Moja przygoda z pieczeniem rozpoczęła się 3 lata temu. Były to głównie drożdżowe wypieki - bułki, chleby, czasem ciasta. Od listopada 2012 zaczęła się moja przygoda z zakwasem. Nie wiedziałam o nim zbyt wiele, ale jak poczytałam o tym okazało się, że to nie jest takie straszne jak mi się wydawało. Zakwas posłuży Ci bardzo długo, a hodowanie go to zaledwie(...)łyżki mąki żytniej razowej i 4 łyżki ciepłej wody - żeby zakwas był gęstszy. Pojawiają się większe pęcherzyki powietrza. Zauważyłam, że im gęstszy zakwas tym większe "dziury". Zapach jest już lekko kwaskowaty. Na tym etapie przynajmniej mój zakwas nie pleśnieje i nie śmierdzi - to dobrze. Jeśli Twój zakwas spleśniał, nie "urósł" - wyrzuć go, ale nie poddawaj się i zrób od nowa
apetytnapieczeniePrzepis absolutnie najlepsze moje brownie, do tego robi się je błyskawicznie, a jeżeli dodacie dodatkowo do niego opakowanie przyprawy korzennej do pierników i śmiało może zastąpić
greenscarfWczoraj wróciła do rodzinnego miasta. Na pociąg zdążyłam w ostatniej sekundzie (taka jest moja organizacja czasu) no i za karę przez godzinę i 40 minut miałam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOgórki w zalewie musztardowej, dostępne są na rynku pod nazwą ogórki kozackie. Są naprawdę pyszne. Lekko słodkie, ale z ostrzejszą nutą musztardy. W zależności od rodzaju użytej musztardy, mogą być delikatniejsze lub ostrzejsze. Ja używam musztardy sarepskiej lub takiej charakterystycznej musztardy ze Słowacji Odkąd po raz pierwszy spróbowaliśmy ogórków kozackich, mój mąż się w nich po prostu zakochał. Niestety(...)Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy w piekarniku ok 25. min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ogorki-zalewie-musztardowej-ogorki-kozackie/ BosowKuchni Artykuł Ogórki w zalewie musztardowej – ogórki kozackie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkusokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową. Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej. Przepis można wykorzystać(...)skórkę z pomarańczy, cukier - tak przygotowaną mieszankę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), zwłaszcza, gdy zacznie bulgotać - podgrzewać przez około 10 minut do lekkiego zgęstnienia masy - masę przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się skórki pomarańczowej i uzyskać całkowicie gładką konsystencję - do gorącej masy dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego
Smakołyki BerenikiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions
W kuchni Karmel-itkigruszkowy z białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem białej czekolady(...)pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i dość grube plasterki - na patelni roztopić masło, wrzucić cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści, a mieszanka zacznie się lekko pienić - do mieszanki wrzucić plasterki gruszki, starając się ułożyć je tak, by leżały obok, a nie na sobie - laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarenka i dodać
Smakołyki Berenikiżyczy. Wam również życzę w tym nowym, 2015 roku wszystkiego, co najlepsze; żeby dni były długie i słoneczne, autobus nigdy się nie spóźniał, książki zawsze były ciekawe, a ciasta słodkie i pyszne. Żeby marzenia się spełniały, a plany ziściły. Żeby nigdy nie zabrakło prądu ani ciepłej wody, a naczynia zawsze zmywał ktoś inny. Żeby ten nowy rok był lepszy(...)Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. Kawę wymieszać z likierem. Zanurzać w niej pierniczki - powinny lekko nasiąknąć kawą, ale nie mogą się rozpadać. Do szklanek nałożyć po łyżce kremu, na to warstwę pierniczków. Układać warstwy na zmianę do wyczerpania składników, na wierzchu powinien znaleźć się krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWakacje, znowu są wakacje, na pewno mam rację, wakacje znowu są! Pamiętacie jeszcze tę słynną kiedyś piosenkę kabaretu OT.TO? Gdy jeszcze chodziłam do szkoły, każdy nucił
Pożeraczka, czyli raz adobrzepizzy Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób, możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi ze słonecznej(...)obieramy pomidory ze skórki. W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy do garnka obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory. Pomidory lekko solimy i smażymy, często mieszając, do chwili aż zredukujemy (odparujemy) do połowy ich objętość. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego posiekane papryczki chilli, pieprz, suszone pomidory oraz
Miód i pieprzKorzenny, aromatyczny, szybki piernik. Kruchy, a zarazem wilgotny od powideł śliwkowych. Mój przepis z syropem klonowym, ale Wy możecie dodać miodu lub złotego syropu, a jeśli
Apetyczna babeczka"Do czego to doszło, że pieczesz jedno ciastko :)" - to słowa mojego syna. No tak, jedno ciastko, ale konkretne. Smak - sami oceńcie. Pracy przy tym ciastku
Blondynka GotujeSkładniki: 600 g twarogu 300 g białej czekolady 330 g śmietany kremówki 30% (350 ml) 2 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników 70 g
Świat Ciastaczego ich zrobić, ale Mąż (który już nie mógł przesłuchać tego Zuzi pojękiwania "Mamuunia, lób jooody" ;D ) przypomniał mi o masie krówkowej o smaku tiramisu (miała być do ciasta) i zapytał, czy nie można by jej na lody przeznaczyć :) pomyślałam, że pewnie zmarzną na kość i nie da się ich potem nabrać, ale postanowiłam spróbować i... następnego dnia nabierały się(...)sztywno wraz z kawą rozpuszczalną (dzięki temu kawa od razu się rozpuści). Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, masę kajmakową (ja dałam o smaku tiramisu, która już lekki akcent kawy ma, ale z klasyczną też lody wyjdą pyszne!). Po każdym dodaniu kajmaku całość dokładnie miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do pojemnika do zamrażania, szczelnie zamykamy
Kolorowy PrzepisownikNie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy
Z miłości do słodkości