lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:459/613)

Pyszne babeczki bananowo-orzechowe 172

doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej. Składniki(...)blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać. Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 23-25 min aż babeczki się zarumienią

Ze smakiem i z pasją
Weekendowe śniadanie - naleśniki pszenno-owsiane z melasą i kwiatami jasnoty 124

yszne naleśniki ale z mąki pszennej i owsianej z dodatkiem melasy z trzciny cukrowej. Naleśniki będą miały lekko karmelowy posmak. Świetnie smakują z puszystym nadzieniem serowo-jogurtowym i świeżymi owocami. Można je podać na śniadanie, obiad i kolację lub jako deser.  Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki owsianej, 2 jaja, 1 łyżka melasy(...)pomarańczy (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Do podania: Owoce borówki amerykańskie, Kwiaty jasnoty białej, Listki stewi lub mięty, Syrop z fiołków lub inny domowy syrop owocowy (opcjonalnie). Przygotowanie: Składniki ciasta zmiksować blenderem i odstawić na 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęste rozcieńczyć wodą gazowaną, jeśli za rzadkie dodać mąki. Smażyć z obydwu stron na suchej patelni. W między

SzczyptaSmaQ
Domowe pączki 357

powinny smażyć się na rozgrzanym, ale niezbyt silnym ogniu. Dzięki temu nie będą w środku zakalcowate lub surowe. Sprawdzamy czy tłuszcz osiągnął odpowiednią temperaturę. W tym celu wrzucamy odrobinę ciasta. Jeśli natychmiast wypłynie i się zarumieni, tłuszcz jest gotowy. Układamy na rozgrzanym tłuszczu pierwszą partię pączków. Powinny luźno pływać. (U mnie zmieściły się tylko 3). Co chwila delikatnie podważamy pączki(...)pozbyć się jak najwięcej tłuszczu. Dodajemy porcje świeżego smalcu i po chwili wkładamy kolejne pączki. Ostudzone pączki przy pomocy szprycy nadziewamy ulubionym dżemem (jeśli nie macie szprycy, możecie zrobić lekkie nacięcie z boku, pogłębić je zaokrąglonym nożem i przy pomocy rączki od łyżeczki spróbować włożyć nadzienie). Robimy lukier: ( Ja swoje pączki lukrowałam dopiero na drugi dzień ) Do głębokiego talerza wsypujemy

Moja Delicja
Sernik na zimno z brzoskwiniami 362

cytryny dodatkowo: płatki migdałowe Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Wlać ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 - 20 minut.  Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki(...)połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. Masę serową wylać na biszkopt do foremki, wierzch wyłożyć płatkami migdałowymi.. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na torebce. Galaretkę wystudzić i gdy zacznie lekko tężeć wylać na sernik.  Wstawić do lodówki, najlepiej na całą

Kuchcik gotuje
Lepienie pierogów uspokaja. Inne pierogi świąteczne. 144

mąki dodajemy jajko, olej, cynamon oraz tyle wody, żeby zagnieść zwartą i elastyczną kulkę ciasta. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Niech odpocznie. Z tej ilości ciasta, wałkując deko grubiej niż zazwyczaj wychodzi 80 – 90 zgrabnych pierogów. Nadzienie: 2 szklanki drobno pokrojonych suszonych lub wędzonych śliwek ½ szklanki suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi to proponuję dodać wiśni(...)potrzebujemy. Palone masło cynamonowe ½ kostki masła (min 82% tłuszczu) laska cynamonu kilka goździków gwiazda anyżu Masło wrzucamy do rondelka, czekamy aż się spieni i dorzucamy przyprawy, które wcześniej lekko kruszymy w moździerzu bądź nożem. Jak piana z masła opadnie to rozpoczyna się palenie masła, zwiększamy wtedy czujność i pilnujemy. Masło ma mieć piękny złoty kolor i orzechowy aromat wzbogacony zapachem

ladykitchen
Ciasto 3 bit 927

kajmaku. Decyzja należy do Was. Ciasto jest bardzo smaczne, jeśli ktoś nie zna to gorąco zachęcam do wypróbowania! Ciasto 3 Bit Blacha: 25x35 cm | Czas przygotowania : ~45 min | Ciasto bez pieczenia Składniki  ok. 4 paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 750 ml mleka 150 g masła 1/2 szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego(...)dodawać po łyżce budyń, miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. 2. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Na papier wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, następnie rozprowadzić na herbatnikach. Na kajmak wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnią warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć warstwę ubitej śmietany z 1 łyżką cukru pudru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Jarmuż. Z czym to się je...? Z chlebem! 121

