Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem niedźwiedzim. Kolor będzie super i ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik(...)kminu rzymskiego. Przesmażamy razem z pestkami, ale z uwagą i ciągle mieszając, żeby nie przypalić przypraw, a jedynie podbić ich aromat. Tak przygotowane pestki wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wszystko mieszamy i jeśli farsz jest zbyt
vegetaniewpisy: taki i taki . Ciasto z dwoma arkuszami papieru do pieczenia zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Krem przygotowujemy według przepisu. Truskawki myjemy, osuszamy na czystej ściereczce i kroimy na kawałki. Rozwijamy roladę i jeśli jest już(...)nadzienie nie wyciekało przy zwijaniu. Gotową roladę warto zawinąć w folię spożywczą (kilka warstw) i włożyć do lodówki na minimum pół godziny przed podaniem. Kiedy jest zawinięta można też lekko ugniatając poprawić kształt, żeby była idealnie okrągła bez obaw, że zacznie wypływać z niej krem. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyolejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza – 1 szt * cytryna – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Margarynę roztapiamy, żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek dodajemy po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem i makiem. Wlewamy rozpuszczoną margarynę(...)minut / 170Cm upieczone kroimy na 3 blaty. KREM: Połowę mleka gotujemy, w reszcie rozprowadzamy budynie. Wlewamy do gotującego się mleka , dodajemy olejek pomarańczowy i energicznie mieszamy, odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy łyżka po łyżce budyniu. CAŁOŚĆ: Do tortownicy wkładamy 1 makowy blat, pokrywamy 1/3 kremu ( następnie kolejno: blat, krem , blat, krem ). Wyrównujemy wierzch
Ostra na Słodkoutartej masy stale ucierając. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Wykładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 50 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy(...)mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy stopniowo całkowicie ostudzoną masę krówkową. Dolny blat piernika smarujemy połową ilości powideł śliwkowych. Nakładamy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko dociskamy. Piernik polewamy polewą czekoladową. Smacznego
Salonik smakówprzyprawy, dodać mąkę i mieszać widelcem aż powstanie miękkie , wilgotne ciasto. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać jeszcze chwilę ręką aż do uformowania spoistej kuli. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki. Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą wodą i gotować 3-4 minuty(...)zdjąć z ognia , dodać pokrojone pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Kiedy sos jest gotowy, włożyć do niego kluski i lekko wymieszać. Nakładać na talerze i podawać posypane bazylią
Stare Garypuder Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować kawałkami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami" (fot.1) . Układać(...)minut na złocisty kolor. Po upieczeniu odstawić je do wystygnięcia. W tym czasie przełożyć dżem truskawkowy do małego rondelka i podgrzać go na ogniu do momentu aż lekko się rozpuści. Wystudzone ciasteczka układamy na stole roboczym obok siebie. Osobno pełne i osobno z "okienkiem". Pełne ciastka obracamy do góry nogami - tak aby ich płaska powierzchnia była na górze i smarujemy
Świat Ciastapieczenia. Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki. Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ). Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy. MUS: Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody(...)części – spód i „kapelusz”. W spodniej warstwie wydrążamy ” wanienkę ” – uważamy , by nie przebić / przerwać ścianek. Do przygotowanej ” wanienki” wlewamy nasz lekko tężejący mus truskawkowy , wygładzamy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Przykrywamy „kapeluszem” , obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkodwanaście, a raz czternaście? Że choć w przepisie jest jak byk napisane, że ma wyjść szesnaście, Wy zostajecie z jedenastoma...? Bo ja tak mam. Stosunkowo często, choć czasem rozciągam ciasto siłą woli lub wpycham na siłę zupełnie fizyczną. Ponieważ bardzo mi się spodobała idea babeczek z kremem (a C. wyjątkowo w małych słodkościach zasmakował) postanowiłam przygotować kolejne. Sięgnęłam(...)waniliowe, okazało się jednak, że proporcje są dokładnie takie same. A mi wyszła jedna babeczka mniej. Nie mam pojęcia, dlaczego. No nie wiem. Cóż, widocznie mamy się z C. lekko odchudzić na nadchodzące lato... Na smaku się nie zwiodłam - delikatne, leciutkie, puszyste, słodko-waniliowe. Pycha! Później zaczęłam zastanawiać się nad kremem. Hmm... Tradycyjne maślane ciągle nie przemawiają do mojej
