ciasta). Do miski wrzucamy: pokruszone krakersy, mięso mielone, musztardę, rozmaryn i oregano. Wbijamy jajko i dodajemy sól i pieprz. Dodajemy 3 łyżki wody. Wyrabiamy. Następnie moczymy ręce w wodzie i formujemy około 24 klopsików rozmiaru prawie orzecha włoskiego. Odstawiamy do lodówki. Sos: Drobno kroimy cebulę i czosnek. Papryczka chilli w cienkie plasterki. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Wrzucamy cebulę i lekko
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/SKŁADNIKI: 8 ziemniaków podobnej wielkości 200 g sera żółtego w kostce sól 1 jajko pieprz keczup papryka w proszku zielona cebulka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupinkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na połówki i pomagając sobie łyżeczką wybieramy ze środka miąższ, zostawiając jedynie cienką warstwę przy skórce. Ser żółty(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy dokładnie z miąższem z ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i keczupem. Całość mieszamy dokładnie, dodając taką ilość keczupu aby ciasto się dobrze połączyło. W przygotowane łupinki nakładamy farsz. Ziemniaki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilekkie śniadanie bądź świetny pomysł na deser :) Mimo swej lekkości sycą i dodają energii na długo :) Polecam! :) Składniki: 40 g płatków owsianych 2 jajka 1 dojrzały banan 1 łyżeczka oleju kokosowego dodatkowo: groszki czekoladowe, syrop klonowy Przygotowanie: Płatki, jajka i banana zmiksuj na gładką masę. Odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Nalewaj po około 2 łyżki ciasta
Zdrowie na języku :Pciasta, wyrobić. Wlać do formy w kształcie babki (bez komina), natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w tem 180C ok 50 minut. Białka ubijać z solą i mąką ziemniaczaną, powoli dodawać cukier, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Wystudzoną babkę obłożyć pianą, wstawić do piekarnika nagrzanego do tem 100C. Piec ok 15-20 minut (beza powinna być krucha i lekko
Apetyczna babeczkaSpód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę - z wysokości około 60 cm. Ponownie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami i pozostawiamy tam do wystygnięcia. Ja swoje biszkopty(...)podzieliłam na 3 blaty. Masa kokosowa. 200 g wirek kokosowych; 2 szkl. mleka; 150 g masła; 1/2 szkl. cukru pudru. Mleko gotujemy, wsypujemy wiórki i gotujemy jeszcze chwilę aż lekko zgęstnieje. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzone wiórki. Gotową masą przekładamy blaty tortu. Na jedną z warstw dodałam również dżem jagodowy. Smacznego!!! Świetna również do rolady
Miksturowniknimi nie pogardzę ;) Składniki: 300 g mąki pszennej 30g drożdży 2 łyżki cukru 1 jajko 1 szkl. mleka dodatkowo: jabłko banan cukier puder olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mleko lekko podgrzać. Ma być tylko trochę ciepłe, nie ugotowane ! Drożdże rozetrzeć z cukrem i łyżką mąki. Do drożdży wlać mleko - dokładnie wymieszać. Odstawić, najlepiej w ciepłe miejsce, żeby zaczyn "ruszył(...)Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut. Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować. Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać
kolorowotorcikowociasta wykrawać szklanką odpowiadającą średnicy babeczki koła. Muffinki przeciąć w połowie. Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać kajmak - utrzeć. Żelatynę rozpuścić - wlać do kremy i dokładnie połączyć. Tężejącym kremem przekładać krążki, formując torcik. Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości babeczki 3/4 wysokości babeczki i odpowiednio długie. Brzegi torciku posmarować kajmakiem i otulić lukrem plastycznym, lekko
kolorowotorcikowolekko zbrązowieje. Melasę i miód ( w moim przypadku miód i syrop ryżowy) doprowadzić w małym rondelku do wrzenia ( to moment , w którym mieszanka zacznie się intensywnie pienić) i zdjąć z palnika. Od razu wsypać sezam i amarantus i dokładnie wymieszać. Mieszankę wykładamy na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy aż uzyskamy płat o grubości ok.0,5 cm. Z ciasta
