Jak spełnić trzy największe pragnienia każdego czekoladoholika? Upiec trójwarstwowy tort, w którym każda warstwa będzie przygotowana z innej pysznej czekolady. Najpierw mocnoczekoladowy biszkopt nasączony wiśniówką i
Food Square"Piękne lato tej wiosny się zbliża! Mają być bardzo wysokie temperatury. Czas spędzania wolnego czasu zdecydowane się rozpoczął. Dziś zamiast na rower idę z eM. do
Słodkie Przyjemnościnatychmiast energicznie upuścić tortownice z wysokości ok 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Każdy z biszkoptów przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek(...)trzecim blatem, nasączyć ponczem. Posmarować kremem czekoladowym, powciskać resztę wiśni. Przykryć czwartym blatem, nasączyć. Rozsmarować resztę kremu kokosowego. Przykryć piątym blatem, nasączyć. Posmarować kremem czekoladowym. Następnie nałożyć ostatni blat, lekko nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem czekoladowym. Boki tortu obłożyć na przemian czekoladkami Merci i wyższymi czekoladkami. Wierzch udekorować borówkami. Biały krem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką
maniapieczeniaJak do tej pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z
Blondynka Gotujeskładniki * 1 kg sera trzykrotnie mielonego * 4 dag mąki ziemniaczanej * 20 dag cukru * 6 jajek * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 10 dag żurawiny suszonej lub rodzynek
Mix smakuTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest. Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee
Kraina Miodem PłynącaNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody GatityJamiego w książce "Comfort Food", następnie odnalazłam odcinek jego serialu, w którym gnudi przyrządzał. To było straszne, ponieważ w tym samym odcinku robił też Hummingbird Cake- jedno z najlepszych ciast świata. Nie obyło się bez kilku okrzyków, ciężkiego odwodnienia (ślinotok...) i wylizania ekranu. A potem było gnudi. I przyniosło szczęście. Kluczem do idealnych gnudi jest odpowiednia ricotta. Niestety jedyna jaką(...)najmniej 8 godzin w lodówce. Po tym czasie gotujemy duży garnek wody oraz rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło. Na patelnię wrzucamy szałwię i podsmażamy aż zrobi się lekko chrupiąca, zdejmujemy listki z patelni. Gnudi wrzucamy do garnka, do gotującej się wody i wyjmujemy jak tylko wypłyną na powierzchnię (czyli po około 3 minutach). Najlepiej gotować je porcjami, potem
les mirabellesdoprawić do smaku solą i pieprzem. Ostrożnie z solą! CAŁOŚĆ: Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, wylewamy na całość połowę ciastka naleśnikowego, smażymy na złoto. To samo robimy z pozostałym ciastem. Smarujemy po całości przygotowanym farszem , posypujemy drobno posiekaną , albo startą mozzarellą. Zamykamy boki , składamy na płaskie krokiety. Podsmażamy na złoto na łyżeczce masła na rozgrzanej patelni grillowej. Podajemy gorące! Ser fantastycznie(...)kurczaka ) , ryby i warzywa! Zero jakichkolwiek rys i zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń. Potrawy przyrządza się błyskawicznie i nie nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie! Patelnia jest lekka i niezwykle poręczna. Jest duża, dzięki czemu można na niej spokojnie przyrządzić cały posiłek nawet dla 2 osób! NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala. Zdecydowania warta swojej ceny. GODNA
Ostra na SłodkoPo przyjemnościach związanych ze wspaniałym Spotkaniem Blogerów na Święcie Pyry w Wargowie , niestety, rzeczywistość nastała. Czas powrócić do normalnego stanu rzeczy, stylu życia
W kuchni Karmel-itkirazy! Sama kurkuma jest trudno przyswajalna przez organizm, dlatego dajmy jej szansę działać i łączmy zawsze w pieprzem :) Druga rzecz to rozpuszczalność kurkumy w tłuszczach oraz najlepsze działanie po lekkiej obróbce termicznej. To pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś(...)odstawić, - przestudzoną masę podzielić na 4 części, 1/4 wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDalej poszło już z górki. Cała złość minęła mi, gdy spróbowałam kremu z Nutelli i mascarpone... Coś obłędnego... Był tak pyszny, że nie mogłam się od niego oderwać:) Dodatek lekko kwaskowego dżemu pożeczkowego idealnie łamie słodycz całości. Tort nie należy do najtańszych, przyznaję, ale raz na jakiś czas można zaszaleć:))) Bardzo bałam sie krojenia wafli, myślałam, że popękają(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie
Słodko-Słony Świat IlonyPomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że
Słodko-Słony Świat IlonyOchłodziło się. Nie jakoś bardzo drastycznie, ale jednak. W ciągu dnia ciągle mogę spacerować w spódnicy i lekkiej bluzce, ale wieczorem muszę wkładać sweter. A w nocy, gdy Ptysi zachce się wyjść na spacer, obowiązkowe są długie spodnie, skarpety i ciepła bluza. Czyżby lato powoli się kończyło...? Nie chcę nawet o tym myśleć! Upały, owszem, dał się we znaki(...)wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać połową mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę mleka i zmiksować. Na końcu dodać masło i wyrobić nieklejące, zwarte ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia (można też zostawić na noc w lodówce, a rano wyjąć 1/2 godziny przed formowaniem i ogrzać do temperatury pokojowej). Wyrośnięte ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda znów mało wakacyjna, szkoda. Dzisiaj idę do koleżanki mojej mamy, by zaprezentować jej, jak w prosty sposób przerzucić się na zdrowy tryb życia nie zmieniając
Be Fit Be Strong