lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:442/613)

CIASTECZKA ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ 333

puder(do posypania) - dowolna marmolada lub gęsta konfitura Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, ser, pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtko i dokładnie zmiksować hakiem lub ręcznie. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.  Następnie rozwałkować i wycinać kwadraty o boku ok. 7cm. Na środek wyłożyć(...)mnie się niestety kilka rozkleiło, jednak smak został ten smak..:)) . Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w temp. 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienia. U mnie było to 15 minut na termoobiegu.  Jeszcze letnie posypać zmielonym ksylitolem lub pudrem.  Smacznego

Smaczne Zdrowe
Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 149

dobra rada". Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym, z gromady ssaków.   Zaopatrzona w swą magiczną płócienną torbę, zawsze czymś niebywałym wypchaną, wparowała prężnym krokiem do kuchni tak lekko, niczym rusałka. Przyodziała swój wiekowy już, wysłużony fartuch w kwiatki, rozpakowała pakunek i odwróciwszy się do mnie, uśmiechnęła promiennie. - To jak, gotujemy? - Babciu, wiesz, że nie musisz nawet pytać! DOMOWY(...)pośrodku robimy wgłębienie.  Wbijamy tam jajko, dodajemy jajko, łyżkę zimnej wody, oliwę oraz sól.  Wszystkie składniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę.  Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy  do lodówki na ok. godzinę.   Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy fragment kroimy

W kuchni Karmel-itki
Bezy migdałowe i przepis podstawowy na bezy 172

Od czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proste trufle czekoladowe w buraczanej posypce 196

Już dzisiaj wróciliśmy z krótkiego, ale bardzo aktywnego wypoczynku. Takich "wakacji" bardzo mi brakowało. Dopiero teraz odczuwam i widzę jak bardzo jestem zmęczona w ciągu semestru

Be Fit Be Strong
Torcik jeżynowy 139

Wymieszać z masą z żółtek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi o średnicy 23 cm. Zasmarować je przygotowanym ciastem i piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Przetrzeć 100g jeżyn i wymieszać z 1,5 łyżki cukru. Zagotować 50 ml wody z 1,5 łyżki cukru i połączyć(...)niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Przetrzeć 400g jeżyn i wymieszać z 150g cukru i sokiem z cytryny. Całość wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, jogurtem i ubitą śmietaną. Lekko schłodzić. Połową kremu posmarować spód i przykryć go drugim krążkiem. Na to rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie górę udekorować pozostałymi jeżynami i zalać

kuchnia doski
Pierniczki leckerli 118

jestem pewna, czy nie będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej(...)bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy  go z mąką i mieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz

I tu będę miała takie te
Tarta z gruszkami i migdałami 175

Jeśli nie macie formy do tarty, możecie użyć tortownicy. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Następnie nakryć ciasto papierem do pieczenia  i obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i papier i piec jeszcze 5 minut. W tym czasie gruszki obrać ze skóry, przekroić na połówki(...)wymieszać do połączenia składników. Krem wylać na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszek. Całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 stopniach C około 35-40 minut. Do lekkiego zrumienienia kremu. Upieczoną tartę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dopiero zimną wyjmować z formy. Smacznego

kolorowotorcikowo
.1062. fasoello 111

kokosowe pralinki z fasoli a'la Rafaello (z migdałem w srodku)~ Bardzo długo zwlekałam z tym przepisem, bo nie byłam przekonana do "surowej" fasoli na słodko...Ciasta z fasoli jak najbardziej, ale coś nie pieczonego...? Oczywiście nie żałuję że się przełamałam bo te pralinki były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być(...)smaku ~kilka sztuk migałów ~wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę, olej i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Z masy nabieramy porcje, lekko spłaszczamy, na środek kładziemy migdał, sklejamy boki i formujemy ładną kulkę. Tak przygotowane pralinki na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych i wkładamy na noc do lodówki. Smacznego

