lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:447/613)

Sękaczek 153

mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1.  Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać(...)ostygnięcia. Masa orzechowa: Składniki: 18 dag posiekanych orzechów włoskich 18 dag cukru kryształu 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa orzechowa. Smacznego

Pasja Smaku
Optymistyczne śniadanie z newellą 177

Hej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry

Kuchnia PROzdrowotna
Dorada wigilijna w winogronach i w sosie słodko-kwaśnym 149

mąkę z taka ilością wody by powstało gęste ciasto takie jak na naleśniki. Posolić ciasto do smaku. Rybę posolić i popieprzyć. W garnku rozgrzać olej. Oblać dokładnie naciętą rybę ciastem i od razu zanurzyć w gorącym oleju, a następnie ułożyć rybę brzuchem lub grzbietem w dół by przybrała wygięty (półokrągły) kształt. Garnek oczywiście nie może być dlatego zbyt duży. Smażąc(...)jednakowego koloru od góry i od dołu. Na innej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nie umyte i osuszone winogrona. Posolićje i popieprzyć. Po chwili dorzucić też pomidorki. Wszystko lekko podgrzać, niezbyt długo jednak, by pomidorki pozostały jędrne. Chcąc dodać zielony akcent w postaci wyjątkowo dekoracyjnych zielonych supełków z fasolek wężowych , odsyłam to tego przepisu . Chcąc dodać opcjonalnie kasztany

Sztuka gotowania w/g Samiry
Karmelizowane wiśnie w syropie 286

resztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15  minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców 1 kg cukru  1. Wiśnie drylujemy,  zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy(...)minut, wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia. 3. W zależności od tego ile soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje,  gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają pasteryzacji

Apetyczna babeczka
Ser w cieście, Tylko Marta 170

zdjęciu: puree, surówka z kiszonej kapusty i ser żółty w cieście (mąka kuku, ulubione mleko, troszkę oleju, szczypta proszku do pieczenia, sól, pieprz, rozmaryn suszony, świeży posiekana bazylia, opcjonalnie 1 jajko). Marta Klein jest perfekcyjną szefową jednej z hamburskich restauracji. Jej życie wypełnia wyłącznie gotowanie, które staje się wręcz obsesją. Marta zostaje skierowana na terapię, w której oczywiście nie chce(...)siostra bohaterki ginie w wypadku, a ona musi zaopiekować się jej córką. Tylko Marta (2001, Sandra Nettelbeck) to nie żadne arcydzieło (ma dość przewidywalny scenariusz), ale przyjemna komedia, lekko romantyczna z mnóstwem zdjęć pięknie podanego jedzenia. Ogląda się przyjemnie, w przeciwieństwie do amerykańskiego remaku Życie od kuchni z Catherine Zetą-Jones i Aaronem Eckhartem (2007, Scott Hicks). Cheese fried

Qlinarnie i Qlinarnie
Migdałowe naleśniki serowo – rabarbarowe 154

wykorzystać go również do swojego ulubionego przysmaku – to był strzał w kolano? Nie nie nie! Strzał w 10!!! Naleśniki zachwyciły nie tylko swoim smakiem , ale i wyglądem! Połączenie lekko kwaśnego rabarbaru z delikatnym serem z wanilią i chrupiącymi naleśnikami z dodatkiem migdałów na stale zagości w moim menu! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: – mąka – 2 szklanki – mleko(...)cukier puder – 6 łyżek – rabarbar – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , mleko , wodę , proszek do pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy płatki migdałów. Smażymy duże naleśniki. NADZIENIE: Rabarbar drobno kroimy w kosteczkę. Gotujemy z odrobiną wody i 3 łyżkami cukru do momentu aż zrobi się mus. Studzimy. Ser mieszamy z ziarenkami wydrążonej

Ostra na Słodko
Ciasteczka maślane z karmelem 335

mąki ½ szklanki śmietany 18% 2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g) szczypta soli Wszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko, wycinamy np. kółka, ja zrobiłam za pomocą foremki kwiatki. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. na wysmarowanej tłuszczem i posypanej blaszce (w małych odległościach(...)siekanych migdałów dodając do karmelu niedużą ilość miodu, mamy gwarancję, że nie będzie twardy Cukier wysypujemy na szeroką patelnię i rozpuszczamy go cały czas mieszając. Początkowo cukier się lekko zbryli, ale potem się rozpuszcza i zacznie karmelizować. Zmniejszamy płomień pod patelnią, dodajemy posiekane migdały, mieszamy i od razu nakładamy na ostygnięte ciasteczka, zanim karmel stwardnieje. Smacznego. The post Ciasteczka maślane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort czekoladowy 170

