lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:508/613)

Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 192

U mnie w domu tradycyjnie jada się w Wigilię zupę grzybową, w wielu domach jednak zwyczaj wygląda inaczej i na stołach gości barszcz czerwony z uszkami

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezowy torcik migdałowy 165

Zawsze lubiłam wszystko co migdałowe bądź kokosowe, uwielbiam też chrupać całe migdały. Migdały i beza to idealne połączenie tworzące bezowy torcik migdałowy. Blaty bezowe mają w

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort – pomysł na dekorację III 200

regularnego ciasta. Wystarczy upiec ciasto, które rośnie „z górką” :) A ponieważ sukienka musi być proporcjonalna, dodatkowo dobrze jest upiec drugie ciasto, rosnące „równo”. W przypadku tego tortu ciasto z górką było ciemne i zostało podzielone na 3 części, natomiast pomiędzy warstwami ciemnymi znalazły się 2 warstwy jasnego biszkoptu. Lalka Barbie czasowo została pozbawiona nóg i na torcie znalazł się(...)można podglądnąć jak. Tort należy schłodzić, dlatego dobrze zostawić trochę masy i korpus lalki umieścić w otworze na szczycie tortu przed samym podaniem. Miejsce pomiędzy korpusem a tortem maskujemy lekkim wzorkiem z kremu

Trzeci talerz
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 183

W powietrzu czuć wreszcie pierwsze powiewy wiosny. Dni się wydłużają, świat się ociepla, a przyroda powoli budzi się z zimowego marazmu. Taki nastrój panuje także w

Kuchnia Ellie
DESER: Bomba witamin i minerałów. Kasza jaglana w roli głównej . Budyń z kaszy jaglanej. 134

Szukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze

IzaGotuje
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 174

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szefie, sałatkę? SAŁATKA "SZEFA". 2339

Brr... Zimno, nie? Czy tylko tu, w moim regionie maj - nie-maj nastąpiłw pogodzie? Zimno! Marzę o słońcu, o ciepłym powiewie wiatru. A nieo chłodzie i

W kuchni Karmel-itki
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 177

mąki... ;-) .  Chlebek jest bardzo wilgotny, długo pozostaje świeży (jak wszystkie moje chleby na zakwasie ) i ma niepowtarzalną strukturę, jego miąższ jest bardzo elastyczny, nie kruszy się, jest taki lekko "gumowaty", w tym chlebie jest zauważalny "specyficzny" (jakże inny od mąk pszennych) gluten orkiszowy, który niezmiennie oczarowuje nas swym smakiem. Chleb jak większość moich chlebów pieczony jest na dwóch zakwasach(...)tylko zakwasu żytniego, chleb również wyrośnie nam szybciej, na samym orkiszowym czas się trochę wydłuży. Ja dlatego używam zawsze dwóch zakwasów, żytni przyspiesza wyrastanie, orkiszowy nadaje niepowtarzalny smak. Gdy ciasto wypełni formę wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę w tej temperaturze 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 200*C i dopiekam jeszcze 30 minut. Ja piekę

Smaczne Zdrowe
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 140

wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu(...)małym ogniu,często mieszając,by się nie przypaliła. Obraną,dowolnie pokrojoną cebule i jabłko starte na dużych oczkach tarki najlepiej przysmażyc odzielnie i dodać pod koniec smażenia,gdy skawrki lekko sie juz zarumienią.Skwarek nie można zbyt mocno dosmażać,ponieważ dosmażają się one jeszcze po zdjęciu smalcu z palnika.Na koniec dołożyć majeranek.Cały proces wytapiania smalcu trwa okolo 1 godziny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym (wegańskie) 143

Wybaczcie moją nieobecność, po raz kolejny natłok obowiązków zabrał mi wolny czas na napisanie posta. Całe szczęście od dziś do końca przyszłego tygodnia mogę odetchnąć z

Be Fit Be Strong
Ciasteczka marchewkowo-owsiane 135

Dziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie

Mania Gotowania
Idealny lukier królewski 178

Lukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie

Kuchnia Łukasza
Piegusek białkowy 134

przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie(...)suszonych kwiatów hibiskusa około 1/2 szklanki cukru pudru. Suszony hibiskus i cukier puder przekładamy do pojemnika blendera z ostrym ostrzem lub do młynka do kawy, mielimy całość aż uzyskamy lekko fioletowy puder. W zależności od naszych upodobań smakowych możemy dodać więcej hibiskusa lub cukru. Smacznego! The post Piegusek białkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 159

się naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne(...)Rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia przemieszać. Blachę wyjąć z piekarnika, na płatki wysypać migdały, lekko przemieszać. Piec w 160 st. C. przez 5 minut. Ostudzić. Ostudzone płatki krótko zmiksować w malakserze - masa nie powinna być zupełnie gładka. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać ze zmielonymi płatkami. Formę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowości wspomagające ODCHUDZANIE 40047

Witajcie!  Dziś będzie o wspomaganiu odchudzania czyli jak w naturalny sposób zgubić kilka kilogramów. Oczywistym jest że same rośliny nie odchudzają więc ruch i niskokaloryczna

Kuchnia PROzdrowotna