breakfast of dreams
Pieczony sernik owocowy 160

jogurtowym, które cieszy się niesłabnącym powodzeniem w moim otoczeniu, na myśl przyszedł mi właśnie jogurtowy sernik. Chwilę pomyślałam, wyjęłam, co było w lodówce i zabrałam się do pracy. W cieście, poza malinami, wylądowały również morele - kupiłam niedawno koszyczek bardzo dorodnych i dojrzałych, i zastanawiałam się, do czego by je tutaj wykorzystać. A czas uciekał! Pomyślałam więc, że razem z wanilią(...)spód, zamiast zwykłych herbatników, dałam czarne jak noc ciasteczka oreo.  Muszę przyznać, że efekt kolorystyczny mnie zachwycił. Smak również nie rozczarował - sernik wyszedł wyjątkowo delikatny i kremowy, bardzo lekki. Z Karoliną zjadłyśmy do kawy po dwa kawałki - naprawdę nie można mu się oprzeć! Lekko kwaśny mus malinowy dopełnia całości, a świeże owoce na wierzchu doskonale uzupełniają smak. Całość zdecydowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z brzoskwiniowym musem :) 122

gładką masę. Do ubitych jaj dodajemy ser, masę brzoskwiniową i wsypujemy budyń. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników. Na dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 70 minut. MUS BRZOSKWINIOWY: - 2 łyżki masła - 6 łyżek syropu z brzoskwiń(...)blendujemy. Masło, cukier i sok podgrzewamy do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy brzoskwinie i rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki na czas stygnięcia sernika. Pamiętając, aby sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku :) Oczywiście musicie zerkać na mus, aby nie zdążył się całkiem ściąć zanim wylejecie go na sernik ;) Smacznego sernikowicze :) Skomentuj

MamaOskarka
Piernik staropolski 156

dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 4 – 6 tygodni. 7 dni przed świętami wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować, podsypując mąką na placek o wielkości blachy. Blachy wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przygotowanych blachach ułożyć placki(...)bakaliami. Na wystudzony placek piernikowy nałożyć połowę ciepłych powideł, przykryć go drugim plackiem, docisąć i tak samo wysmarować wierzch placka drugą połową powideł, całość przykryć trzecim piernikowym plackiem. Placki lekko docisnąć, zawinąć w folię i wstawić na 7 dni do lodówki, żeby piernik zmiękł. Dzień przed świętami przygotować polewę: Masło rozpuścić, dodać pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników

Na słodko lub wytrawnie
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 221

wziąć udział w co miesięcznej Piekarni. Tym razem nie mogłam sobie jednak odmówić upieczenia tego chlebka!!! nawet zepsuta, tuż przed pieczeniem, dolna grzałka w piekarniku nie popsuła mi szyków. Lekki, smaczny chlebek, choć zdecydowanie najlepszy tego samego dnia. Polecam. O Styczniowym Pieczeniu informacje znajdziecie TUTAJ :) No i dziękuję wszystkim piekącym za współudział! fajnie jest razem piec! Pan Rustico(...)mieszamy z cukrem i drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu około 10 minut. Mieszamy z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykrywamy folią i zostawiamy w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka marchewkowa 155

Wielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca

kgwjanczewo
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 2490

Można jeszcze kupić w dobrej cenie smaczne truskawki, dlatego chciałam wykorzystać już te ostatnie chwile z moimi ulubionymi owocami i upichciłam pyszną tartę o smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY 518

uzupełnić wodą, do poziomu z poprzedniego dnia, ja dolałam 100g (ml), ponownie zamieszałam i odstawiłam. Gdy zawartość garnka wyraźnie się spieni, u mnie po 24h, możemy przystąpić do przygotowania ciasta. Gdy mamy w pomieszczeniu chłodniej, może się okazać, że nasze kasze będą gotowe dopiero po 36h (musimy co jakiś czas kontrolować, by kasza była całkowicie przykryta wodą). Ja swoje odstawiłam(...)wodą, łącznie odlałam 100g wody (czyli tyle co dolałam dnia poprzedniego, by kasza była cała zanurzona w wodzie). Całość zmiksowałam blenderem, na prawie gładką masę (powinny być wyczuwalne lekkie grudki). Do zblendowanej masy z kasz dodałam pozostałe składniki, tj. otręby, płatki oraz nasiona chia i słonecznika, a także sól. Wszystko dokładnie wymieszałam, do połączenia składników. Gotową masę przełożyłam do formy

Smaczne Zdrowe