ułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań. Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej(...)gdyż straci swoje właściwości żelujące) - rozpuszczoną żelatynę wymieszać z gorącym musem truskawkowym, pozostawić do ostygnięcia - serek zmiksować na gładką masę, dodać do niego ostudzony mus, wymieszać - masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia, można ją schłodzić w lodówce, należy jednak pamiętać, że masa będzie wtedy szybciej zastygać - gdy masa serowa lekko zgęstnieje, schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
Smakołyki Berenikiskładniki biszkopt * 5 jajek * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1/4 szklanki kakao pianka cytrynowa * 250 g serka homogenizowanego waniliowego
Mix smakuWanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak
ladykitchenBlok czekoladowy..... ech.... pamiętam. Moja mama robiła go jak byliśmy dzie ćmi. Pamiętam jak z wypiekami na twarzach czekaliśmy, aż zastygnie w lodówce. Potem mama kroiła
Blondynka GotujeBeza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza
Kuchcik gotujeJuż od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to
UgotujmyTo.plPodróże to wdzięczny temat, na który składa się wiele elementów tworzących to co nazywamy przygodą . Tak wiele przecież zależy od naszych zmysłów, które tylko czekają by
Kuchnia PROzdrowotnaPyszny, mięciutki, mocno rabarbarowy, słodko-kwaśny sernik idealny na ciepłe dni :) Jest dość skomplikowany, ale warty zachodu - pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie
My Culinary Artmąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju sok wyciśnięty z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: Przestudzona, słaba, lekko posłodzona herbata. Pamiętajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! DO OZDOBY: 250 ml. śmietany kremówki SKŁADNIKI NA : WARSTWĘ JABŁKOWĄ: 1 kg. jabłek 2 łyżki cukru(...)kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy
Domowe TortyChyba nareszcie dojrzałam do tego, by poza gronem rodziny i przyjaciół wyjawić to, co się ze mną działo przez ostatnich pięć lat. Nie wszyscy wiedzą, nie
W kuchni Karmel-itkimocy i czeka na rok 2017. Do każdego miesiąca dobrałam potrawę zgodną z porą roku. W styczniu jest ciepłe śniadanie, w lutym - pączki,w kwietniu - baba wielkanocna, w lipcu -ciasto z owocami, w listopadzie - jesienne ciasteczka, a w grudniu - mince pies z choinką w tle. CEWE Fotoksiążkę przygotowałam dla dzieci. Będzie to dla nich jeden z mikołajowych lub świątecznych prezentów(...)przedszkolu. Mają też zdjęcie zrobione dokładnie po 4 latach, w tej samej czapie Mikołaja. Hania siedzi jak posąg, Franek cieszy się całą paszczą i oczywiście jego zdjęcie jest lekko poruszone. I jest wiele innych wspólnych... Pokazuję Wam tylko fragment książki, która ma 34 strony. Tych zdjęć, o których pisałam wyżej jakoś pokazać nie umiem, wybaczcie. Za bardzo prywatne, nawet
bistro mamaJak upiec idealny sernik? Często słyszę to pytanie i wszystko wskazuje na to, że mam na nie idealną odpowiedź. Odkryłam ją niedawno i odkąd jestem jej
KUCHARNIAlaktoowowegetarianizm, a więc nie jadam mięsa, ryb, owoców morza, żelatyny. Produkty odzwierzęce, czyli miód, nabiał i jajka owszem. Tylko, że za jajkami nie przepadam, chyba, że są w cieście i ich nie wyczuwam. No cóż, ale tradycja to tradycja i wypadałoby chociaż w jej imię się przemóc. JAJKA Jajka są bogatym źródłem białka. Oprócz tego zawierają mnóstwo innych, ważnych(...)Pozwoli to uniknąć odrywaniu się białka ugotowanych jajek, co dzieje się zazwyczaj, gdy mamy naprawdę świeże jajka. Kiedy jajka się ugotują, zalewam je dużą ilością zimnej wody, obijam lekko o brzeg garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie.Po tych czynnościach jajko równie łatwo powinno się obierać. Schłodzenie jajek po ugotowaniu w zimnej wodzie (najlepiej dodać jeszcze
W kuchni Karmel-itkiNajlepszy przepis na pyszny, orzeźwiający, aksamitny sernik bez pieczenia, czyli sernik na zimno z serków homogenizowanych (serki homo) jest ten, który przygotowywała zawsze moja mama. Tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka. Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma
Ostra na Słodko