lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:500/613)

Wyniki konkursu 161

kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. 3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut. 4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark. Mikro pyraburgery(...)żeby nie wystawały poza krawędź, placki ziemniaczane możemy wedle uznania posypać szczypiorkiem, ziołami etc.. 7. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut. 8. Po upieczeniu wykładamy, odczekujemy chwilę i lekko podważając krawędzie nożem wyjmujemy krążki. 9. Montujemy burgery  Emotikon smile  placek ziemniaczany smarujemy cienko musztardą, na to kładziemy omlet, burgera, plasterek świeżego pomidora. Całość przykrywamy pomarowanym od spodu

Moje domowe kucharzenie
Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek) 226

Składniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny  0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana

głodny alergik
Tort truskawkowy 226

Luty obfitował u nas w różnego rodzaju imprezy rodzinne. Jedną z nich były 27 urodziny Oli (jednej z nas : )) Z tej okazji przygotowałam jej przepyszny tort truskawkowy. Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone

Kolizje Smaków
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1183

Jakiś czas temu pokazywałam mojego kurczaka smażonego w cieście naleśnikowym z dodatkiem sosu słodko - kwaśnego. Pokusiłam się o zrobienie troszkę innej wersji, takiej jednogarnkowej. Takiego kurczaka można bez problemu przygotować wcześniej i odgrzać w odpowiedniej chwili. Jest to naprawdę szybkie danie, gdyż sos słodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej(...)ostrą paprykę oraz imbir - zagotować.  Ananasa pokroić w kostkę, dołożyć do sosu. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Marchewka nie powinna być do końca miękka, lecz lekko al dente. Sos doprawić do smaku cukrem i octem. Powinien mieć smak kwaskowaty i słodkawy. Jeśli ktoś lubi imbir, to można go dosypać więcej, jednak trzeba pamiętać, że również zaostrza smak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik na spodzie brownie z polewą malinową 208

Czekoladowy spód brownie, aksamitna, kremowa masa serowa, zwieńczenie lśniącą polewą malinową. Czego można chcieć więcej?  Dla mnie idealne połączenie. Poszczególne warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają. Składniki: Spód brownie: 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/4 szklanki cukru 50 g mąki (może być bezglutenowa) Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam takiego z wiaderka(...)upieczony spód brownie. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni C (bez termoobiegu) około 70 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy na całą noc do lodówki. Polewa:  Dżem wkładamy do garnka i zagotowujemy, mieszamy od czasu do czasu. Przecedzamy przez sitko aby pozbyć się pestek

Smakowity Blog Kulinarny
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 166

natknęłam się na ten przepis. Przyznam, że pomysł niezwykle ciekawy a smak inny od wszystkiego co dotychczas jadłam. Smak białej jest wyczuwalny, a pozostałe składniki idealnie się komponują. Po lekkich modyfikacjach wyszło idealnie pod nasz smak. Ponadto proziaki, czyli chlebki na sodzie, smażone na patelni pasują tutaj idealnie. Składniki: - 250g białej fasoli (suszonej); -4-5 pętek kiełbasy białej surowej; - oliwa(...)soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml zsiadłego mleka albo maślanki 1 łyżka cukru Mąkę wymieszałam z sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam na niezbyt grube, owalne placki (ok. 15 cm długości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię i smażyłam

dom-agi.pl
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 219

wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :) Gdy już będzie przypominało plastyczną masę, należy je wyrobić (unikając podjadania jak tylko się da) i odłożyć pod nieszczelnym przykryciem w chłodnawym miejscu(...)szklanki, /Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom zewnętrznym. Smak alkoholu jest lekko wyczuwalny i świetnie łączy się z kruchymi piernikami. Nadaje się zarówno do dekoracji jak i do polewania.  4. Polewa czekoladowa: - tabliczka czekolady, - 2 łyżki mleka, - 2-3 łyżki masła, - odrobina cukru

Wypisz Wymaluj
Czekoladowe ciągutki 150

Bardzo proste i bardzo czekoladowe. Mięciutkie, szybciutkie i lekko ciągnące. Czekoladowe ciągutki to ulubione ciasteczka mojego lubego :) Są wspaniałe w swojej prostocie i jeśli ktoś lubi miękkie ciastka albo krówki to z pewnością zasmakują :) Są mocno czekoladowe ale nie są za słodkie - będą smakowały i miłośnikom gorzkie jak i zwykłej mlecznej czekolady.  Zaliczam je do tego rodzaju smakołyków, które(...)ostygnięciu. Wtedy robią się troszkę twardsze - idealne już do krojenia, ale jednocześnie pozostają lepiące się (takie bardzo ciągutkowe). Dlatego jeśli nawet zauważymy, że po upływie całego czasu pieczenia ciasto nadal jest płynne i papkowate - NIE PRZEJMUJEMY SIĘ! Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia, i wtedy dopiero możemy podziwiać ich prawidłową konsystencję :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 szklanki