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon po prostu uwielbiam. Połączenie tych dwóch smaków musiało wyjść rewelacyjnie... I tak właśnie jest. Ciasteczka są kruchutkie, intensywnie pomarańczowe, z lekką nutą kardamonu w tle. Kolejne, którym nie można się oprzeć. Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe Składniki: (na 50-55 sztuk) 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 150 g miękkiego masła(...)kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremką dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakiego czasu miałam ochotę na deser tiramisu. Na weekend miałam zapowiedzianych gości (urodziny siostry), więc postanowiłam przygotować pyszny, lekki tort tiramisu. Krem zrobiłam z serka mascarpone, a biszkopty dobrze nasączyłam kawą z dodatkiem alkoholu. Powstał bardzo aromatyczny, cudownie pachnący kawą tort. Uroku dodają mu czekoladowe gwiazdki. Do tego wszystkiego dostałam do przetestowania nowy mikser planetarny Philipsa, z czego bardzo się(...)pierwszy mikser stojący i pięknie się prezentuje w mojej kuchni. Jest biały, smukły, wygląda nowocześnie i z klasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie
Mała Cukierenkawielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek. Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi. Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziweg o masła (200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie Pichceniesolą. Mieszając widelcem stopniowo dolewać gorącej wody. Na końcu dodać olej i wyrabiać ciasto przez około 5-7 min. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 8 równych części, uformować kulki i rozpłaszczyć w dłoniach a następnie rozwałkować na okrągłe placki*. Smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką przez ok 30 sekund z jednej(...)będzie jej można zwinąć. Podawać z warzywami, mięsem, jajecznicą lub innymi dodatkami oraz sosami. *Placki powinny mieć średnicę ok 1-2 cm większą nić średnica patelni, ponieważ podczas smażenia lekko się skurczą. Smacznego
Złote przepisymiękkie i gładkie, odchodzące od ręki. Uformować je w kulę i włożyć do miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wycinać krążki, które uformować w pączki. Odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, przykryć i odstawić na około 30 minut(...)złoty kolor. Wyłożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziać ulubioną marmoladą. Przygotować polewę: białą czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Lekko przestudzić i udekorować nią usmażone pączki
wyzwania kuchenneciepłe dni jak dziś, mamy ochote tylko na lekkie posiłki. Koniecznie z dużą ilością owoców. Jednak gdy przychodzi pora obiadu, należy zjeść coś konkretnego, co powstrzyma głód na dłużej. By zaspokoić te potrzeby zrobiłyśmy pizze owocową. Pomysł ten niektórym moze wydawać się dziwny, ale uwierzcie, jej smak was przekona że warto było! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość(...)porcji: Duża blacha Składniki: 2 banany 3 brzoskwinie z puszki 5 plasterków ananasa Kilka plasterków chudej drobiowej wędliny Ok 250g żółtego sera Ketchup Ciasto przygotujemy według tego przepisu . Jako sos posłuży nam ketchup posypany oregano. Można również użyć sosu pomidorowego . Wszystkie owoce kroimy: banana i brzoskwinie w plasterki, a ananasa na mniejsze kawałki. Wędline drzemy lub kroimy na mniejsze części
Kolizje SmakówWracając z uczelni, skaczę w kałuże. Jak dziecko, nieco zbyt duże. Spływa deszcz po policzkach, miesza się ze słonymi łzami. Listopad. Zbiór poniedziałków z całego roku
W kuchni Karmel-itki