Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBrr... Zimno, nie? Czy tylko tu, w moim regionie maj - nie-maj nastąpiłw pogodzie? Zimno! Marzę o słońcu, o ciepłym powiewie wiatru. A nieo chłodzie i
W kuchni Karmel-itkimąki... ;-) . Chlebek jest bardzo wilgotny, długo pozostaje świeży (jak wszystkie moje chleby na zakwasie ) i ma niepowtarzalną strukturę, jego miąższ jest bardzo elastyczny, nie kruszy się, jest taki lekko "gumowaty", w tym chlebie jest zauważalny "specyficzny" (jakże inny od mąk pszennych) gluten orkiszowy, który niezmiennie oczarowuje nas swym smakiem. Chleb jak większość moich chlebów pieczony jest na dwóch zakwasach(...)tylko zakwasu żytniego, chleb również wyrośnie nam szybciej, na samym orkiszowym czas się trochę wydłuży. Ja dlatego używam zawsze dwóch zakwasów, żytni przyspiesza wyrastanie, orkiszowy nadaje niepowtarzalny smak. Gdy ciasto wypełni formę wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę w tej temperaturze 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszam do 200*C i dopiekam jeszcze 30 minut. Ja piekę
Smaczne Zdrowewlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu(...)małym ogniu,często mieszając,by się nie przypaliła. Obraną,dowolnie pokrojoną cebule i jabłko starte na dużych oczkach tarki najlepiej przysmażyc odzielnie i dodać pod koniec smażenia,gdy skawrki lekko sie juz zarumienią.Skwarek nie można zbyt mocno dosmażać,ponieważ dosmażają się one jeszcze po zdjęciu smalcu z palnika.Na koniec dołożyć majeranek.Cały proces wytapiania smalcu trwa okolo 1 godziny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wybaczcie moją nieobecność, po raz kolejny natłok obowiązków zabrał mi wolny czas na napisanie posta. Całe szczęście od dziś do końca przyszłego tygodnia mogę odetchnąć z
Be Fit Be StrongDziś zapraszam na ciasteczka z marchewką. Ciastka z dodatkiem marchewki bardzo lubię, dlatego jest to już ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie
Mania GotowaniaLukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja , który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie
Kuchnia Łukaszaprzygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie(...)suszonych kwiatów hibiskusa około 1/2 szklanki cukru pudru. Suszony hibiskus i cukier puder przekładamy do pojemnika blendera z ostrym ostrzem lub do młynka do kawy, mielimy całość aż uzyskamy lekko fioletowy puder. W zależności od naszych upodobań smakowych możemy dodać więcej hibiskusa lub cukru. Smacznego! The post Piegusek białkowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię naskubaliśmy, to nasze...). Zjedliśmy też pyszne coś (co nie pamiętam już, jak się nazywało, ale smakowało obłędnie i ostro), a do popołudniowej kawy nabyliśmy słodką pastę owiniętą ciastem kataifi i posypaną pistacjami. Słodycz okazała się niemal zniewalająca, ale do gorzkiej kawy zjedliśmy ze smakiem (choć na raty). Wycieczkę uważam za niezwykle udaną, liczę na powtórki w przyszłym roku. Jedyne(...)Rozłożyć cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160 st. C. przez 20 minut, w połowie pieczenia przemieszać. Blachę wyjąć z piekarnika, na płatki wysypać migdały, lekko przemieszać. Piec w 160 st. C. przez 5 minut. Ostudzić. Ostudzone płatki krótko zmiksować w malakserze - masa nie powinna być zupełnie gładka. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać ze zmielonymi płatkami. Formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie! Dziś będzie o wspomaganiu odchudzania czyli jak w naturalny sposób zgubić kilka kilogramów. Oczywistym jest że same rośliny nie odchudzają więc ruch i niskokaloryczna
Kuchnia PROzdrowotnaStaropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez
Poezja smakuzamek ten w średniowieczu należał do zakonu templariuszy. Nie wiem ile w tym prawdy, jednak sama myśl, że śpię w jednej z komnat z ciekawą historią wzbudzał we mnie lekki strach i podniecenie. Samą wizytę w zamku rozpoczęliśmy dość późno, bo dopiero po godzinie 20, więc nawet nie mieliśmy ochoty na późny obiad czy kolację (szczególnie(...)owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście ze szpinakiem i serem favita, diabelskie i zza wielkiego muru. Niestety jedliśmy oczami, gdyż 2 duże kruche pierogi wzięliśmy na wynos. Swoje mięsne pozostawiłam (kiepsko doprawione niestety
Słodkie PrzyjemnościCzeko czeko czekolada ! Dziś mam przepis , który wielbiciele czekoladowych słodkości koniecznie powinni spróbować! Delikatne biszkopty tworzące wzór szachownicy … przełożone przepysznym czekoladowym kremem. Ciasto jest aż potrójnie czekoladowe … bo czekoladowy jest biszkopt …. czekoladowy jest krem … i czekoladowy jest wierzch składający się z przepysznego czekoladowego kremu i chrupiącej czekoladowej posypki. Ciacho wbrew temu co pewnie myślicie jest niesamowicie(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę , a następnie nie przerywając dodajemy roztopioną czekoladę. Dodajemy po łyżce ubitej śmietany i cały czas ucieramy ( jeśli krem zacząłby się rozwarstwiac lekko podgrzewamy nad kąpielą wodną i szybko mieszamy ). CAŁOŚC : W tortownicy układamy spód 2-kolorowy , smarujemy warstwą kremu. Przykrywamy drugim blatem , dociskamy i wszędzie dookoła smarujemy pozostałym kremem. Robimy t delikatnie
Ostra na Słodkolubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się więc do sposobu "dekorując" moją roladę przed upieczeniem. Zainspirowałam się blogiem Dulce Delight , tam znalazłam bardzo ciekawy sposób dekoracji ciasta biszkoptowego. Przy tej czynności można puścić wodze fantazji i udekorować naszą roladę różnymi wzorkami: serduszkami, kwiatkami czy kropkami, ja "narysowałam" na mojej szlaczek, który wydał mi się najprostszy dla początkującej(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni - piec przez około 15 minut, tuż przed końcem czasu możemy sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest już upieczony (suchy) - przygotować czystą ściereczkę kuchenną, posypaną lekko cukrem pudrem oraz arkusz papieru do pieczenia wielkości naszego biszkoptu, również oprószony cukrem - wyjąć blachę z płatem biszkoptowym, delikatnie przełożyć go na przygotowany papier (można zrobić to odwracając blachę
Smakołyki BerenikiTypowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami. Składniki
wyzwania kuchenne