lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:502/613)

Marynowane skórki arbuza 223

Przepis pochodzi najprawdopodobniej z pogranicza  Jemenu  i  Arabii  Saudyjskiej .  W tym  surowym, nieprzychylnym  człowiekowi środowisku nic nie mogło się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną 216

Kasza jaglana zagościła na stole Małżonki Mej Aleksandry całkiem niedawno, ale z powodów problemów z przewodem pokarmowym stała się stałym elementem Jej menu.  W przeciwieństwie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dyniowa krajanka 130

Po Jesiennym Risotto  zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia. Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo

Kraina Miodem Płynąca
Sernik chałwowy z tahini-nowa ulepszona wersja 166

serniku.Sernik jest wyjatkowo kremowy,zwarty a jednoczesnie niezwykle delikatny i mocno chalwowy w smaku. Bardzo syty i pyszny.Pieklam sernik w malej foremce 20 cm.Foremka byla po brzegi wypelniona ciastem. A na czym polega innowacja zapowiedziana w tytule? Smietane kremowke zastapilo mleko  kokosowe.Takze musialam zmienic przepis bo nie uzywam juz do sernikow od dosyc dawna kremowki ,a tym samym przepis(...)nalesnikow. Nastepnie wmieszac tahini.Ilosc tahini zalezy od rodzaju tahini jakiego uzyjesz.Gdy jest geste wystarcza 4 pelnelyzki,gdy jest bardziej plynne dodaje 6 lyzek.Najlepiej po prostu skosztowac.Gdy masa serowa ma lekko wyczuwalny smak chalwy jest o`key.a koncu dodac jajka,krotko mieszajac tylko do polaczenia skladnikow. Masa wypelnic foremke i wlozyc do nagrzanego uprzednio piekarnika.Piec 15 minut w 175 stopniach, nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 205

było dzień rodzinny w placówce).  Musiałam przygotować obiad na dwa dni (jak się okazało nawet na trzy :), upiec chleb no i popełniłam ciasto, o którym pisałam Wam wczoraj . Powstało ragu z długo pieczonej wieprzowiny. Zastosowałam się do wskazówek zawartych " What Katie Ate. Weekend",   jedynie czasy pieczenia zmniejszyłam(...)Mięso powinno być miękkie a pomidory powinny się skurczyć. Cały czas mięso podlewamy wodą by nie wyschło. Wyjmujemy brytfannę z pieca, mięso przenosimy na deskę. Zawartość naczynia blendujemy gdy lekko przestygnie razem z bazylią. Przelewamy sos z powrotem do brytfanny, dodajemy pomidory z puszki, ocet, skórkę, oregano i resztę wina. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok 45 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1533

Idę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy

W kuchni Karmel-itki
Sokowirówka, czy warto? 154

ogólnie sokowirówką jest solidnie wykonana. Dodałabym również, że gumowe nóżki, tak zwane przyssawki są niezwykle mocne, nie ma opcji, żeby sprzęt się mógł sam przemieszczać po blacie. Dla mnie lekkim nieporozumieniem jest tylko ten dodatkowy pojemnik na sok. Pojemność ok, ale ten otwór w pokrywie trochę mało przemyślany, bo nie ma opcji aby sobie dobrze trafić sokiem w niego(...)mnie stoi na blacie, bo używam jej codziennie i często części suszą się  na suszarce, a korpus stoi gdzieś z boku. Pulpę tez można wykorzystać przy pieczeniu ciast, przygotowywaniu sosu warzywnego, a jeśli przez sokowirówkę przeciśniemy surowe ziemniaki, to ta pulpa jest idealna do przygotowania placków ziemniaczanych, to taka ciekawostka ;) Morał z tego tekstu taki, że jestem zadowolona zarówno

Blondynka Gotuje
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 159

Kochani ruszyły Kulinarne Potyczki Blogerów   i przyszedł czas na jakiś przepis ze składników, które wybraliście. Nie powiem trochę myślałam jak użyć wszystkich składników z

Niezły Młynek
Tort chałwowy 355

To tort, który zrobiłam na urodziny mojego męża.  Ponieważ jest wielbicielem chałwy, postanowiłam, że tort będzie bardzo, ale to bardzo chałwowy.  Okazało się, że

Sto kolorów kuchni
Czekoladowa lawa z pomarańczową nutą 140

Słynny na całym świecie deser, z płynnym, czekoladowym wnętrzem. Czekoladowa lawa nie raz gościła w programach i konkursach kulinarnych. Jest to na pewno wyzwanie, trzeba dobrze

Mania Gotowania
Sernik jagodowy 251

taki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód(...)czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę krótko roztrzepujemy trzepaczką z cukrem pudrem. Wlewamy ją na sernik, szybko rozprowadzamy i pieczemy całość kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Ostudzony sernik jagodowy wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem możemy udekorować go jagodami. * jeśli chcecie użyć sera „wiaderkowego” musicie wybrać taki

Poezja smaku
Tort Lodowa Kraina 119

Piękny i pyszny zarazem! Składniki na biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki (450), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Wykonanie biszkoptu: Ubić całe jajka

Tradycyjna Kuchnia
Sernik z musem brzoskwiniowym 349

Aksamitny sernik na spodzie z herbatników z musem brzoskwiniowym. Ostatnio większość serników robię z dodatkiem sera mascarpone. Mają, według mnie, delikatniejszy smak i lepszą konsystencję niż

Bullio
Jagodowa miłość 137

internecie - przepraszam, ale kompletnie nie pamiętam, gdzie - wyczytałam, że boki tortownicy prze pieczeniu sernika należy posmarować masłem. Dzięki temu masa nie przyklei się do formy, a więc przy stygnięciu ciasto nie popęka. W dodatku opadnie równo i nie będzie dołka . Przetestowałam - i wiecie co? To naprawdę działa! Brzegów niemal nie musiałam odkrawać, sernik jest prosty jak stół i wygląda zdecydowanie(...)przez 55 minut. Śmietanę krótko zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wyjąć sernik, na wierzch wyłożyć masę, wyrównać powierzchnię. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik w środku do całkowitego ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego! Dzisiaj - w końcu! - mam wolny dzień. Wczoraj

Pożeraczka, czyli raz adobrze