lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:490/613)

Przegrzebki zapiekane w panierce 129

powinien być jasno kremowy, bez przebarwień i „miły” rybi zapach. Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy  kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła)  muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną orzechem(...)kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z bitą śmietaną 693

tutaj nie uczcimy , ale mam dla Was za to przepyszne ciacho! Delikatny spód … orzeźwiający środek … i słodka góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - jajka – 5 szt - sól – 1 szczypta - mąka pszenna(...)Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopt. Studzimy. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową. POLEWA: Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem. Lekko studzimy. Gdy się zetnie mieszamy mikserem. Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie. Odstawiamy do przegryzienia smaków

Ostra na Słodko
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 162

Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeżeli jest za gęste dolewamy wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Na rozgrzaną omletówkę  (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią i dodawać powoli ,porcjami ,ciągle mieszając do masy czekoladowej. Nie dopuścić do wrzenia. Ja robię to na wyłączonej łaźni wodnej. Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci! Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy lub składamy i polewamy cudownym sosem. Delektujemy się naszym wspaniałym deserem

Kulinarny karnet Christophera
Lane kluski na mleku 169

Kluski lane na mleku Solidna porcja klusek, podana na poniedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas

Miód i pieprz
domowe hamburgery 270

składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa

Domowy Smak Jedzenia
Aksamitny sernik na zimno 137

składniki * 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku * 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika * 1 bita śmietana w proszku śnieżka * 3 galaretki w ulubionych smakach

Mix smaku
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 177

Pozostał nam szpinak (1/4), którego nie użyliśmy - teraz jest jego pora. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - na bogato! Im więcej, tym lepiej (przynajmniej dla nas). 6. Tniemy ciasto - my cięłyśmy dłuższe boki pod kątem.  7. Zawijamy wedle uznania. 8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami. 9. PIECZEMY! Około 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół, termoobieg). Jeśli(...)wpadnie nam do głowy go zmieszać. Pasuje i na zimno i na gorąco, więc niezależnie od tego czy jemy pierwszą porcję (po wyjęciu z piekarnika), czy kolejną (gdy już lekko ostygnie) - zawsze będzie pysznie. Jak smakuje? IDEALNIE! Wszystko razem wzięte tworzy idealne połączenie. Delikatny łosoś, utulony z jednej strony kremowym serkiem, który na ciepło jest chyba jeszcze lepszy niż

Wypisz Wymaluj
maślankowe galaretki z porzeczkami... 149

Składniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Nocne bułeczki 143

były dość mocno wyczuwalne w końcowym produkcie. Ostatnio polubiłam się z mąką pełnoziarnistą i postanowiłam 2/3 zwykłej mąki, zastąpić właśnie taką, a bułeczki i tak były puszyste i dość lekkie, ale bez wrażenia nadmuchanego środka. Naprawdę świetne. I chociaż wiem, że przepis krąży w eterze od dawna i można na niego trafić prawie wszędzie, mimo to postanowiłam go tutaj zamieścić(...)dużej miski, dodajemy sól, mleko, wodę, olej oraz zaczyn. Na początku mieszamy wszystko drewniana łyżką, a następnie krótko wyrabiamy (ok. 3-5 min. powinno wystarczyć). Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i odkładamy do natłuszczonej dużej miski. Miskę następnie przykrywamy folią spożywczą i chowamy

Ratunku obiad
Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" 131

godzin. Rano ciasto zwiększy swoją objętość, a na jego powierzchni pojawią się gazowe pęcherzyki. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta wymieszać z trzema łyżkami pestek dyni, a następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać resztą pestek. Włożyć do torby foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Czekać na ponowne wyrośnięcie(...)przeczytałam do końca, dając jej szansę i mając nadzieję, że doczekam się tej autoironii, o której czytałam na okładce). Patrząc na okładkę "Zostań, jeśli kochasz", myślałam, że będzie lekka, łatwa i przyjemna, a tymczasem okazała się dokładnym przeciwieństwem moich oczekiwań. Nie chciałabym zdradzać szczegółów, bo są istotne, więc napiszę tylko, że opisuje emocje i przeżycia 17-letniej dziewczyny o imieniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z buraków i sera korycińskiego 123

buraczki mimo, że nie mają wielu witamin, to zawierają: żelazo, wapń, magnez, potas. Są lekkostrawne i pobudzają trawienie. Powinno się spożywać, gdy jemy bardzo dużo chleba, ciasta czy mięsa. Pomagają wtedy wyrównać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. No i nie zapominajmy o osobach z anemią. Dla nich burak jest lepszy niż niejedno lekarstwo. Nie wiem czy to przekona Pawła(...)sałatkę podaliśmy do kotletów ziemniaczanych , które prezentowaliśmy wam niedawno. Wszystko smakowało idealnie, więc bierzcie się do pracy! :) To znaczy kotlety na dwa dni nam starczyły. Pierwszego dnia były z lekką sałatką z pomidorków koktajlowych, a drugiego dnia z tą właśnie. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Krokiety z brokułami i camembertem 411

każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni. 6 naleśników średniej wielkości 1 średnia cebula 500 g brokułów + sól do wody 1 okrągły ser camembert (120 g) 200 g śmietany 18% kilka(...)cebulą. Naleśniki nadziać farszem i złożyć. Jajka wymieszać widelcem z odrobiną soli. Naleśniki maczać kolejno w jajkach oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia

Bullio
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 291

Wielkanoc, ale wówczas wydawało mi się, że nie zmieści się w tortownicy i piekłam na blaszce, wyszedł cudowny w smaku, ale bardzo niski. Drugie podejście było więc konieczne. Lekko zmodyfikowałam poprzednią wersję, nie ubijałam białek na sztywno, dzięki temu nie wyrósł aż tak bardzo i równomiernie opadł. Pominęłam mąkę orkiszową (lub pszenną), dałam samą ziemniaczaną, dzięki temu otrzymałam wersję bezglutenową(...)czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać

Smaczne Zdrowe
Sernik pastelowy 287

Idealnie kremowy, delikatny jak chmurka. Pyszny! Przepyszny! Pierwszy robiony dla małej Julki na urodziny, bo ta mała księżniczka zażyczyła sobie sernik z motylkami a nie tort

Magiczne Życie Marty
Torcik brzoskwiniowy na zimno 3661

składniki: 750 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 żółtek 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub  1 opakowanie żelatyny deserowej) 1/3

Monia miesza i gotuje