lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:451/613)

Chleb bezglutenowy z gotowego koncentratu. 133

zdjęciu macie dokładne proporcje. Wszystkie składniki po prostu mieszamy mikserem przez 5 minut.  Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem formy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wg producenta ciasto powinno rosnąć 45 minut. Moje po 30 minutach było gotowe do pieczenia. Być może w waszych warunkach będzie to nico inny czas. Tutaj macie zdjęcie chleba jeszcze przed wyrastaniem. Ja dodatkowo(...)rozgrzać do 220°C i piec chleb 40 - 45 minut. Znam swój piekarnik i tego nie zrobiłam. Piekłam w 200°C przez około 35 minut. Powinnam dłużej, skórka była lekko blada, ale ostatnio wolę, kiedy chleb nie jest aż nadto spieczony. Takie "monstrum" to mi w piekarniku jeszcze nigdy miejsca nie zagrzało! Byłam pod ogromnym wrażeniem.  Chleb należy

MamaOskarka
Ser Halloumi z bakłażanem i pomidorami oraz pita 130

łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczką ulubionych suszonych ziół  oliwa z oliwek świeża bazylia 2 szklanki mąki 20g drożdży ciepła woda sól, cukier, kminek, oliwa z oliwek Ciasto na Pite robimy zgodnie z tym przepisem cisto na pite Z tą różnicą, że do przesianej mąki dodajemy łyżkę kminku Formujemy małe placki (ok 15cm).  Pieczemy na kamieniach w temperaturze(...)łym ogniu (3) około 2-4 minuty. Obrócić, każdy kawałek sera przykryć plasterkiem pomidora, przykryć patelnię przykrywką i dopiekać kolejne 2-4 minuty. Po tym czasie ser powinien lekko się “rozpłynąć” i podrumienić.   Na talerzach “ustawiać” piramidki: bakłażan/ser/pomidor/bazylia/bakłażan. Smacznego

MarciochaKucharzy
Bułki maślankowe z miodem 203

podmłodę i bułki :) I ta podmłoda doprowadziła do powstania przepysznych, delikatnych bułek, z miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności, a podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również(...)chlebopiekarnicze, mając rodzinę za słuchaczy. Następnego dnia rankiem, zanim wszyscy wstaną, wyjmujemy podmłodę z lodówki. Niech się trochę ociepli, zanim dodamy resztę mąki, maślankę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie - ciasta nie jest dużo i nie ma potrzeby wyciągać artylerii, zwłaszcza że ciasto jest bardzo przyjemne podczas wyrabiania, nie klei się i szybko nabiera sprężystości. Potem wstępne wyrastanie, formowanie bułek, drugie

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik kajmakowy 260

masła 2 łyżki  masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru Szczypta soli Wszystkie składniki rozdrabniamy razem w malakserze, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku, którą wykładamy spód lekko natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na 12 minut. Masa serowa: 90g masła 130-150g cukru  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 4 duże jaja(...)utrzeć z oboma rodzajami cukru, dodać 300g masy kajmakowej (w puszcze jest ok 500g, resztę zostawiamy na polewę. Tak samo robimy, jeśli gotujemy puszkę zagęszczonego mleka słodzonego- 300g do ciasta, a resztę odkładamy na polewę), jajka, ser i mąkę. Wszystko dobrze miksujemy. Konsystencja masy zależy od sera, którego używacie. Może wyjść naprawdę rzadka, ale jeśli dodacie mąkę ziemniaczaną, po upieczeniu

Zawsze głodna!
Czekoladowe choineczki 181

Składniki: 0,5 kostki margaryny   Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku

Luźna Kuchnia
Gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie 163

Za co uwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne

kulinarnyJa
Krucho-drożdżowe rożki z makiem 551

upieczeniu Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbić żółtko i dodać śmietanę, wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykroić trójkąty o podstawie 10 cm i wysokości również 10 cm (fot.1) (zrobiłam je mniejsze niż w oryginalnym przepisie(...)papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4) . Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem Źródło:  addiopomidory.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Sos do Pizzy 174

