lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:427/613)

Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 216

SKWORCU ] – dość gruba, o wyraźnej teksturze. Dobrze sprawdza się do wypieków. Warto ją mieszać z inną mąką – np, ziemniaczaną, gdyż sama w sobie w bardzo niewielkim stopniu wiąże ciasto. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Mąka z tapioki [u mnie od SKWORCU ] – wytwarzana z suszonego manioku. Najczęściej używana do różnego rodzaju legumin (kisiel, budyń). Bezsmakowa. W przeciwieństwie do tradycyjnej mąki nie „zabiela” potraw, więc(...)zostaną klarowne. [źródło: www.alergiapokarmowa.pl] Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x8cm:   150g mąki kukurydzianej - od razu przyznam, iż dodałam trochę zbyt dużo, bo wypiek pozostawiał w ustach lekkie odczucie ziarnistości - taka "uroda" tej mąki :)   100g mąki ziemniaczanej 100g mąki ryżowej - u mnie od SKWORCU   100g mąki z tapioki - u mnie od SKWORCU   50g ziaren amarantusa

Grunt to przepis!
Ramadanowy deser z daktylami 148

Jest to deser bardzo często podawany w  Arabii  Saudyjskiej   na  iftar   (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany  po zachodzie słońca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mmmmm, mlecyk! 131

kogel mogel. Stopniowo mieszamy zaczyn, kogel mogel i mleko z masłem. Dodajemy resztę mąki i cukier waniliowy. Umieszczamy w spokojnym ciepłym miejscu, przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być(...)ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym- to taka moja alternatywa dla syropu klonowego. Ten z mlecza jest rzadszy i ma lekki cytrynowy posmak, ale jest równie słodki. No i bardzo zdrowy- podobno działa świetnie na przeziębienie, a smakuje o niebo lepiej niż większość specyfików z apteki. Jak to powiedział

les mirabelles
184. Ciasteczkowiec 131

ciasta na bazie ciastek typu pepitki. Gdy nie mam czasu na upieczenie biszkoptu, a ciastka te są pod ręką, odrobiną pomysłowości można z nich wyczarować smaczne ciasto. Idealną foremką do tego typu słodkości jest foremka z regulowanymi bokami, można ją dopasować do wielkości ułożonych ciastek.   Składniki na wielkość foremki, gdzie na dno wchodzi ok 20 dużych(...)mleka skondensowanego waniliowego 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki syropu klonowego   20 ciastek rozłożyć na blasze. 4 łyżeczki (płaskie) żelatyny rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku. Dokładnie rozmieszać i lekko wystudzić. Do ubitej kremówki dodać mleko i żelatynę wymieszać i połowę kremu wylać na ciastka. Wyrównać i wyłożyć kolejną warstwę ciastek, na to wylać drugą połowę kremu i trzecia warstwę

Jadło i czytadło
Tarta ze szpinakiem i kurczkiem 124

Cześć :)) Dziś chce Wam zaprezentować przepis na tartę , którą przygotowałam wraz z Weroniką i Martą:) Robiłyśmy ją przed przyjściem gości w lekkim pośpiechu, ale wyszło pysznie!! Zresztą poza tartą przygotowałyśmy również sałatkę i mini kanapeczki, ale o tym więcej w kolejnym poście;-) A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na tartę :))  składniki: 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych(...)pomidorów pół kostki sera feta 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 2 jaja 1 łyżka oliwy  sól, pieprz ciasto francuskie Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak ( a jak nie mieliście czasu tak jak ja zamrożony) podsmażamy do momentu aż się rozmrozi, w przypadku rozmrożonego 3-4 minuty

Cukier&Puder
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 228

Jak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Czekoladowe pancakes pełnoziarniste i pierwsze 100 przepisów 200

naleśniki uwielbiam. Te czekoladowe i zdrowe - najbardziej. Czas też na podsumowanie. Najbardziej popularnym przepisem z tych stu jest przepis na: Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille Najczęściej komentowano: Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową oraz Waniliowo-biszkoptowa babeczkę z mikrofali Składniki: 2 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyyżka kakao naturalnego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego 1 łyżeczka stewii(...)białko Przygotowanie: Jajko i białko wbić do miski, roztrzepać. Dodać otręby, kakao, jogurt lub serek, stewię i mąkę. Smażyć na średnim ogniu, uważać przy przewracaniu. Patelnię można lekko skropić oliwą

Czarnawisienka
Naleśnik z mąki orkiszowej nadziany słodką pastą z awokado 281

Jak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 241

rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony(...)minut. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 20 minut w temp. 200st. Ostudzić i polukrować. Olej rzepakowy uniwersalny z pierwszego tłoczenia, który otrzymałam do testowania ze sklepu złotopolskie ma łagodny, lekko orzechowy smak. Użyłam go do przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają. Olej ten świetnie sprawdza się

