lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:431/613)

Gofry 313

Jakiś czas temu staliśmy się posiadaczami gofrownicy i metodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany, gofry są chrupkie, lekko słodkie i znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;) Gofry Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany - czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju gofrownicy, a także od ilości nałożonego ciasta, ja piekę je około 2,5-3 minuty Gofry można oczywiście łączyć z różnymi dodatkami, natomiast takie, jakie prezentuję na zdjęciach, są mniej kaloryczne, a tak samo pyszne i mogą być

Smakołyki Bereniki
NAJLEPSZE MUFFINKI - KOKOSOWE Z MALINAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 213

pszenicy, to są także bez laktozy. Z przepisu wychodzi 12 sztuk. Składniki suche: - 320g mąki orkiszowej u mnie typ750      (pszennej troszkę mniej) - 1 łyżeczka (z lekkim czubkiem) proszku do pieczenia - 2 szczypty sody - 1/3 łyżeczki soli - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) Składniki mokre: - 2 jajka - 200ml mleka kokosowego - 50g oleju kokosowego - 1/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego(...)temp.pokojowej, ja podgrzewałam mleka po wyjęciu z lodówki) i roztopiony, letni olej kokosowy. Mieszamy. Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy delikatnie ( tylko do połączenia składników ). Wymieszane ciasto nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej nakłada się łyżką do lodów). Otrzymane ciasto wykładamy na 12 muffinek. Na wierzchu każdej wciskamy delikatnie po ok.3 zamrożone maliny, Można delikatnie posypać wiórkami

Smaczne Zdrowe
Tort kokosowy 345

delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.  W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać na jednym kawałku! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu

Kolizje Smaków
Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce 157

Szparagi z chrupiącym boczkiem i rozpływającym się jajkiem w koszulce są naprawdę wyborne. Podane ze świeżym pieczywem będą stanowić pyszne śniadanie. Należy tylko pamiętać żeby ich

Oryginalny smak
Wiosenna WŁOSKA sałatka 366

Kuchnia włoska jest najczęściej w Polsce wybieraną kuchnią prócz naszej rodzimej. Ma ogromne grono swoich zwolenników, do tego ogrom produktów związanych typowo z włoską kuchnią znajdziemy

Kuchnia PROzdrowotna
Lekka jogurtowa sałatka z cukinii 464

Niskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Krokiety z serem i ziemniakami 163

cywilnych. Pojawia się zazwyczaj w okolicach północy i gdyby Wyspiański żył w naszych czasach, to w „Weselu” zamiast chochoła pojawiałby się krokiet. Pan Krokiet. Nie należy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki(...)mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej 3 łyżki oleju szczypta soli 0,8 kg mąki Wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto ma spływać lejącą się wolno strugą

ladykitchen
Sernik tradycyjny 196

śmietany 30 % Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie ze sobą zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto wyłożyć równomiernie na blaszkę i nakłuć widelcem. Podpiec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.W międzyczasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać(...)cytrusów. Następnie wsypać skórkę pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli  na sztywno. Nie używając już miksera wmieszać je delikatnie do masy serowej. Całość przelać na podpieczony i lekko wystudzony spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę

My simple kitchen
Bułeczki malinowe - plecione gniazdka 130

bułeczki to był strzał w dziesiątkę - mają lekko słodki, malinowy posmak. Świetnie smakują nawet same - mięciutkie i puszyste :) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. letniego mleka 8 g suszonych drożdży 10 łyżek soku malinowego szczypta soli szczypta cukru 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 jajko + 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)drożdże, mieszamy, dodajemy jajko, sól, cukier, letnie mleko, olej, mieszamy. Następnie wlewamy sok malinowy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). W razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na równe części (ja podzieliłam na 8, ale jeśli chcemy mniejsze bułeczki

Kolorowy Przepisownik
Cukiniowe placuszki 159

Pyszne, chrupiące, vege placuszki świetnie sprawdzą się jako szybki obiad w bardzo słoneczny dzień. Taki, w którym zjadło by się coś dobrego, lekkiego,ale nic robić się nie chce. Składniki: 2 cukinie 2   jajka 1 czerwona cebula 1 ząbek  czosnku 4 łyżki - jogurtu naturalnego 8 łyżki - mąki 2 marchewki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania(...)marchewkę. Posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę i dopraw do smaku pieprzem.  Mąkę, jajka i jogurt wymieszaj. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj do niej warzywa. Masę nakładaj za pomocą łyżki, smaż na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym i świeżym

Wielki apetyt
Czarny las 32170

cukier. Do ubitej piany dodajemy po 1 żółtku i całość miksujemy na najniższych obrotach miksera. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z kakao i całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli(...)dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Pierwszy płat biszkoptu nasączamy 1/2 części wiśniowego ponczu, na niego układamy wydrylowane wiśnie które, przykrywamy delikatnie

paapilotkaa
Bułeczki z lilakiem vel bzem 136

misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło 12 sztuk. Bułeczki pieczemy po 16 minut(...)Surowe bułeczki też prezentują się ładnie Brytyjczycy podają je zazwyczaj z masłem- bułeczkę rozrywa się brutalnie i nakłada zimne masełko. Jak dla mnie są przepyszne same- delikatne, z lekko chrupiącym wierzchem. Jeśli bierzemy je w świat, najlepiej zapakować je w papierowy woreczek. I wziąć więcej, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziemy się nimi dzielić:) W tłumaczeniu KonQbka "Rolls with without

les mirabelles
Mini torciki à la Sacher 196

temp. 170°C, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt pozostawiamy 5 minut w formie. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki(...)dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem pudrem, na wielkość prostokata(18x23 cm). Dolny blat smarujemy połową dżemu, nakładamy górny, lekko dociskamy, górę również smarujemy dżemem. Układamy marcepan na torcie, dociskamy, nadmiar odcinamy i wyrównujemy całość. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed

Mia Cucina Sofieta
CIASTKA JAGLANE Z ORZECHAMI 199

mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (moje nie rosły, więc myślę iż dodatek sody jest zbędny, można(...)wzór, posypać cukrem trzcinowym i odstawić do lodówki na kilka minut (10-15 wystarczy). Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C (termoobieg) do czasu aż staną się złote, z lekko przyrumienienionymi rantami. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero potem można delikatnie zdejmować ciasteczka. Najlepiej przechowywać je w zamkniętej metalowej puszce. Od razu są bardzo kruche, wręcz rozsypują

Smaczne Zdrowe
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 170

zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo, ok.15 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części i każdą osobno rozwałkowujemy wałkiem na blacie przy pomocy folii spożywczej. Na rozwałkowanym płacie ciasta wycinamy foremkami dowolne kształty. U mnie gwiazdki i kwiatki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy zapełnioną blaszkę na ok.10 minut do lodówki. W trakcie chłodzenia zapełniamy ciachami drugą(...)druga wchodzi na jej miejsce do lodówki. I tak do wyczerpania składników. U mnie wyszły 4 blaszki ciastek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, termoobieg ok.10-12 minut, do lekkiego przyrumienienia. Studzimy na blaszce a następnie przekładamy na talerze lub do puszki. Smacznego

Smaczne Zdrowe