lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:453/613)

Marmolada z pigwy 100

przetworzyc pigwe,bo smak i aromat ma fenomenalny. Owoc wymaga dlugiego gotowania,okolo 30-40 minut.Pod wplywem temperatury ciemnieje,dlatego warto dodac soku z cytryny,dzieki niej nabierze ladnej lekko pomaranczowo- brzoskwiniowej barwy. Ze wzgledu na duza obecnosc pektyn doskonale nadaje sie na dzemy,marmolady,galaretki.Doskonale laczy sie z innymi owocami np.jablkami.Jest smakowitym dodatkiem do mies i potraw z dziczyzny(...)smak pigwy jest dla mnie tak zniewalajacy,ze oczywiscie wyladowala w koszyku.Kilka sztuk zostawilam dla bajecznego aromatu w kuchni,reszte przerobilam na marmolade,ktora ma sluzyc jako dodatek do ciast i innych wypiekow. Skladniki: 2 kg pigwy 70 dkg cukru sok z 1 cytryny 2 jablka 125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowego Wykonanie: Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 171

przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty.  Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić. Przygotować lukier: białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać(...)lukier zastygnie, przełożyć pierniczki do puszki. Smacznego! Wichury, sztormy i ulewne deszcze na szczęście już się skończyły. Dziś nawet zaświeciło śliczne słonko, i aż chciało się wyjść z domu. Lekki przymrozek, resztki śniegu, zdecydowanie czuć, że to już grudzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto mleczna kanapka 1341

wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec w nagrzanym piekarniku na 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 20-25 minut. Studzić z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzaniu przekroić biszkopt na pół. Nałożyć krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać polewą czekoladową. Krem: 2 szklanki mleka pełnego w proszku (użyłam łaciatego) 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru(...)krem będzie jednolity. Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 g miękkiego masła Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Krem po schłodzeniu jest dość twardy, więc przed podaniem należy ciasto wyjąć z lodówki, a jeśli kroicie prosto z lodówki to najlepiej kroić ciepłym nożem

Delicious Titbits
Krówkowy sernik 313

spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy(...)zbytnio się nie napowietrzyło. Na koniec wrzucamy resztę krówek i delikatnie mieszamy. 5. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wkładamy na noc do lodówki. 6. Gotowy sernik można udekorować kakao (mi to nie do końca wyszło :)). Smacznego

My Culinary Art
Slonce, kasztany i losos 158

stole pojawil sie przepyszny strudel z lososiem tez wcale mnie nie smuci, wrecz przeciwnie. Na zupe jeszcze przyjdzie czas gdy tylko zrobi sie chlodniej. Strudel z lososiem skladniki: ciasto francuskie 200g wedzonego lososia 100g zoltego sera peczek koperku 250ml smietany bialy pieprz sol, czarny pieprz limonka 1 jajko szczypta cukru wykonanie: Zolty ser scieramy na tarce o duzych oczkach. Dodajemy(...)przekladamy do naczynia zaroodpornego wysmarowanego oliwa i wkladamy do nagrzanego wczesniej pierarnika do 200°C. Pieczemy przez 30 minut. Z pozostalej smietany robimy sos. Smietane przelewamy do garnuszka i lekko ja ubijamy. Dodajemy do niej zest z limonki oraz sok. Doprawiamy sola, cukrem i czarnym pieprzem. Gotowy strudel kroimy na porcje i podajemy z sosem oraz np z brokulami. Smacznego

Przysmaki Karolki
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 214

struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki i do boków. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika. Podpiekać 15 minut w 200 stopniach. Wyjąć z pieca. Szparagi ugotować. Jak to zrobić? Dorota RADZI tak. Jajka(...)masą jajeczno-śmietankową. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci.  Następnie wyłączyć piekarnik i przez kwadrans trzymać tartę w piecu uchylonym lekko, aby odpoczęła. Podaję z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Grzanki orzechowe z gorgonzolą i czekoladą 179

Hej! Czas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut

Kuchnia PROzdrowotna
Gruszki w sosie 197

Tematem wspólnego gotowania na dziś były gruszki w sosie. Hmm... Wiele jest możliwości, które przychodzą do głowy niezwłocznie; a ile więcej, jeśli tylko człowiek odrobinę się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z awokado, szparagami i krewetkami 122

Sałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki

Oryginalny smak
Domowy syrop truskawkowo-miętowy - szybki i prosty w wykonaniu 136

kuchni ... nie ma jak domowy syrop truskawkowy z orzeźwiającą nutką mięty. Zdjęcie wykonane zaraz po wlaniu do słoiczka - jeszcze gorący... Składniki: (na około 450 ml syropu) 2 szklanki truskawek (ciasto włożonych, małych truskawek) 3/4 szklanki wody 1 gałązka świeżej mięty 1 szklanka cukru 1/2 dużej cytryny Przygotowanie: Do garnka wsypujemy umyte, pozbawione zielonych części truskawki. Zalewamy je wodą i gotujemy(...)nasz syrop nie był mętny). Następnie przelewamy nasz sok do garnka, dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia syropu. Syrop przelewamy do słoiczków. Słoiczki można zawekować, jeśli chcemy przechować nasz truskawkowo-miętowy syrop przez dłuższy czas (wówczas proponuję zwiększyć ilość składników). Ja przelałam mój syrop do jednego większego

Słodkie okruszki
Sernik popołudniówka 153

W taki chłodny dzień jak dziś, po rodzinnym spacerze dobrze jest przyjść do domu i do ciepłej herbaty lub kawy zjeść coś słodkiego.  Może sernik

Garniec Magalie
Serniczki z gruszką i sosem karmelowym 114

minut). Wszystkie składniki masy serowej łączymy w misce miksera miksujemy chwilkę, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Masę serową wlewamy do foremek, mniej więcej do połowy wysokości ciasta. Następnie do serniczka wkładamy gruszkę ( ja wydrążyłam z niej gniazdo nasienne). Po jednej gruszce w jedną foremkę. Chyba, że robicie duży sernik, to ustawiamy je obok siebie, najlepiej na planie koła(...)grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy karmel się zagotuje zmniejszamy ogień i gotujemy ok 10 minut dość często mieszając aby się nie przypalił. Karmel powinien odrobinę zgęstnieć. Lekko przestudzonym karmelem polewamy serniczki. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 177

pomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia Ewy . U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb.   Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej - szczypta soli - olej kokosowy(...)szerokiego rondla lub na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny, słodzimy do smaku i dusimy do miękkości (czas zależy od gatunku jabłek, u mnie trwało to może 10 minut). Lekko przestudzone, przekładamy do blendera i miksujemy. Pora na naleśniki. Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek

mojewypiekiinietylko
Calzone z mięsem i warzywami 111

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozkruszamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. SOS: Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już ” kremowe ” dodajemy(...)minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia. CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone

Ostra na Słodko
Aromatyczne ciasteczka czekoladowo-kardamonowe 188

Aromatic Chocolate and Cardamom Cookies Składniki. 10 dag masła 12 dag masy kajmakowej krówkowej 3 łyżki cukru pudru 18 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu utartego

Kulinarny karnet Christophera