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki . Białą czekoladę połamać i zalać połową(...)wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami. Pozostałe ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi kakaowymi czekoladami (tak powstanie nam kakaowa masa śmietankowa). Przekladac nasze podklady biszkoptowe wg naszego uznania lekko dociskając. A 3-4 łyżkami masy posmarować boki tortu i okleic je polowkami biszkoptow do tiramisu. Obwiazac wstazeczka- jesli ktos chce, gdyz dekoracja to zalezy od naszej fantazji i … okazji

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżówki z jagodami 241

Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony .  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki 30 g cukru(...)szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dodatkowo : 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło i roztrzepane jajka. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 10 lub 12 równych części i każdą uformować w kulkę, ułożyć

Zabawa smakiem
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 190

  Dzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w

Chilli Czosnek i Oliwa
Szokoladowy piyniek ze 1921 roku (Czekoladowy pieniek) 125

niego papiōr do pieczynia. Tera posmarujcie je po wiyrchu [34] tym filungym i spróbujcie zawinōńć je jak rolada- yno niy okryncejcie ji [35] niciom Dobrze by bōło przełożyć te ciasto na papiōr do pieczynia, bo bydymy je za chwila całe smarować szokoladowōm kryjmōm. Nim to zrobiymy, oberznijcie na szryjk [36] kōńcōwki tyj rolady i bierymy sie za szmirowanie(...)Smacznego     [1] koleżanka [2] od [3] mama [4] zaraz [5] skąd [6] wiem [7] nieraz [8] jest [9] książka kucharska [10] uczcić [11] przepis [12] dawać [13] lekko [14] popatrzy [15] mąki [16] ziemniaczanej [17] pokrojonych [18] nadzienie [19] powiedziała [20] słodzić [21] herbaty [22] stopionej [23] najpierw [24] przygotować [25] mają Państwo [26] dużo [27] pół

Chop w kuchni
Pieczone pączki cynamonowe z jogurtowo buraczanym lukrem 125

mleka  1/2 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie :  Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto (najlepiej użyć do tego specjalną końcówkę do wyrabiania ciasta) odłożyć na 1,5 h, wyjąć rozwałkować na grubość ok 1,5 cm (moje pączki za dużo nie urosły) wykroić pączki (użyłam do tego dużej szklanki i kieliszka) odstawić(...)wystarczy obrać małego buraka pokroić na ćwiartki skropić cytryną, zasypać cukrem i zagotować powstały płyn mieszamy z lukrem, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać. Na wierzchu posypałam lekko podgotowaną tapioką. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) 107

zagnieść miękkie ciasto. Zagniecione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po 30 minutach ciasto raz złożyć i odstawić na kolejne 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 8 części. Z każdej uformować bułkę. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia - na 15 minut. W tym czasie przygotować masę ryżową(...)masa była bardzo gęsta) 1 łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pasta powinna być gęsta na tyle, żeby dała się rozsmarować na bułkach. Odstawić na 15 minut. Rozsmarować na lekko napuszonych bułeczkach z góry i po bokach. Odstawić jeszcze na 20 minut. Piec w 190°C aż wierzch się przyrumieni - 30-35 minut. Smacznego

Pełny talerz
Tartaletki z kremem i mandarynkami 141

grubość ok. 3-4 mm /najlepiej pomiędzy dwiema  warstwami folii spożywczej/ -Wyciąć okręgi nieco większe niż obwód foremek. -Wypełnić ciastem foremki dociskając delikatnie  do dna i boków. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C i piec ok.20 minut /do przyrumienienia/. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce(...)wyjąć wanilię i mieszając wlać masę jajeczną. Gotować na małym ogniu  do zgęstnienia kremu /mieszać by nie przypalić masy/. Odstawić i przykryć folią  spożywczą. Do ugotowanego , lekko przestudzonego kremu dodawać stopniowo sok  z mandarynki,  a na koniec skórkę /można użyć miksera/. Gotowym kremem wypełnić babeczki /m ożna schłodzić/. Przed podaniem wierzch udekorować cząstkami mandarynek

Zakamarki mojej kuchni
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 87

połączenie składników z obu misek. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut.   Beza.  W rondelku zagotować wodę z cukrem.   Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę(...)muffinach po przestudzeniu, ostrym nożykiem wykroić dość głębokie otwory, które wypełnić lemon curd. Na wierzchu, przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić "obłoczek" z bezy. Dla dekoracji bezę można lekko "opalić" przy pomocy palnika lub grilla w piekarniku

Kuchnia w opałach