lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:488/613)

Suszone pomidory. Z piekarnika 175

pomieścić - w środku lasu. Jechałam tam sama, prosto z pracy. Gdy nagle nawigacja optymistycznie stwierdziła: Jesteś na miejscu , a tam tylko kawałek asfaltu i zielona, gęsta głusza, wpadłam w lekką panikę. Po kilku telefonach i pokrzepiających rozmowach, przejechałam jeszcze kawałek w głąb lasu - i moim oczom ukazał się ładny, biały dom. To właśnie tam spędziłam cały tydzień - z dala(...)wyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Z okazji narodzin - ciasteczka 192

moje serce niemal się rozpuściło. Szeroko otwarte oczka, patrzące niby z wielką uwagą, stópki z niesamowicie długimi palcami; malutkie, ale w stosunku do równie małego ciałka, całkiem słusznych rozmiarów. Lekko rudawe włoski i najrozkoszniejszy uśmiech, jaki w życiu widziałam. Nie mogłam się na nią napatrzeć; te słodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz.  Małe dzieci(...)barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
JOGURTOWY SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I BORÓWKAMI 419

Bardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 220

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 14-15 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, okrągły placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką(...)przykryc je folia aluminiową na ostatnie 5 minut w piekarniku.  Po upieczeniu, bułeczki zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.  Delektować się wyśmienitymi, nadzianymi drożdżówkami jeszcze lekko ciepłymi. Mniam

Grunt to przepis!
Farsz do uszek wigilijnych z szybkowaru 225

gotową kapustę odstaw w osobnej miseczce rozgrzej masło na patelni, dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj na małym ogniu, aż cebula zeszkli się pod koniec pozostaw ją, aby się lekko przyrumieniła na jednej stronie (ten rumiany kolor wzbogaci smak farszu),  patelni po smażeniu cebuli nie myj wywar z gotowania grzybów przelej do szybkowaru, dodaj pieczarki, sól(...)usmażoną cebulkę z całym tłuszczykiem i wymieszaj skosztuj farsz i w razie konieczności dodaj, czy to kapustę, czy pieczarki, czy też więcej przypraw tak przygotowanym farszem wypełniaj krążki ciasta i formuj uszka, nadmiar wykorzystaj jako farsz do rolad, krokietów, pasztecików z ciasta francuskiego lub w dowolnym innym celu

Szybko Szybkowar
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 564

wiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb(...)zupce daliśmy naszym żołądkom odpocząć przez jakąś godzinkę, zanim zabraliśmy się do konsumpcji). Tak to jest - niektóre przepisy są dobre, inne pyszne, a niektóre wywołują to coś - lekkie drżenie na samą o nich myśl .  Rozpływają się w ustach, po prostu niebo w gębie, nie można o nich zapomnieć. To jest właśnie taki deser. Idealny.  Musicie spróbować. Panna cotta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste muffinki bananowe 274

Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu . Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany(...)wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
beza z kremem czekoladowym 203

Beza z kremem to deser, któremu nie mogę się oprzeć. Dla niektórych jest za słodka, przez co zupełnie niejadalna ale ja uwielbiam ją w połączeniu z lekkimi niesłodkimi dodatkami. Tym razem dwa bezowe blaty przełożyłam kremem z gorzkiej czekolady a dla przełamania i ożywienia smaku dodałam odrobinę soczystej pomarańczy. Dzięki temu całość nie była muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy(...)zmiksować. Wyłożyć połowę kremu na pierwszy blat bezowy i przykryć drugą bezą. Rozsmarować resztę kremu na wierzchu i posypać kakao. Pomarańcze wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście tuż przed podaniem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle MIDSUMMER'S NIGHT / RED VELVET / HOME SWEET HOME / BEACH PA 165

zapalony wosk to Red Velvet . Zastanawiałam się nad jego kupnem już wcześniej i cieszę się , że go mam. Jak mówi nam producent to zapach kremowego lukru który otula puszyste ciasto i kusi swym słodkim aromatem. Zapach jest bardzo intensywny , słodki. Czy pachnie jak słynny tort? Dla mnie niestety nie , ale lubię go za piękną czerwień w kominku.  Home Sweet(...)Beach Wood czyli intrygujący zapach łączący w sobie nuty orzeźwiającego wiatru , soli morskiej i drewna dryfującego wśród spienionych fal. Tez tylko jedno palenie , ale to dość mocny zapach. Lekko wyczuwalny zapach drewna. Jednak na mnie nie robi wrażenia. Już za tydzień kolejna recenzja moich wosków Yankee Candle. Zapraszam serdecznie ! Jeśli mowa o Yankee Candle to mogę serdecznie polecić sklep internetowy

Magiczne Życie Marty
Bezglutenowy chlebek dyniowy z babką płesznik i pestkami dyni 210

Jestem przerażona tym, co stało się we Francji. Ciężko pojąć mi to, dlaczego dochodzi do takich aktów terroru?! Zwykli ludzie żyją jak co dzień, robią rzeczy

Be Fit Be Strong
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 204

Za oknem nieprzyjemna szarość. Wiatr rzuca konarami na prawo i lewo, stuka w okna, huczy w kominie. Znajduję w szafie, pomiędzy książkami, stary album. Z czarno

W kuchni Karmel-itki
Cakepops - reniferki 211

gości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie(...)specjalnym stojaku lub wbić np. do gąbki florystycznej czy w jakiś owoc (ja wbijałam w pomarańcze i jabłka). Pozostawić na chwilę, ale nie do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada lekko stężeje naklejać na nią dekorację (np. oczy czy nosy renifera). Poroże wykonać z przeciętego ostrym nożem precelka. Precelki wbić w reniferowe główki. Pozostawić całość do całkowitego zastygnięcia. Uśmiechy namalowa łam czekoladowym

Mania Wypiekania
Beza 232

Po upieczeniu  szarlotki zostają niewykorzystane białka jajek. Nie wyrzucaj, tylko zrób sobie kolejną przyjemność. Bezy mają sporo cukru, ale nie trzeba zjadać wszystkich na raz

Matka Żywicielka
Zakwas żytni. Zakwas dla początkujących. 168

początku przygody z tworzeniem zakwasu, gdyż lepiej się zakwasza. Ja użyłam mąki Gdańskie Młyny. Potrzebny będzie również wyparzony słoik, wysoki, litrowy i gaza, bądź kawałek folii aluminiowej. Ja przykrywam lekko nakrętką od słoika i też jest dobrze, ważne żeby mogło dochodzić do zakwasu powietrze. W dniu pierwszym do wyparzonego słoika wsypujemy jedną miarkę mąki (może być filiżanka) i taką samą(...)mniej wody.  Dopóki na zakwasie nie zrobiła się pleśń, ani woda na powierzchni nie zabarwiła się na czerwono to spokojnie możemy używać go do wypieków. Zakwas ma konsystencję ciasta naleśnikowego. Zakwas możemy przechowywać w lodówce, celem jego uśpienia, kiedy nie pieczemy przez dłuższy czas chleba. Najlepiej jeśli w słoiku wtedy zostanie około 1/4 pojemności, słoika nie zakręcamy szczelnie

MamaOskarka