lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:445/613)

Żytnie placuszki cynamonowe z nektarynką i budyniem waniliowym 159

Dzisiejszego ranka wyczarowałam takie oto śniadanie pełne słońca :) W sklepach można już dostać słodkie nektarynki. Wybierając je należy pamiętać, aby były lekko miękkie, a ich skórka wyraźnie czerwona. To gwarantuje, że wybrane owoce będą idealnym uzupełnieniem wartościowego, pierwszego posiłku w ciągu dnia. Na zachętę dodam, że budyń waniliowy idealnie pasuje do nektarynek :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu(...)Dodatkowo :  1 nektarynka 1 porcja  sojowego budyniu waniliowego Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów. 167

suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie zalewamy całość passatą. Dodajemy przyprawy i lekko skrapiamy sosem sojowym. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zupa gotowa :) Podajemy posypaną szczypiorkiem i przelaną odrobiną słodkiej śmietanki. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Babeczki z Myszką Miki 153

pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Znacznie łatwiej odkleić je wtedy od papierowych papilotek. Czas, kiedy babeczki są w piecu(...)ciemną czekoladą energicznie mieszając, mniejszą z białą. Obydwa kremu przekładamy do worka cukierniczego. Jak to zrobić? Można zobaczyć np. w tym wpisie . Potrzebna będzie też dekoracja. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę przekładamy do woreczka strunowego. Odcinamy mały rożek i wyciskamy kontury Myszki Miki na papierze do pieczenia (można skorzystać z szablonu). Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przed nałożeniem kremu warto upewnić

Ciastkozercy
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 119

muszę je kiedyś zrobić w domu. Nie chciałam jednak korzystać z żadnego z dostępnych przepisów. Jak to ja - postanowiłam je zrobić po swojemu. Wykorzystałam dwa sprawdzone przepisy na  Ciasto czekoladowe Patrycji  i na  bezy . Środek babeczek napełniłam powidłami śliwkowymi - chciałam uzyskać smak zbliżony do   moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło(...)jajek 220 g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Przygotowanie : Zaczynamy od babeczek. Przepis jest na ok. 15 sztuk. Masło rozpuścić, dodać pokruszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Rozlać do foremek

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko 149

Składniki: ciasto na pierogi Farsz: 1.5 szklanki kaszy jaglanej 500 gram białego sera sól cukier Do polania: śmietana 18% Wykonanie: Mąkę i sól, olej i  gorącą wodę miksuję. Ciasto wykładam na blat i zagniatam, w razie potrzeby podsypując mąką.  Rozwałkowuję na placek grubości ok 1/2 cm i szklanką wycinam krążki.  Kaszę wsypuję na wrzącą i osoloną wodę(...)ktoś lubi  :) Doprawiam do smaku solą i cukrem. Farszem nadziewam krążki, składam na pół i zlepiam brzegi dokładnie dociskając je do siebie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą i lekko osoloną wodę, i gotuję 3-5 min, od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką cedzakową i odstawiam by obeschły z wody  Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pierogi na rumiano

Bea(u)ty kitchen
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 267

miksować kilka sekund. Masło powinno by w widocznych kawałkach. Dodać żółtko i lodowatą wodę, wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić (min. 30 minut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.     Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć(...)pomarańczy, zagotować, dosłodzić do smaku. Do gorącej masy dodać agar-agar w proporcji 10 g/litr kremu (ułatwieniem jest gotowanie w rondlu z miarką) i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Krem lekko przestudzić, wylać na zimny spód, odstawić do stężenia (nie trzeba wstawiać do lodówki).  Przybrać plastrami pomarańczy

SzczyptaSmaQ
Sernik na spodzie brownie 157

jest idealne mokry i ciężki pasując tu w sam raz. To na dodatek moja pierwsza przygoda z brownie, bo mimo, że uwielbiam czekoladę to bałam się tego ciężkiego mokrego ciasta, ale na pewno zagości częściej w naszym domu:) Polecam wszystkim sernik na spodzie brownie Składniki: Spód brownie: - 50 g masła; - 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki; - pół szklanki(...)włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia. Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować. Tortownicę

