nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa(...)się mleko i gotuję jak budyń. Odstawiam aby dobrze ostygł. Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia. Zimny biszkopt wyciągam z blaszki, wykładam ją papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam go lekko osłodzoną
Takie tam pichceniePyszne, delikatne placuszki z truskawkami. Puszyste i lekkie. Świetne na śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze, delikatnie oprószone cukrem pudrem. Nam bardzo smakowały :) Polecam! Składniki: 250 g gęstego jogurtu 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli truskawki Jogurt wymieszać z jajkami i olejem, dodać cukier, mąką przesianą(...)proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować na gładką i jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać po 1 łyżce ciasta, smażyć na małym ogniu do czasu aż urosną i się zarumienią. Gdy placki podrosną włożyć do każdego placka plasterki truskawek. Placki przewrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia przez około 2 minuty lub krócej. Tak samo postępować z kolejnymi plackami
Domowa cukiernia Ewyłyżek cukru pudru 20 dag masła cukier waniliowy 1. Gotujemy budynie wg. przepisu razem z cukrem pudrem i waniliowym. Studzimy, dodajemy masło, miksujemy na puszystą masę. Smarujemy wystudzone ciemne ciasto. Można zostawić 2 łyżki białej masy do zdobienia wierzchu tortu. Masa capuccino: 500 ml mleka 5-6 dag sypkiej kawy cappucino 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek ciepłej wody 2 śmietany(...)napęczniała. Mleko gotujemy z cukrem, studzimy do temperatury pokojowej, wsypujemy śnieżki i miksujemy, następnie dodajemy sypkie cappucino oraz żelatynę. Miksujemy wszystko razem,odstawiamy i gdy masa zaczyna lekko tężeć wylewamy ją na białą masę, tortownice odstawiamy do lodówki. 2. Gdy wierzch tortu zastygnie, ścieramy na wierzch czekoladę, zdobimy białą masą i wiśniami w syropie. To wersja opcjonalna zdobienia
Apetyczna babeczkaWszystko gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia papki rabarbarowej. Frużelinę łyżeczką wykładamy na sernik robiąc kleksy w pewnych odległościach od siebie. Następnie drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką) robimy esy-floresy na cieście. Czynność kilkukrotnie powtarzamy zapełniając cały wierzch kleksami i wzorami rabarbarowymi. (Uważajmy jednak żeby nie dodać zbyt dużo rabarbaru - nie więcej niż te 500 g) Tak przygotowany sernik pieczemy w kąpieli(...)godzinie nastawiamy na kolejne 10 min i podkręcamy temperaturę do 180 stopni. (sernik mocniej się zetnie na górze, a w środku pozostanie puszysty). Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym lekko piekarniku do ostygnięcia. Sernika tego nie warto sprawdzać patyczkiem gdyż on cały czas jest bardzo wilgotny w środku i cały czas patyczek będzie mokry. Dopiero po ostygnięciu sernik nam się
JedzeniomaniaDodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną(...)wcześniej tarteletek, dekorujemy borówkami. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni na dolnym poziomie piekarnika – kruchy spód potrzebuje więcej ciepła niż masa serowa. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy tarteletki do wystudzenia w ciepłym piecu. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKilka razy kupowałam takie paluchy w cukierni i na tyle mi posmakowały, że postanowiłam je sama zrobić. Wyszły lekkie i pyszne. Moje paluchy wyszły grube więc następnym razem zrobię je znacznie cieńsze. Składniki: 125 ml mleka 125 ml wody 100 g masła 200 g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania paluchów cukier do posypania paluchów(...)Wykonanie: Mleko, wodę, masło i sól zagotować w garnku o grubym dnie, następnie zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko mieszać by powstała jednolita masa. Gotować cały czas mieszając aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto ostudzić. Do ciasta dodawać po 1 jajku i dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy ciasto przyjmie całe jajko dopiero można dodać następne. Ciasto przełożyć
Mama GotujeWspaniałe aromatyczne bułeczki , lekko chrupiące. Bazowałam na przepisie z TEJ STRONY Składniki na 12 bułeczek: 400 g mąki pszennej chlebowej 1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego 20 g cukru 1 i ½ łyżeczki soli 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych 260 ml mleka 30 g roztopionego masła Do smarowania: 1 rozmącone jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać, dodać(...)niej wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Można posypać
