodałem na patelnię 500 ml coca coli i 2 puszki pomidorów. Następnie dodałem skórkę otartą z cytryny oraz sok z jednej cytryny i pokrojone w duże(...)niewielką ilością mąki oraz 50 ml letniej wody i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem zaczyn drożdżowy do mąki. Dodałem 300 ml letniej wody i wyrobiłem elastyczne ciasto, które odstawiłem na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłem ciasto na cztery części i uformowałem płaskie placki, które ułożyłem na pergaminie i posmarowałem z wierzchu oliwą

Wyprawy kulinarne
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 179

roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia(...)musu z malin (użyłam domowej roboty) 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Żelatynę zalałam zimną wodą. Mus podgrzałam w rondelku. Po napęcznieniu żelatyny podgrzałam ją lekko w mikrofalówce i dodałam do ciepłego musu, wymieszałam. DODATKOWO: kilka malin do dekoracji (ja użyłam mrożonych, które rozmroziłam na ręczniku papierowym rurki mleczne, białe mikro krople mix wachlarzyki białe WYKONANIE: Biszkopt

Blondynka Gotuje
Takie wiosenne malowanie-sok 189

Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako przyprawę i lek. Kłącze imbiru jest jasnobrązowe, a wewnątrz ma żółtawy, lekko włóknisty miąższ o ostro-korzennym smaku. Młode kłącza są spożywane jak warzywo, starsze zaś suszy się i używa jako przyprawy, która najlepiej pasuje do zup, biszkoptów i piwa. Jest też(...)pomarańczową i całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć garnek z gazu i dodać masło, sodę i sok z pomarańczy, a następnie dosypywać przesianej przez sitko mąkę, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie pozostawić je aż ostygnie, po czym rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Ciasteczka wycinać foremkami lub w małe romby i udekorować migdałami lub pistacjami. Ułożyć je na blasze

w mojej kuchni