dom-agi.pl
Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 137

3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac rowne kawalki,rozplaszczac.Wkladac po sliwce, pol lyzeczki cukru i ciut cynamonu.Zlepiac i formowac kulki.Zamiast cukru z cynamonem miejsce po pestce mozecie wypelnic kawalkiem marcepanu.Knedle nabiora wtedy niezwyklego(...)zeby sliwki nie pozostaly w srodku surowe.Przed wylowieniem wszystkich knedli ,najlepiej jedna kluske wylowic, przepolowic i sprawdzic,czy sliwka jest miekka.Wyjmowac lyzka cedzakowa. W malym rondelku spienic maslo i lekko zbrazowic.Dodac zmielony mak i cukier.Wazne jest by mak byl dobrej jakosci.Mozecie sami go zmielic w mlynku do kawy,badz kupic zmielony gotowy,specjalny do wypiekow. Polac przygotowanym maslem makowym knedle

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burgery jaglane 155

Zapraszam Was dzisiaj na bardzo zdrowy obiad, kolację czy po prostu przekąskę. Moje stałe czytelniczki już wiedzą, że u mnie raczej lekko i pysznie. Unikam tłuszczów zwierzęcych, w ogóle nie znajdziecie na tym blogu czerwonego mięsa ale za to dużo "zdrowotności" tak jak na przykład dzisiejsza kasza jaglana, która  ma bardzo dużo wartości odżywczych.Oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu(...)pisać, bo naprawdę jest to samo zdrowie. Bardzo ważną informacją odnośnie kaszy, jest fakt, że jest pomocna w profilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane.  Składniki: 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 marchewka 1 cebula

pieprzny smaczek
BABECZKI CYTRYNOWE. 246

miski po kolei to, co wpadło mi do głowy. Otwierając piekarnik, przeżyłam niemały szok - babeczki pięknie wyrosły, a po przedzieleniu nie okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka(...)miksuję. Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem,  miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Muffiny owsiane z truskawkami i czekoladą 156

Idealne na niedzielne popołudnie. Lekkie a przy tym bardzo słodkie. A przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki na 12 muffinek: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - pół szklanki płatków owsianych górskich - łyżeczka proszku do pieczenia - 2/3 szklanki cukru trzcinowego - 1 jajko - pół szklanki maślanki naturalnej - 2 łyżki oleju - kilka truskawek - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki(...)pokroić w kostkę. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką (nie używać miksera). Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut

Zgrabne Gotowanie
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 235

W  Arabii Saudyjskie j  różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny  można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest tutaj

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik pomarańczowy z dżemem z gorzkich pomarańczy 159

dżemu z gorzkich pomarańczy (lub konfitury/marmolady) Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy, a powstałym ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20x30 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg, jajka oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy(...)śmietankę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Masę rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie. Sernik pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wierzch powinien być ścięty i lekko złoty. Po całkowitym wystudzeniu serniczek umieszczamy w lodówce. Po ok. 2 godzinach możemy posmarować jego wierzch pomarańczowym dżemem. Sernik można przechowywać w lodówce ok. 4 dni. Smacznego! *Autorką przepisu

MyCookBook.pl
Dżem z pomarańczy i mandarynek 215

wzbogaca smakiem świąteczną kutię. Poza tym pachną energią i świeżością, jaką lubię w swojej kuchni. Stąd pomysł na dżem, właśnie z tych cytrusów. Można smarować nim kanapki lub spody ciast, dodawać do drożdżówek, zdobić pączki. Jeśli go sami przygotujcie to z pewnością nie będziecie chcieli wybrać dżemu ze sklepowej półki. Składniki: 6 pomarańczy 3 mandarynki sok z połowy cytryny(...)pomarańcze dobrze szoruję szczoteczką i sparzam dodatkowo wrzątkiem 3 pomarańcze; z tych 3 sparzonych pomarańczy zostawiam skórki i czyszczę je z białych błonek, choć trochę zostawiam, bo lubię smak lekkiej goryczki w dżemie (opcjonalne zachowanie;-); mandarynki obieram ze skórki i oczyszczam z białych błonek; w garnku układam pokrojone w kosteczkę pomarańcze wraz z mandarynkami, dodaję pokrojone w kostkę skórki

Zasmakuj Kuchni
Sernik waniliowy z chałwą 136

cukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja(...)wiórki do formy. Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą. Składniki na polewę: 1 szklanka cukru

Tradycyjna Kuchnia