Na słodko lub wytrawnieczosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml maślanki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części i każdą wałkujemy nadając kształt łezki. Na ruszcie wyjętym z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Chlebki od spodu smarujemy wodą, układamy na papierze. Wierzch smarujemy rozpuszczonym(...)się piekarnika. Wstawiamy 2 ruszty jednocześnie i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone chlebki ponownie posmarowałam masłem i posypałam kminkiem (miałam posypać kminkiem przed pieczeniem, ale zapomniałam). Gorące zawijamy w lekko wilgotną ściereczkę. Chlebki naan Blue wyszły przepyszne. Mięciutkie, puszyste, bardzo dobrze wyrośnięte, porowate i baaardzo aromatyczne. Piekłam je specjalnie do… chili con carne. Ale o tej potrawie, w jutrzejszym wpisie
mojewypiekiinietylkoSkladniki ( dla 4 osob): 1 kg ziemniakow 30 dkg maki pszennej 1 lyzki maki ziemniaczanej 1 jajko 1 lyzka oleju do ciasta 1 lyzka oleju do gotowania Wykonanie: Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.Przecisnac przez praske.Gdy wystygna na tyle ,by dalo sie je formowac rekami,dodac make,jajko i wyrobic gladkie,sprezyste ciasto.Pamietac nalezy ,ze tajemnica udanych kopytek jest formowanie(...)ciasta.Maka wchlonie wowczas mniej wody i idealnie polaczy sie z ziemniakami,a kopytka beda delikatne i bardzo smaczne. Mate silikonowa (stolnice) posypac maka i formowac waleczki grobosci 3 cm,lekko splaszczajac,kroic ukosnie formujac charakterystyczne romby. Kluski wrzucac na osolony wrzatek i gotowac kilka minut po wyplynieciu .Do wody w ktorej gotujemy kluski dodac 1 lyzke oleju.Nie beda sie sklejac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdży , 1 szklanka mleka , 1 łyżka cukru , 1 łyżeczka soli , 3 łyżki masła , około 20-25 dkg mąki pszennej , 4 lekko czubate łyżki mąki żytniej , 4 lekko czubate łyżki musli - ja dodałam jabłkowe. Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z cukrem, po chwili pod jego wpływem "roztopią się". Mleko podgrzać (nie może być gorące, lecz tylko dobrze ciepłe), wlać(...)Dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem aż podrośnie. Do podrośniętego zaczynu wsypać resztę przesianej mąki pszennej i żytniej, wymieszać, a następnie dodać miękkie masło i zagnieść elastyczne ciasto. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodać musli i połączyć je z ciastem. Ciasto odstawiamy pod przykryciem, żeby podwoiło swoją objętość. Foremkę wysmarować masłem lub wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ja użyłam
Codzienna kuchnia niecodziennawspaniale chrupie podczas krojenia. Czy jest lepsza recenzja dla tego chleba niż " mamusiu upiecz takich chlebów sto bo jest taki pyszny"... chyba nie. Każda kromka jest lekko wilgotna i wyczuwalny lekkie posmak zakwasu. Wyrabia się go szybko i tak niewiele składników mu potrzeba. Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną(...)drożdży suchych 150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej ( jak go zrobić klik) SPOSÓB WYKONANIA : - wszystkie składniki ze sobą łączymy, wyrabiamy na jednolitą masę, ciasto powinno być dość gęste. - przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia - po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki smarujemy oliwą lub olejem posypujemy mąką i odstawiamy
Basia w kuchnioliwek, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz Wykonanie; Masło, mąkę z solą posiekać z jajkiem i wodą. Zarobić ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory(...)przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi
Anioły w kuchniprzypalą się ) postanowiłam cykl skrócić i w ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący. W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :) Składniki : 1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam(...)pokryły się już sokiem, zdjęłam pokrywkę i gotowałam na małym ogniu, często mieszając, powtarzałam to przez 3 kolejne dni Trzeciego dnia kiedy wyczułam, że masa owocowa zaczyna mi się lekko przywierać do dna garnka, dodałam cukier żelujący i zagotowałam wg wskazówek na opakowaniu Czyste, suche słoiki napełniłam wrzącymi powidłami ( prawie pod sam dekielek ) i zakręciłam. Nie pasteryzowałam słoików. UWAGA
Proste Potrawywspomnienie wakacji właśnie latem mama najczęściej robiła to ciasto. O ile dobrze pamiętam było to jedno z pierwszych ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja(...)tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody, odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do lodówki . aby . masa . lekko . stężała. . Biszkopt . przekroić . na . pół wylać tężejącą masę bananową, przykryć drugą połową biszkoptu. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić
RAROSSAMąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w błonnik, wapń, sole mineralne i witaminy z grupy B. Może być zamiennikiem mąki pszennej w dietach bezglutenowych. Mąka owsiana stosuje się do wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca(...)wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki ciepłego mleka niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy
Mania Gotowania