Smaczne Zdroweroku pod dostatkiem. Warto zatem przygotować domowe przetwory, które sprawdza się idealnie w sezonie jesienno-zimowym. Gęsta konfitura truskawkowa z odrobiną świeżej mięty najlepsza do naleśników, kanapek i przekładania ciast - dla łasuchów nawet solo ;) Zapraszam na mój sprawdzony przepis! Konfitura truskawkowo - miętowa - 2 kg świeżych truskawek - 300g cukru kryształu - garść listków świeżej mięty dodatkowo: 6 małych słoiczków (poj.330ml(...)przykrywkami, duży garnek i drewniana łyżka. 1. Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie płuczemy, odcedzamy na sicie. 2. Owoce przesypujemy do dużego garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę, żeby lekko puściły sok. 3. Po godzinie ustawiamy garnek na palnik i ustawiamy duży ogień, aż się zagotują. Trzymamy na dużym ogniu 5 minut, po czym zmniejszamy na mały, by lekko się
Sajkofanka smakujajkach i zmielonych migdałach, z dodatkiem kakao zaintrygował mnie na tyle, że musiałam go upiec. I parę słów o tym biszkopcie: jest wilgotny i nie należy do puszystych i lekkich, wyrasta ładnie. Tak więc moi drodzy: czekoladowo-migdałowy biszkopt, do tego kokos, owoce- brzmi zachęcająco, prawda?! :) Polecam! Biszkopt: * migdały- 200g * jajka- 6 szt. * cukier trzcinowy- 200g * kakao- 3 łyżki Masa(...)utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę. Zmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek. Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół. Masa kokosowa: Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Potem
Kraina Miodem PłynącaDania z makaronem to świetna propozycja dla zabieganych, będąc operatywnym można sobie w krótkim czasie przyrządzić np. pyszny makaron z indykiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i lekko
Kuchnia PROzdrowotnafiliżanką herbaty... Zachęcam do konkursu, bo wygrana jest apetyczna i zdrowa. Proszę o przesyłanie przepisów kulinarnych. Im prostsze tym lepiej. Mogą to być przepisy na ciasta, ciasteczka, napoje, drinki i ... kto co apetycznego wymyśli , a podzieli się z nami swoim pomysłem może wziąć udział w KONKURSIE. Nie trzeba mieć bloga by przesłać swój(...)stopni C wrzucamy torebki z herbatą i parzymy około 3 min, wsypujemy żelatynę i dobrze mieszamy (wpierw wyjąć torebki z herbatą ), jesli przestudzimy napar zbyt mocno trzeba go lekko podgrzać przed dodaniem żelatyny , ale lepiej nie gotujmy go ! Środek babeczek smarujemy rozpuszczoną w łaźni wodnej-czekoladą Dalszy tok zaczynamy jak napar z żelatyną zacznie lekko tężeć Białka oddzielamy od żółtek
Proste Potrawyregion, co rodzina to przepis na ten wspaniały deser może nieco się różnić. Jest jednak jeden wspólny dla wszystkich przepisów warunek: musi być włoski serek mascarpone, kawa i lekkie jak piórko biszkopty. Alkohol to nie zawsze Amaretto, może być też Marsala, brandy a nawet rum. Tiramisu od zawsze pojawia się u nas na jesieni kiedy dni robią się pochmurne(...)nieba. W obydwu przypadkach deser ten sprawdza się idealnie. Szybko i przepysznie! P.S. Kaloriami nie należy się przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki: 750 g serka marscarpone 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych
maniapieczeniabędą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy się to nieszczęście, nie załamujmy rąk. Możemy go jeszcze uratować. Istnieje na to kilka sposobów. Jednym z nich jest lekkie ogrzanie kremu. Możemy wstawić go na 10 sekund do mikrofalówki lub ogrzać w kąpieli wodnej. Należy uważać, aby nie ogrzać kremu za bardzo, bo się rozpłynie. Po ogrzaniu krem trzeba długo(...)smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Krem Składniki: 300g serka mascarpone 150g Nutelli Do dekoracji: cukierki Skittles, M&Ms, Lentilky pisaki cukrowe Przygotowanie
Smakowity Blog Kulinarnyciasteczkami katować. Może znajdziecie tu takie, które skuszą wystarczająco, żeby je upiec? