lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:470/613)

Chleb orkiszowy 157

zimnolubna i nigdy nie chodzę na długi rękaw , nawet w zimie pod kurtką mam bluzkę z krótkimi rękawami.  Teraz najchętniej zaszyłabym się gdzieś w zacienionym miejscu.. z lekkim wietrzykiem dla ochłodzenia.. Eh.. pomarzyć dobra rzecz.. zwłaszcza, gdy ma się mieszkanie ze wszystkimi oknami na zachód.. Więc jak wracam z pracy to skwar niemiłosierny(...)miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna  słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą.  Dobrze wyrobić  5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące, j bardzo luźne ale mąki nie dosypywać . Wyrobione ciasto  przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec na drożdżowym :) 165

Znowu przychodzę Was lekko utuczyć :D Tym razem proponuję makowca. Idealnie wkomponuje się w inne jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas

Zdrowie na języku :P
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 185

szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem sadzonym na bekonie, lub po prostu samym masłem i jakimś słodkim dżemem.  Wpis znalazł się na listach Na zakwasie(...)mące dołek, do którego wlej rozpuszczone drożdże i cukier, a następnie przestudzone masło. Wymieszaj dokładnie do połączenia się składników, po czym wyłóż na oprószony mąką roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę (lub do czasu podwojenia objetości ciasta

Grahamka, weka i kajzerka
Mini mazurki 138

zmieściły się do wielkanocnego koszyczka. Choć z pozoru ciągle takie same to jednak zawsze inne. Tym razem w formie kwiatuszków z masa pralinową. Mazurki z masa pralinową przepis na ciasto (wychodzi około 8 małych mazurków) W tym roku upiekłam mazurki w kształcie kwiatków. składniki na masę: 250 g cukru 0,5 szklanki wody 125 g mielonych orzechów 125 g gorzkiej(...)być dość gęsta.  Zestawiamy ją z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Warto ją przemieszać kilka razy by na wierzchu nie zrobił się kożuch Na przygotowane wcześniej mazurki .nakładamy lekko przestudzoną masę. Musimy to robić dość szybko bo masa zacznie zastygać i wtedy nie będzie ładnie wyglądać. Po nałożeniu praliny ozdabiamy mazurki według własnych upodobań

Przysmaki Karolki
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 227

wyższa niż wody a sam syrop ma zostać przeźroczysty, nie złoty czy karmelowy – nie może się przypalić. Wstawcie cukier na średni ogień i pilnujcie. Szykujemy białka. Na niskiej prędkości lekko je rozbijamy i spieniamy. Solimy, przechodzimy na wyższą prędkość miksera i ubijamy białka do momentu “soft peaks” . Masa białkowa musi zostawać w misce po odwróceniu, ale uważajcie, żeby(...)można zamrozić, rozmrozić w temperaturze pokojowej i przed użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni.   Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową

Karo in the Kitchen
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 215

Składniki  1 kg mielonej wołowiny   1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczona herbatka jabłkowa 159

przyjemnością spędzam czasem długie godziny na ich przeglądaniu. Tak też trafiłam na przepis na herbatkę jabłkową z piekarnika na blogu Magazyn kuchenny . W pierwszej chwili popatrzyłam z niedowierzaniem i lekkim dystansem; tym bardziej, że cudo ze zdjęcia nijak herbatki, w klasycznym rozumieniu tego słowa, nie przypominało. Cóż więc to za dziwo...? Okazało się, że autorzy bloga niedawno byli na wakacjach(...)twarde, dość kwaśne jabłka, żeby mieć pewność, że nie wyciągnę z piekarnika marmolady. I udało się!  Zapach podczas pieczenia wręcz obezwładnia i człowiek od razu ma chęć zagnieść ciasto na szarlotkę. Cynamon, goździki i kardamon doskonale komponują się z delikatną, waniliową nutą. Oczywiście, to ciągle jabłka grają tutaj pierwsze skrzypce. Sok wychodzi słodki i aromatyczny, już jego odrobina dodana

