lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:490/613)

Chrupiący kalafior obsmażany 261

Witajcie! czas na mój hit dzieciństwa czyli chrupki obsmażany kalafior który znakomicie zastępuje mięso w dniu głównym. Atrakcyjne ceny kalafiora właśnie się zaczynają więc  np

Kuchnia PROzdrowotna
Babeczki orzechowe z piankową czapeczką. 232

Temperatura na zewnątrz już się uspokoiła i spadła z 36 stopni do 24. W mieszkaniu nadal jednak panował upał. Otworzyła wszystkie okna i drzwi balkonowe na oścież. Stając w lekkim przeciągu wymieniała kolejno produkty, jakie były jej potrzebne. Mając cichą nadzieję, że niczego jej tym razem nie zabraknie. 1/4 szklanka orzechów laskowych 1/2 szklanki cukru brązowego 3/4 szklanki mąki(...)jedzenia. W kolejnej misce mikserem wymieszała jogurt, napój orzechowy Alpro i jajko. W dwóch turach połączyła obie miski ze sobą na koniec dodając masło i orzechy.  Podzieliła ciasto w przygotowane wcześniej papilotki, których strzegł Gucio i blaszkę z nimi wstawiła do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Spojrzała przez szybkę, czy oby wszystko jest na miejscu i wzięła się

Malinowe Pocałunki
Żytnie placuszki z mango, jogurtem naturalnym i truskawkami 138

dorodne mango, które ważyło prawie 700 g ! Grzecznie leżało z innymi owocami, aby w końcu być gotowe do spożycia. Skórka dojrzałego owocu jest bardzo (naprawdę bardzo) miękka i ma lekko czerwony kolor. Jeśli chcecie przyspieszyć ten proces, umieśćcie mango, jabłko i banana w plastikowej lub papierowej torebce na kilka dni. Uwaga, aby nie zapomnieć o tym tropikalnym przysmaku :) Lista powodów(...)naruszając skórki. Taką "łódeczkę" wygiąć na zewnątrz i odkroić kawałeczki. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 171

posiekać nożem lub rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciastoCiasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Zimne ciasto podzielić na 4 części, każą rozwałkować na okrąg średnicy 26cm.  Piec 15 minut w 200 stopniach C.  Blaty pozostawić do ostygnięcia. Przygotować mus czekoladowy: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Obie czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno.   Ubitą śmietanę dodawać partiami do rozpuszczonej czekolady, delikatnie mieszać, do połączenia składników. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

kolorowotorcikowo
Sernik 210

Na słodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód:  100g masła 200g kruchych ciasteczek  Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera

Sajkofanka smaku
Przegrzebki zapiekane w panierce 127

powinien być jasno kremowy, bez przebarwień i „miły” rybi zapach. Zamknięte muszle wkładamy do garnka i podgrzewamy  kilka minut na średnim ogniu. Gdy górna( wypukła)  muszla się lekko otworzy, nożykiem otwieramy ją do końca. Muszle można również otwierać na „zimno”, trzeba się tylko trochę więcej posiłować. Z otworzonych muszli zachowujemy górną część wraz częścią jadalną: białą zwaną orzechem(...)kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka z bitą śmietaną 682

tutaj nie uczcimy , ale mam dla Was za to przepyszne ciacho! Delikatny spód … orzeźwiający środek … i słodka góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - jajka – 5 szt - sól – 1 szczypta - mąka pszenna(...)Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopt. Studzimy. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową. POLEWA: Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem. Lekko studzimy. Gdy się zetnie mieszamy mikserem. Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie. Odstawiamy do przegryzienia smaków

Ostra na Słodko
Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel. 157

Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeżeli jest za gęste dolewamy wody. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Na rozgrzaną omletówkę  (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej(...)Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią i dodawać powoli ,porcjami ,ciągle mieszając do masy czekoladowej. Nie dopuścić do wrzenia. Ja robię to na wyłączonej łaźni wodnej. Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci! Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy lub składamy i polewamy cudownym sosem. Delektujemy się naszym wspaniałym deserem

Kulinarny karnet Christophera
Lane kluski na mleku 163

Kluski lane na mleku Solidna porcja klusek, podana na poniedziałkowe śniadanie ( i nie tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas

Miód i pieprz
domowe hamburgery 264

składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa

Domowy Smak Jedzenia
Aksamitny sernik na zimno 134

składniki * 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku * 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika * 1 bita śmietana w proszku śnieżka * 3 galaretki w ulubionych smakach

Mix smaku
FRANCUSKA RANDKA ŁOSOSIA. 173

Pozostał nam szpinak (1/4), którego nie użyliśmy - teraz jest jego pora. Mieszamy go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem - na bogato! Im więcej, tym lepiej (przynajmniej dla nas). 6. Tniemy ciasto - my cięłyśmy dłuższe boki pod kątem.  7. Zawijamy wedle uznania. 8. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziołami. 9. PIECZEMY! Około 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra - dół, termoobieg). Jeśli(...)wpadnie nam do głowy go zmieszać. Pasuje i na zimno i na gorąco, więc niezależnie od tego czy jemy pierwszą porcję (po wyjęciu z piekarnika), czy kolejną (gdy już lekko ostygnie) - zawsze będzie pysznie. Jak smakuje? IDEALNIE! Wszystko razem wzięte tworzy idealne połączenie. Delikatny łosoś, utulony z jednej strony kremowym serkiem, który na ciepło jest chyba jeszcze lepszy niż

Wypisz Wymaluj
maślankowe galaretki z porzeczkami... 148

Składniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Nocne bułeczki 138

były dość mocno wyczuwalne w końcowym produkcie. Ostatnio polubiłam się z mąką pełnoziarnistą i postanowiłam 2/3 zwykłej mąki, zastąpić właśnie taką, a bułeczki i tak były puszyste i dość lekkie, ale bez wrażenia nadmuchanego środka. Naprawdę świetne. I chociaż wiem, że przepis krąży w eterze od dawna i można na niego trafić prawie wszędzie, mimo to postanowiłam go tutaj zamieścić(...)dużej miski, dodajemy sól, mleko, wodę, olej oraz zaczyn. Na początku mieszamy wszystko drewniana łyżką, a następnie krótko wyrabiamy (ok. 3-5 min. powinno wystarczyć). Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 5 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i odkładamy do natłuszczonej dużej miski. Miskę następnie przykrywamy folią spożywczą i chowamy

Ratunku obiad
Chleb dyniowy na miodzie i zakwasie i "Zostań, jeśli kochasz" 126

godzin. Rano ciasto zwiększy swoją objętość, a na jego powierzchni pojawią się gazowe pęcherzyki. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta wymieszać z trzema łyżkami pestek dyni, a następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać resztą pestek. Włożyć do torby foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Czekać na ponowne wyrośnięcie(...)przeczytałam do końca, dając jej szansę i mając nadzieję, że doczekam się tej autoironii, o której czytałam na okładce). Patrząc na okładkę "Zostań, jeśli kochasz", myślałam, że będzie lekka, łatwa i przyjemna, a tymczasem okazała się dokładnym przeciwieństwem moich oczekiwań. Nie chciałabym zdradzać szczegółów, bo są istotne, więc napiszę tylko, że opisuje emocje i przeżycia 17-letniej dziewczyny o imieniu

Weekendy w domu i ogrodzie