lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:453/613)

Bułeczki ziołowo - chrzanowe 108

chrzanu . Ja przygotowałam bułeczki z koperkiem i zieloną cebulką, ale można puścić wodze fantazji i wykorzystać do ich przygotowania również inne dodatki.  Bułeczki były pyszne, miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. Smak chrzanu był delikatny, więc jeśli chcecie uzyskać mocniejszy efekt radzę dodać go więcej.  Bułeczki ziołowo - chrzanowe SKŁADNIKI: 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki(...)łyżki wody i cukrem. Odstawić na kwadrans. Mąkę wymieszać z solą, dodać majonez, chrzan, posiekane drobno zioła oraz przygotowane drożdże.  Następnie wlewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy wieczkiem lub ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.  Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ananasowa kopa bez pieczenia 236

razem z alkoholem, który ma wsiąknąć w biszkopty oraz ananasa pokrojonego w kawałki, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 plastry na wierzch kopy, resztę kroimy i dodajemy do środka ciasta. (Jeśli biszkopty są bardzo suche, można je skropić syropem z ananasa). Całość mieszamy, a następnie wykładamy około 1/3 na talerz lub półmisek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami(...)wbijamy w nią kawałki ananasa. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy, cały czas mieszając do chwili, gdy czekolada się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Całość powinna zająć około 5 minut. Następnie pozostawiamy na chwilę (kilka minut), by lekko przestygła tzn. miała temperaturę ciała (gorąca czekolada może nam rozpuścić śmietanę) i polewamy nią wierzch

Smakowy Raj
Krokiety z pieczarkami 173

ciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić na ok. 20 minut Patelnię rozgrzać, rozprowadzić na niej małą ilość tłuszczu, (najlepiej pędzelkiem), smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor(...)małej ilości oleju do momentu aż woda   zupełnie odparuje a cebula się zeszkli. Na jeden talerz wysypać bułkę tartą a na drugim rozbić 3 – 4 jajka, rozmącić i lekko posolić. Nakładać 3 -4 łyżki farszu na sam środek naleśnika i składać jak kopertę. Naleśniki wraz z farszem moczyć najpierw w rozmąconych jajkach a następnie posypać z obu stron bułką

Na słodko lub wytrawnie
Muffinki tiramisu 160

SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix nieco startej czekolady do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Kawę rozpuszczalną wsypać do mleka i dobrze wymieszać, tak żeby się całkowicie rozpuściła. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać(...)zupełnego ochłodnięcia. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Na końcu dodać śmietan-fix. Ostudzonym muffinką odkroić górę i posmarować każdą kremem, nałożyć wierzch i też lekko musnąć kremem. Na koniec muffinki obsypać gorzką czekoladą startą na tarce

Passions hobbies life
Tort malinowy 181

łatwy do transportu, bo nie płynie tak szybko, po wcześniejszym odpowiednim schłodzeniu. Świetnie nadaje się dla osób, które omijają maślane torty i lubią wszamać w swoje święto coś lekkiego. Zapraszam Was na tort malinowy! Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę. Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty. Dodatkowo : 300 ml śmietanki

Słodkie Przyjemności
Tarta cebulowa inaczej 213

właściwie nie wskazuje, że Święta już za 3 tygodnie… ale zanim zacznie się bożonarodzeniowy szał przepisów chciałam jeszcze zaproponować moją ulubioną tartę. A w niej…. cudownie miękka, lekko słodka czerwona cebula z dodatkiem octu balsamicznego przełamana ostrawym serem pleśniowym… czy trzeba czegoś więcej? Oto tarta cebulowa inaczej – tego trzeba spróbować! Tarta cebulowa – składniki: Spód(...)łyżki masła -sól, pieprz -200 ml gęstej śmietany -2 jajka   Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem . Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie. Cebule obieramy, kroimy w piórka i dusimy na maśle z dodatkiem cukru i tymianku. Jak już zacznie się robić miękka dodajemy ocet balsamiczny. Doprawiamy solą

