lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:514/613)

Najprostsza Pavlova 20460

Któregoś pięknego, słonecznego dnia, wróciłam do domu kompletnie wykończona. Jak już padłam na kanapę, to z pozycji siedzącej, niemal bezwładnie, w kilka minut, osunęłam się do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawe gniazdka bezowe 178

Zasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 437

Tarta specjalnie dla miłośników dyni:) A Ci, którzy za dynią nie przepadają - zmienią zdanie po jej skosztowaniu (tarty, nie dyni;)) Słodkie purre z dyni połączyłam z

Słodko-Słony Świat Ilony
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 330

ziemniaczanej 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny Przygotowanie My przygotowywałyśmy bezy pojedynczo - ubijając po 3 białka, a nie 6 na raz. Przygotowujemy miskę do ubijania białek: wycieramy miskę papierem lekko nasączonym octem (dzięki temu na misce nie pozostanie nawet ślad tłuszczu, a białko doskonale się ubije). Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (bez termoobiegu). Wbijamy dokładnie oddzielone białka do miski(...)mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut.  Dodatkowo ok. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny) płatki ciemnej czekolady Składanie tortu Spodem będzie brownie

Symfonia Smaków
Beziki z truskawkami 166

Ostatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce

Słodkie Przyjemności
Tort Hawana 206

Przyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami

Kuchenne aromaty
22 urodziny i Beza Jamiego Olivera 207

"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i

Słodkie Przyjemności
LUXITALYWINE & WHITE TRUFFLE 92

połowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine ( pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla.   Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI   z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów(...)przypraw i wanilii. Gładkie i jedwabiste taniny   FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 o pięknym rubinowym kolorze. Aromaty pikantne intensywne. W smaku czuć dojrzałe wiśnie i lekkie nuty wanilii. Wino jest miękkie i jedwabiste. Taniny ładnie wtopione

królestwo garów
Tort Czekoladowy 179

rzepakowego z pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami.   7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem(...)wiśniową.  2. Nakładamy 1/4 masy czekoladowej i delikatnie rozsmarowujemy ją na czekoladowym blacie. Dodajemy wiśnie odsączone z nalewki i pokrojone w kostkę gruszki. Przykrywamy drugim blatem i dociskamy lekko. 3. Drugi blat ponczujemy, rozsmarowujemy na nim 1/4 kremu czekoladowego i dodajemy owoce. Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym i dociskamy go lekko. 4. Trzeci blat również ponczujemy

ciemna strona patelni
SERNIK CREME BRULEE 379

    Kolejna wersja pysznego , kremowego sernika . W połączeniu z creme brulee - dla mnie poezja. Myślę , że dla większości wielbicieli serników również. U nas znikał w

Smaczne Zdrowe
Truskawkowe trio 1859

ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań. Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej(...)gdyż straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę wymieszać z gorącym musem truskawkowym, pozostawić do ostygnięcia - serek zmiksować na gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać - masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie wtedy szybciej zastygać - gdy masa serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier

Smakołyki Bereniki
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 138

składniki   biszkopt * 5 jajek * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1/4 szklanki kakao pianka cytrynowa * 250 g serka homogenizowanego waniliowego

Mix smaku
Wanilia 122

Wanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak

ladykitchen
Blok Czekoladowy 410

Blok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła

Blondynka Gotuje
Beza zimowa 164

Beza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza

Kuchcik gotuje