Jedzeniomania
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 177

dlaczego nie...? Bazowałam na tym samym przepisie co ostatnio, z książki 1 mix, 100 muffins Susanne Tee, jednak zmniejszyłam proporcje suchych składników o połowę, dodałam tyle płynu, żeby nadać ciastu odpowiednią konsystencję (dość gęstą, ale to nic nie szkodzi - rosną wzorcowo), od siebie dorzuciłam marcepan - i są - moje słodkie maleństwa. Ciężko się od nich oderwać, szczególnie, gdy są jeszcze ciepłe(...)wykonałam tak ekspresowego makijażu i nie piraciłam na drodze. Cóż, wypadki chodzą po ludziach. A C. oczywiście się ze mnie śmiał... Ostatnio też regularnie się uszkadzam i zaczynam się lekko obawiać, że niedługo któregoś pięknego dnia wykrwawię się na śmierć. Najpierw przejechałam sobie wagonem po stopie (nadal boli), później ciachnęłam palec przy myciu noża, następnie inny palec wsadziłam między jedne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort na rocznicę ślubu 217

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy(...)Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia. * użyłam domowego ajerkoniaku ** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić i jeszcze płynną dodać powoli do kremu By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
BANANOWY SERNIK 267

BANANOWY SERNIK Składniki: - 2kg bananów - 1 cytryna - 500g twarogu półtłustego - 150g cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok

Mentor Smaku
Waniliowy sernik z wiśniami z kardamonem 154

Bardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem  z  Anielskich Przysmaków . Dodawałam je już do  naleśników z brzoskwiniami , a teraz postanowiłam użyć do sernika zamiast

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tęczowy serniczek na zimno 1751

Dzieci uwielbiaja galaretki i właśnie na życzenie córeczki powstał ten galaretkowy tęczowy serniczek. Do jego przygotowania użyłam kolorowych galaretek Wodzisław.  Przygotowanie serniczka jest proste jednak

Monia miesza i gotuje
Cukinia-niedoceniana ,a bardzo zdrowa 136

Jest cennym zrodlem karotenu,czyli prowitaminy A. Bogata jest w potas (szczegolnie wazny latem,gdy upal powoduje jego utrate droga pocenia sie),wapn.magnez i zelazo. Lekka,w duzym procencie zlozona z wody jest idealna dla osob,ktore chca zrzucic zbedne kilogramy,bowiem 100 g cukinii to zaledwie 15-16 kcal. Cukinia to warzywo,ktore umozliwia "detoks" i ochrone przed szkodliwymi(...)warzywem uniwersalnym,ktore mozna przyrzadzac na wiele sposobow.Mozemy wyczarowac z niej niemal kazda potrawe,zaczynajac od doskonalej kremowej zupy,poprzez dania glowne,zapiekanki i salatki.Na deser mozemy zaskoczyc gosci ciastem z cukinii.A najbardziej wybredni smakosze docenia przysmak jakim sa kwiaty cukinii smazone w ciescie nalesnikowym lub nadziewane. Malo kto wie,ze cukinie mozemy zamrazac.Wczesniej nalezy ja pokroic ,oczywiscie razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Food Camp 17-19 styczeń 2014 141

piątkowe południe czułam niezwykłe podekscytowanie. 400 km drogi do przebycia, niczym mnie nie przerażało ! Podróż w miłym towarzystwie Kariny z  Ekscentryczny parowar minęła w oka mgnieniu.   Lekko zmęczone, pod wieczór dotarłyśmy na miejsce. Wyjeżdżając „wiosną” dotarłyśmy „zimną” ;) Tak, u nas było +5 stopni – czyli pogoda iście wiosenna, w Starych Jurchach -10 i prawdziwa zima. W sumie to narzekać(...)sezonowe. Jarmuż, pasternak, rzepa, skorzonera, topinambur – z nich powstawały prawdziwe rarytasy. Chipsy z jarmużu idealnie komponowały się z sandaczem, glazurowane w miodzie warzywa, wyśmienicie smakowały z pieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk

kolorowotorcikowo