Dziś świeci takie piękne słoneczko, aż buzia się śmieje! Właśnie zastanawiam się, co by zrobić dzisiaj na obiad i nie mam do końca pomysłu. Mam pełno
Be Fit Be StrongJuż sama nazwa tego ciasta bardzo mi się spodobała, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Aromat kawy oraz dyskretny posmak jajecznego likieru gwarantowały udany wypiek. Upiekłam, choć właściwie dużo pieczenia tutaj nie ma:) Na wilgotnym biszkopcie nasączonym mocną kawą znajduje się solidna warstwa kremu budyniowego z ajerkoniakiem i biszkopcikami również naponczowanymi(...)bitej śmietany. Jak dla mnie pyszne, alkohol jest w sam raz wyczuwalny - nie za dużo, nie za mało. Kawa i kakao przełamują słodycz. Polecam bardzo:) Przepis stąd. Lekko przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na blachę 24 x 32 cm Biszkopt: 3 duże jajka L 3/4 szklanki cukru 5 łyżek oleju 5 łyżek wody 15 dkg mąki pszennej (niepełna
Maślane ciasteczkopatrzeć na słodkie. No ok, to ja nie mogę już patrzeć - M domaga się jakieś nowej babki :P Posmakowały skubanemu :P To babka to jedna z lepszych jakie jadłam. Lekko cytrynowa z wyczuwalną nutą kokosową. Delikatna i puszysta. I wilgotna - czyli taka, jaką najbardziej lubię :) Właśnie przez ową wilgoć babka pozostaje długo świeża :) Idealnie nadaje się do po południowej herbatki(...)proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy na przemian dolewając mleko. Na samym końcu dodać skórkę i sok z cytryny oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę i 5 minut (sprawdzić patyczkiem). Z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i mleka
My simple kitchenNie każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z
Szefowa kuchniT ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie
Food SquareDzień dobry! Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie mogę podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was bardzo smaczną
Pora coś zjeśćpuszki + ok. 50 ml syropu spod ananasów Polewa czekoladowa: 40 ml śmietanki kremówki 30% 40 g gorzkiej czekolady łyżeczka malibu (lub wódki) ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania) Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej(...)delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temp. 175 stopni ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy. Masa Ananasowa: Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy
Słodka Stronanajlepszy sernik to taki, który jest wilgotny i kremowy. Musi rozpływać się w ustach. Musi być czymś więcej niż zwykłym ciastem z twarogu. Ma być jak połączenie najlepszego ciasta z najlepszym deserem. Ma być tak dobry, że aż chce się jeść wolniej, aby dłużej rozkoszować się każdym jednym kęsem. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :) Składniki: 95 g ciasteczek(...)połączone z masłem. Równomiernie wyłożyć ciasteczkami spód tortownicy, wyrównując i dociskając delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec przez 5 minut. Następnie blachę wciągnąć i zostawić do lekkiego przestudzenia. 500 g twarogu, 250 g mascarpone, 200 g śmietany kremówki 30%, 180 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka budyniu waniliowego 300 g masy kajmakowej Twaróg włożyć do miski
Plate of Joybuntować kończymy wyrabianie ręką, aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 godz.). Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na kwadrat o boku 40 - 45 cm. Przecinamy na dwie części. Na każdą z nich wykładamy równo masę serową i rozsmarowujemy(...)możemy posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty składamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem tniemy na bułeczki ( ok. 8-10 części). Układamy na blaszce jedna obok drugiej. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy, aby lekko wyrosły. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Moje-pitraszenieprzypadkach kwestia jest indywidualna - niektórzy znacznie lepiej tolerują gluten z orkiszu niż ze zwykłej pszenicy ---> większą zawartością tłuszczu - dobrego tłuszczu, głównie kwasów jednonienasyconych ---> wg mnie lepszym smakiem - lekkim, przyjemnym, orzechowym Komu zaleca się mąkę orkiszową? Szczególnie osobom zmęczonym, wyczerpanym w celu wzmocnienia poprawienia wydolności organizmu. Nadaje się także dla diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Sprawdzi(...)osób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba. Możecie ją kupić oczywiście w sklepach ze zdrową żywnością
Powiedz dietom nieDzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam(...)się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią. Babka wyszła odpowiednio wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...? Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki . Koniecznie do nich zajrzyjcie! Babka orzechowa z batatami Składniki: (na formę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomyślałabym, że do chleba można dodać owoce i że wyjdzie taki pyszny chleb. Chleb jest mięciutki, lekko wilgotny i ma chrupiącą skórkę. Wygląda jakby był przypalony bo taki ciemny ale zapewniam, że nie jest. Ponadto chleb zachowuje długo świeżość a według mnie jeszcze lepszy był drugiego i trzeciego dnia. Składniki: Zaczyn 85 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej(...)Młyn Kopytowa 200 g wody 150 g startej gruszki (z skórką) 150 g startego jabłka (z skórką) Ciasto właściwe cały zaczyn 280 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 500 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 200 g letniej wody 80 g zmiksowanej gruszki 80 g zmiksowanego jabłka 0,5 łyżki octu jabłkowego 20 g soli morskiej Przygotowanie: Dzień
Ala piecze i gotujesamego rana "chodzą" za mną jakieś ciastka.. Wchodzę do kuchni patrzę, a tam ogromna skrzynka jabłek. Od razu przyszło mi to na myśl lekkie, przyjemne i naprawdę bardzo smaczne. Dziś mam genialny dzień, z ogromną radością dowiedziałam się, że przyjęli mnie do nowej szkoły. Zobaczyłam wielu życzliwych i kochanych ludzi.. To cuudowne ile osób Cię wspiera i rozumie(...)Twoje wybory. A na dodatek dziś jest już nas magiczna liczba, aż 300! Taki mały Mount Everest. Więc niech to będzie jubileuszowy "Przepis na dziś" Składniki: *Ciasto: 3 szklanki mąki + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 jajka - 1 całe i żółtko 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka octu *Dodatkowo: kilka słodkich jabłek cukier puder
Piekę, bo lubięWśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%. Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki . Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje(...)ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki razowej (żytniej lub pszennej) 210g maki
W kuchni wieczoremsuszony), karmel z łyżki cukru by wzbogacić smak i kolor. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła. Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach(...)odpowiadają. Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy. Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka. Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem lub zapiekamy z czapą z ciasta francuskiego. Możliwości jest wiele. Myślę, że każdy kto lubi cebulę, zakocha się w tej zupie :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna