W Arabii Saudyjskie j różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny w Polsce), biały i czarny można kupić dosłownie wszędzie. Kardamon jest tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadżemu z gorzkich pomarańczy (lub konfitury/marmolady) Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy (najlepiej w blenderze) na piasek. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone masło. Całość dokładnie mieszamy, a powstałym ciastem wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 20x30 cm. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg, jajka oraz cukier umieszczamy w misce i miksujemy(...)śmietankę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Masę rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie. Sernik pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wierzch powinien być ścięty i lekko złoty. Po całkowitym wystudzeniu serniczek umieszczamy w lodówce. Po ok. 2 godzinach możemy posmarować jego wierzch pomarańczowym dżemem. Sernik można przechowywać w lodówce ok. 4 dni. Smacznego! *Autorką przepisu
MyCookBook.plwzbogaca smakiem świąteczną kutię. Poza tym pachną energią i świeżością, jaką lubię w swojej kuchni. Stąd pomysł na dżem, właśnie z tych cytrusów. Można smarować nim kanapki lub spody ciast, dodawać do drożdżówek, zdobić pączki. Jeśli go sami przygotujcie to z pewnością nie będziecie chcieli wybrać dżemu ze sklepowej półki. Składniki: 6 pomarańczy 3 mandarynki sok z połowy cytryny(...)pomarańcze dobrze szoruję szczoteczką i sparzam dodatkowo wrzątkiem 3 pomarańcze; z tych 3 sparzonych pomarańczy zostawiam skórki i czyszczę je z białych błonek, choć trochę zostawiam, bo lubię smak lekkiej goryczki w dżemie (opcjonalne zachowanie;-); mandarynki obieram ze skórki i oczyszczam z białych błonek; w garnku układam pokrojone w kosteczkę pomarańcze wraz z mandarynkami, dodaję pokrojone w kostkę skórki
Zasmakuj Kuchnicukru pudru, 2 żółtka, 1 jajo, 10 dag margaryny, 1 łyżka smalcu, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie ciasta na spód placka: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki. Składniki na serowiec: 1 kg sera, 20 dag chałwy waniliowej, 10 żółtek, 8 białek jaja(...)wiórki do formy. Wykonanie sernika: Ser zmielić, dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać. Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą. Składniki na polewę: 1 szklanka cukru
Tradycyjna KuchniaKtóż z Nas nie lubi czekolady? Jak powiedział Michael Levine: „Z chemicznego punktu widzenia czekolada to najbardziej perfekcyjny pokarm na świecie." W myśl tego stwierdzenia pomyślałam
Kuchenne aromatyPrzepis jest dość prosty i szybki. Wymyśliłam go w oparciu o znane mi przepisy na bułeczki i inne pieczywa. Troszkę "tego", troszkę "tamtego" i ... w rezultacie wyszły wspaniałe, lekko słodkie paluchy. Chrupkie z zewnątrz, a mięciutkie wewnątrz. Do tego kubek kakao... ach to była uczta. Składniki: 3/4 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 7 łyżeczek cukru 1 łyżeczka wody(...)Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki). Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około
Słodkie okruszkiDziś Walentynki, kto nie ma pomysłu na to, co przygotować na śniadanie ukochanej osobie, niech przygotuje bułeczki w kształcie serca. Są lekko pikantne, z pewnością rozpalą uczucia zakochanych. Idealne na śniadanie to łóżka. SKŁADNIKI: 15g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1/2 kg mąki, 2,5 łyżki masła, 200 ml soku z buraka ćwikłowego, 100 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli(...)Dodaję mleko. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól, pieprz, rozpuszczone masło, rozczyn, sok z buraka oraz bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Dokładnie wyrabiam ciasto. 3. Przygotowane ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiWspaniały kakaowy smak z lekko wyczuwalnymi drobinkami czekolady w środku... Przepis wzięłam z TEJ strony. Przepis na 12 - 14 muffinek: Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 2 łyżki kakao 175 g cukru pudru 150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips), lub pokrojoną w kostkę czekoladę 250 ml mleka 90 ml oleju 1 duże jajko(...)łyżeczka zapachu waniliowego Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawnielaski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki ) Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ). Dodajemy cukier , kremówkę , mąkę ziemniaczaną , wanilię i na końcu ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem(...)ścięty. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Trufla: Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną gorzką czekoladę , czekamy aż się rozpuści , co jakiś czas mieszamy. Po lekkim wystudzeniu wstawiamy do lodówki na godzinkę . Masa czekoladowa lekko nam zgęstnieje i wtedy dodajemy cukier puder i likier. Ubijamy mikserem aż krem zwiększy swoją objętość . Wylewamy na zimny sernik , wyrównujemy
Słodkości i nie tylkoChyba jedne z moich ulubionych ciastek! ( zaraz po TYCH Z KLEIKU RYŻOWEGO ) Delikatne , lekkie , nie przesłodzone …. a co najważniejsze : zdrowe! Śmiało można je zapakować dzieciakom na drugie śniadanie do szkoły , lub też podżerać leniuchując w domowym zaciszu! Uwaga : znikają błyskawicznie ;) SKŁADNIKI : * marchew ( soczysta ) – 250 g * masło – 180 g * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier(...)puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach. Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem. Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego. Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ). Wycinamy trójkąty średniej wielkości. Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca. Sklejamy i zakręcamy w rogaliki. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na SłodkoPrzełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć. Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka(...)Blacha 34*25 cm. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Przepis
Ala piecze i gotujemąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać(...)ostygnięcia. Masa orzechowa: Składniki: 18 dag posiekanych orzechów włoskich 18 dag cukru kryształu 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy - masa orzechowa. Smacznego
Pasja SmakuHej wszystkim!, dziś dołączam do akcji gotuj z newellą i sprawdzę jak smakuje i zaproponuję Wam śniadanie po którym największy smutas podniesie swe uszy do góry
Kuchnia PROzdrowotnamąkę z taka ilością wody by powstało gęste ciasto takie jak na naleśniki. Posolić ciasto do smaku. Rybę posolić i popieprzyć. W garnku rozgrzać olej. Oblać dokładnie naciętą rybę ciastem i od razu zanurzyć w gorącym oleju, a następnie ułożyć rybę brzuchem lub grzbietem w dół by przybrała wygięty (półokrągły) kształt. Garnek oczywiście nie może być dlatego zbyt duży. Smażąc(...)jednakowego koloru od góry i od dołu. Na innej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nie umyte i osuszone winogrona. Posolićje i popieprzyć. Po chwili dorzucić też pomidorki. Wszystko lekko podgrzać, niezbyt długo jednak, by pomidorki pozostały jędrne. Chcąc dodać zielony akcent w postaci wyjątkowo dekoracyjnych zielonych supełków z fasolek wężowych , odsyłam to tego przepisu . Chcąc dodać opcjonalnie kasztany
Sztuka gotowania w/g Samiryresztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15 minut dziennie. Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok. Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1 1 kg owoców 1 kg cukru 1. Wiśnie drylujemy, zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy(...)minut, wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia. 3. W zależności od tego ile soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje, gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają pasteryzacji
Apetyczna babeczka