Każdy z nas ma ulubiony przepis na pizzę. Ja dziś pokusiłam się o przygotowanie sosu do posmarowania pizzy. Nie z koncentratu,  po prostu z pomidorów

IzaGotuje
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 205

Zielono mi! Krzyczy cały ogród. Słońce wysoko na niebie, promienie pieką w policzki, a kurtka w dłoniach się huśta. Radosny uśmiech na twarzy, żwawy krok, pełnia

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 112

wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać krążki, np. za pomocą szklanki. W połowie krążków wyciąć dziurki np. kieliszkiem do wódki. Pełne krążki smarować pędzelkiem lub łyżeczką umoczonymi w wodzie. Nakładać na nie krążek z dziurką(...)możecie zobaczyć, co daje takie posmarowanie wodą - w jednej partii ciastek tego smarowania zabrakło, żeby odróżnić nadzienie). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem. Pozostawić je na ok. kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę.  ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka z Musem Czekoladowym 199

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera, hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy ciasteczka np. większym kieliszkiem lub specjalną wycinarką do ciastek, około 5 cm średnicy. Ciasteczka, w odległościach od siebie(...)śmietany kremówki doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia. Pozostałą śmietanę ubijamy. Do ubitej dodajemy ostudzoną i lekko stężałą czekoladę. Mieszamy całość i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki, do momentu, aż mus będzie na tyle zwarty (ale ciągle lekko płynny) by po nałożeniu na ciasteczka

Made By Mom And Son
Tarta migdałowa z gruszkami 119

powinno mieć konsystencję plasteliny. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim formę na tartę – najłatwiej zrobić to nawijając ciasto na opruszony mąką wałek. Na ciasto nakładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy warstwę suchego grochu lub fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze 5 minut. Gruszki obieramy(...)rozkładamy na nim gruszki. Na górę nakładamy masę migdałową, ja zdecydowałam się zrobić to szprycą z okrągłą końcówką. Całość pieczemy około 25-30 minut aż masa zastygnie i lekko się przyrumieni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Orange curd 187

dodatki do ciast, które można dowolnie wykorzystywać. Taki pomarańczowy curd, niby można jeść sam, no na przykład z jakimiś owocami, ale można również użyć go do wszelkiego typu ciast, tortów czy makaroników. Wszystko zależy od tego jaki efekt będziecie chcieli uzyskać. W święta miałam ochotę pofantazjować, dlatego przygotowałam z tym pysznym kremem kilka smakołyków, które niebawem Wam również zaprezentuję(...)masła Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić, następnie dodajemy sok z pomarańczy, cukier i skórkę pomarańczową - mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do lekko ciepłego syropu (dzięki temu jaja się nie zetną). Gdy krem zgęstnieje należy go przetrzeć przez sito i przelać do słoiczka. Krem można przechowywać maksymalnie do 2 tygodni. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem 149

Można powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują. Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad , ale też imprezowe danie(...)ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki FARSZ: ** bryndza – 250 g ** oscypek – 150 g ** pieprz – do smaku     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI : Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia . Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk. Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Smażymy cienkie

Ostra na Słodko
Naleśniki w gorącym sosie ananasowym 150

łyżki * dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki * ananas ( świeży albo z puszki ) – 1 szt / 1 op * wiórki kokosowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Smażymy średniej wielkości naleśniki , odstawiamy w ciepłe miejsce. NADZIENIE: Ananasa obieramy, kroimy w kosteczkę. Połowę miksujemy na mus. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier(...)minut. Wlewamy rum , mieszamy. CAŁOŚĆ: Przygotowanym nadzieniem smarujemy delikatnie naleśniki , składamy w trójkąty , polewamy jeszcze odrobiną sosu i posypujemy wiórkami. Podajemy gorące!!! Smacznego! Do zrobienia wykorzystałam napój sojowy lekko słodki Alpro

Ostra na Słodko