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wielkanocne chlebki 125

Cudowne, lekko słodkie i niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Ja wrzucam składniki w misę kMix'a i mam troszkę czasu dla siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Z ciasta wykrój

Wielki apetyt
Muffinki z kremem pomarańczowym i mandarynkami 152

Uwielbiam zapach pomarańczy – szczególnie w okresie Świątecznym! Dziś mam dla Was przepis na lekkie , cynamonowe muffinki właśnie z kremem pomarańczowym. Delikatne … lekko orzeźwiające … niesamowicie miękkie i puszyste – rozpływają się w ustach! No i jak to muffinki – robi się je błyskawicznie!   Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( na ok. 14-16 szt ) - jajka(...)cynamonem. Dokładnie mieszamy. Z powstałej części odkładamy 1 czubatą łyżkę. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao, mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Z jasnych

Ostra na Słodko
Królewiec- smaczny przekładaniec 208

posypania całości Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam Majora i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut. Blat wyjęłam i zostawiłam do schłodzenia. Wyjęłam i odlozyłam na ściereczce na bok, gdyż(...)cukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka). Lekko schłodzić, od czasu do czasu mieszając mikserem. Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe trufle z orzechami laskowymi 257

Dziś DZIEŃ CZEKOLADY !!!  Czekolada, uwielbiana przez dużych i małych, przez dzieci i starszych... To chyba jeden z najstarszych łakoci znanych światu. Dziś czekolada to nie tylko desery, ciasta, cukierki, ale także kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny ! Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych(...)mlecznej, 100 g gorzkiej max 50% kakao ) 2 łyżki oleju, np arachidowy, ale może być rzepakowy do posypania: cukier trzcinowy Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Serek lekko utrzeć mikserem, ażeby rozluźnić jego konsystencję.  Do ubitego serka wlać przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników. Dodać powidła oraz orzechy laskowe - wymieszać dokładnie. Powstałą masę przykryć folią

kolorowotorcikowo
Domowy kebab z kurczaka 381

którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam ochotę na łagodniejsze smaki. Tak, więc oto przed Wami w swej odsłonie kebab, który został oceniony następująco: „smakuje(...)naprawdę dobrej jakości. Zanim zdecydowałam się na nie, patrzyłam w różnych sklepach, niektóre ciężko było nią nazwać, szczególnie gdy były strasznie twarde. Moje były na cienkim cieście, puste w środku, czyli takie, jakie powinny być. Dzięki czemu, mogłam je bez większych problemów rozciąć, tak, aby mieć dwa placki, choć możecie się pobawić w różny sposób zawijania. Tak, jednak jest najprościej

Fabryka pomysłów
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 214

zimnego masła sok z 4 cytryn skórka starta z 1,5 cytryny Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał się na bokach - wystarczy je lekko wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Spód Ciastka dokładnie kruszymy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy masę na kształt mokrego piasku, którym(...)dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki waniliowe z likierem 152

Pyszne muffinki o cudownym waniliowym smaku, mieciutkie, lekkie, takie "babkowate" a nie zbite i ciężk ie. W cale nie czuć w nich alko holu , a d odatek likieru dodaje delikatności i cudownego waniliowego posmaku . Całości dopełnił śmietankowy krem z dodatkiem pysznego likieru truskawkowego . SKŁADNIKI: (ok 16-20 szt w zależności od wielkości foremek )   250 g masła/margaryny(...)Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puch.  2. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. 3. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Partiami dodawać do ciasta ciągle je miksując. 4. Zmniejszyć obrot y, wlać adwokat i miksować jeszcze chwilkę do połączenia składników .  5. Ciasto przełożyć do silikonowych lub papierowych papilotek na muffinki. Piec do suchego

Kto ugości moich gości?
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 175

przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage .     Składniki na 6 porcji: 7-8 łyżek(...)naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez

Mała Cukierenka