UgotujmyTo.pl
Zielono mi, czyli naleśniki szpinakowe na różne sposoby 209

wiem jak jest z Wami, ale gdy w powietrzu czuć wiosnę, chce mi się sięgać po zdrowe produkty i warzywa, żeby czuć się lekko i mieć energię do życia! Dzisiaj proponuję przepis naleśniki szpinakowe z otrębami owsianymi oraz dwa rodzaje nadzienia :) Składniki: Naleśniki: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1,5 szklanki mleka 1 szklanka otrębów owsianych 2 jajka łyżka oleju(...)śmietankowego serka kanapkowego pieprz Wykonanie: Naleśniki: Szpinak rozmrażamy, odlewamy wodę, która się zebrała, dodajemy jajka, mleko, otręby sól i mieszamy. Następnie dodajemy olej oraz, jeśli to konieczne (gdy ciasto jest zbyt rzadkie), czubatą łyżkę mąki i znów mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki, odstawiamy do przestygnięcia i w tym czasie przygotowujemy nadzienia. I. Nadzienie z serem feta: Pomidory kroimy w drobną

Taste Of My Day
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 176

kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej, ale możemy też wymieszać ją z jasną mąką. Dzięki temu osiągniemy kompromis - pierogi nie będą zbyt ciężkostrawne, ale i nie będą bezwartościowe. Pierogów najlepiej nie odsmażać - zamiast(...)problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien ich unikać. Pozostałe osoby natomiast powinny spożywać je w ograniczonych ilościach - podczas świątecznej rozpusty nasz układ pokarmowy i tak nie ma lekko, nie dokładajmy mu :)   Groch z kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy najlepiej spożywać z kminkiem, który pomoże nam zniwelować

Powiedz dietom nie
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 253

Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne

Oryginalny smak
Brownie z kaszy jaglanej 331

Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku szczypta soli 50 ml oleju 4 jajka 1 śmietanka kremówka 30% 3/4 szklanki cukru 1 łyżki  kakao

kgwjanczewo
Tort świnka peppa 152

Dwa lata, jak ten czas leci. Pamiętam jak P. zawoził mnie do szpitala, gdy zaczęłam rodzić, jakby to było dziś, a to już 2 piękne lata

dom-agi.pl
Trochę zdrowszy chlebek bananowy 446

końca jeszcze zdecydowaną pogodę idealny będzie chlebek bananowy. Ten akurat przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i nie potrafiłam mu się oprzeć. Pełen orzechów, wyraźnie bananowy, z lekkim posmakiem syropu klonowego; orzechowy smak potęguje dodatek płatków owsianych i orkiszowej mąki razowej. Jest dość ciężki, ale nie zakalcowaty; idealny na drugie śniadanie z kubkiem zimnego mleka. Nie tylko dla dzieci(...)Jajko roztrzepać, dodać jogurt, olej i syrop, wymieszać. Na końcu dodać rozgniecione banany, połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Na końcu dodać banany, wmieszać do ciasta. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch posypać pozostałymi płatkami. Piec w 180 st. C. przez 5-60 minut, aż do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Langosze. 216

specjałów.Wystarczy zapytać wujka Google co tam smacznego serwują i przygotować samemu w swojej kuchni .Zapraszam na langosze ,smażone w oleju ,ale nie pływające w nim, dzięki czemu są lekko odchudzone. Składniki: 10 sztuk, średniej wielkości 500 g mąki 350 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Sól ,pieprz Olej do głębokiego smażenia Dodatkowo: Kwaśna śmietana(...)przykryciem na 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki ,mąkę stopniowo i wyrabiać luźne ,ale nie klejące się ciasto.Przykryć i odstawić na 0,5 godziny.Następnie odrywać małe kawałki ciasta, rozpłaszczać w dłoniach i smażyć na rozgrzanym oleju , z każdej strony na złoty kolor. odkładać na papierowy ręcznik .Jeść z powyższymi dodatkami gorące.Najpierw śmietana , potem ser i dowolne dodatki

Ladylaura.
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 124

lekko czubatych łyżek cukru pudru 6 czubatych łyżek mąki pszennej szczypta soli Krem muślinowy: 350 ml mleka 100 ml kwaśnej śmietany 12-18% 3 żółtka laska wanilii 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru 3 pełne (nie czubate) łyżki mąki pszennej 120 g masła (w temperaturze pokojowej) Poncz (nasączenie): 1 łyżka Amaretto 2 łyżki gorącej wody 2 łyżki zimnej wody(...)przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut

MyCookBook.pl
Pączki 178

Pączki (wspomnienie) Jak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc naprawdę jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci.     Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków 25g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 550g mąki tortowej(...)temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto

Smaki Przyprawy i Kolory

Proponowane wyszukiwania