Kuchennymi drzwiami  znalazłam przepis na chlebek do odrywania. Jak tylko go zobaczyłam, wiedziałam, że to będzie właśnie jarmużowy debiut w mojej kuchni. Mi jarmuż przypomina szpinak, ale jest lekko gorzki, ma w sobie coś specyficznego, jak brukselka. Nie każdemu to przypadnie do gustu, ja takie smaki uwielbiam, więc się w jarmużu zakochałam. Chlebek wyszedł boski - mięciutki, pachnący, sycący. Idealny(...)pewnością warte uwagi. A jak już się zaopatrzycie, upieczcie taki chlebek. U mnie z pewnością zagości jeszcze nie raz. Odrywany chlebek z jarmużem Składniki: (na keksówkę 30x11 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jajka 45 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz: 300 g jarmużu 4 dymki ze szczypiorem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 133

To mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się

Cukier&Puder
Biszkopt z masą jabłkową 182

Wczoraj powstał biszkopt, które się zawsze udaje , dzisiaj masa jabłkowa i mamy szarlotkę na biszkopcie. SKŁADNIKI: Przepis na biszkopt  znajdziecie TU Masa jabłkowa 2 

W kuchennym oknie Ewy
Grecka Pita 167

ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę przesiać do miski, mieszając z solą.  Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.  Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h  do wyrośnięcia.  Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec(...)plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru. Sos tzatziki: Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić solą i pieprzem. Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać

MarciochaKucharzy
Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem 154

Zapraszam na lekko pomidorowe naleśniki nadziane mięskiem mielonym. Całość zapiekłam pod pysznym beszamelem. Jedzonko palce lizać. składniki: naleśniki pomidorowe 250 g przecieru pomidorowego 1 i 1/2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 jajko szczypta cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju farsz 600 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża cebula(...)łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz olej do smażenia starty ser do posypania Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować. Usmażyć naleśniki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie mięso doprawić

Monia miesza i gotuje
Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem 208

konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek). Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo , od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm. Składniki(...)cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę. Następnie obrać i zetrzeć jabłko i marchewki (jabłko na tarce z grubym oczkiem, marchew na stronie z mniejszymi otworami). Dodać do ciasta i wymieszać. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40-45 minut, do suchego patyczka. Dodatkowo można zrobić polewę z gorzkiej czekolady lub oprószyć babkę cukrem pudrem

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 157

Makro. Niestety papier jest dystrybuowany bardziej pod kontem profesjonalistów,a raczej nie ujrzycie go w markecie :( Z użyciem papieru  SAGA  możliwe jest pieczenie potraw i ciast bez zbędnego tłuszczu. Natomiast parowanie potraw w papierze SAGA  pozwala zachować ich witaminy i sole mineralne. Biorąc pod uwagę jeszcze higieniczne walory papieru  SAGA , można(...)pieczenia przed zabrudzeniem i codziennym zużyciem. Papier nie przepuszcza tłuszczu, a potrawy i wypieki nie przywierają do niego. Zamiast zmywania, wykorzystane naczynia wystarczy lekko opłukać. Papier  SAGA  pomaga w zachowaniu czystości podczas przygotowywania potraw, utrzymuje piece, blachy kuchenne oraz inne powierzchnie w czystości. Papier  SAGA  podlega biodegradacji i nadaje

kolorowotorcikowo
Pasta alla bolognese dla dorosłych 264

Dzisiaj bardzo wykwintny obiad lub kolacja, jednak tylko dla dorosłych, na wyjątkowe chwile. Dlaczego dla dorosłych? W skład wyjątkowego sosu wchodzi sporo alkoholu, nie jest on

Niezły Młynek
BANANOWIEC "CYNAMONOWY RAJ" (bezglutenowy, z mieszanką ziarenek i masłem orzechowym) 168

Dodatki: - słoiczki, - masło do wysmarowania słoiczków, - Ziarenkowo - Cynamonowy RAJ do wysypania słoiczków. WYKONANIE: 1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Dzięki temu będą bardziej gęste, lekko karmelowe i nasze bananowce wymagać będą mniej mąki.  Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło. 2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa). Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji

Wypisz Wymaluj