Z miłości do słodkości
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 175

prowokują... do sięgnięcia po kolejny i kolejny i... kolejny. Przy tych orzechach nie mogą leżeć żadne inne. Kupisz je tutaj: KLIK . MANDARYNKI KANDYZOWANE :  "Równie słodkie co cukierki, kawałki lekko suszonych i kandyzowanych owoców są źródłem witamin A, B i C. W KANDYZOWNYCH MANDARYNKACH znajdziemy również kwas foliowy, potas i fosfor. W Japonii naukowcy prowadzą badania mające potwierdzić pozytywny wpływ(...)Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis:  KLIK ) Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet wybredne podniebienia. Ba, nawet

Wypisz Wymaluj
Smaki Włoch 158

panzerotti w Mediolanie to tylko niektóre z nich :) Włochy nas oczarowały i na pewno jeszcze tu wrócimy :) Zapraszam na nasza małą kulinarną podróż :) We Włoszech dzień zaczyna się od lekkiego, słodkiego śniadania. Do śniadania serwuje się rogaliki z nadzieniem, kruche ciastka, tosty z nutellą lub dżemem i koniecznie świeżo mieloną, aromatyczna kawę - espresso lub ewent. cappuccino. Na stołach pojawia się(...)najbardziej zapełnione, śniadanie je się tam przeważnie na stojąco, przy ladzie.  Torbole, jezioro Garda Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut

Atlas Smaków
Churros 103

zagotuj i rozpuść w niej masło. Dodaj mąkę, ekstrakt, sól i szybko wymieszaj łyżką. Gdy ciasto będzie odchodzić od miski, zdejmij je z ognia i dodawaj po kolei jajka. Ciasto zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Do sylikonowego lub bawełnianego rękawa cukierniczego włóż tylkę w kształcie gwiazdki. Rozgrzej olej (gdy zaczniesz czuć jego zapach kapnij do środka kropelkę wody- jeśli zacznie(...)rękawa wyciskać 10 cm paski (odcinaj nożyczkami) i smaż na rumiany kolor ze wszystkich stron. Churros'y odsącz na papierze z nadmiaru tłuszczu i obtocz w cukrze waniliowym. Podawaj lekko ciepłe. Sos karmelowy jest niesamowicie banalny w wykonaniu. Kajmak i śmietankę umieść w garnku, lekko podgrzej aż do momentu połączenia się w jednolity płyn. Jeśli jest trochę za rzadki, gotuj

Wielki apetyt
Recenzja książki "Zielona kuchnia" 147

przepisów na potrawy z zielonych warzyw. Autorka chce nas przekonać do zielonych warzyw i zachęcić do włączenia ich w swoje codzienne menu. pokazuje nam jak jeść zdrowo, smacznie i lekko, nie rezygnując przy tym ze słodyczy. Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem oraz tabelą wartości odżywczych. Ponadto do każdego przepisu podana jest ilość porcji, czas przygotowania oraz szczegółowo wymienione składniki(...)jest również krótki opis charakteryzujący daną potrawę. Książka podzielona jest na kilka kategorii: Smoothies i śniadania Zielone przystawki i małe przekąski Zielone zupy i sałatki Zielona dania główne Zielone ciasta i desery  Na samym początku znajduje się opis niektórych zielonych warzyw oraz nazwy kilku potraw z ich wykorzystaniem, które znajdziemy w książce. Dalej znajdziemy przykładowe jadłospisy na cały dzień

Z miłości do słodkości
Serniczki pomarańczowe z malinowym kisielem 163

kolejny pomysł na wariację z białym serem. Dość intensywnie wyczuwalna nuta pomarańczy dodaje im niepowtarzalnego smaku oraz działa lekko orzeźwiająco.   Serniczki: --> 100g białego sera -> 1 jajko -> 1 łyżeczka miodu -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka płatków owsianych - > 1-2 łyżki soku z pomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin(...)żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą]. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy około 2 minut z każdej strony na małym ogniu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Ciasto "Jajko sadzone" 184

sitko, wymieszać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, ciągle ubijając. Suche składniki delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, tak  by składniki się połączyły a masa piankowa nie opadła.   Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 25min, pozostawić do wystygnięcia(...)smaku brzoskwiniowym 400 g serka homogenizowanego 2 i pół szklanki wrzątku Dodatkowo : Brzoskwinie z puszki wraz zalewą Galaretki brzoskwiniowe zalać wrzącą wodą i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego ściągnięcia galaretki. Połączyć z zmiksowanym serkiem homogenizowanym. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć syropem z brzoskwiń. Zalać galaretką z serkiem  i ułożyć  połówki brzoskwiń. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki

W kuchennej krainie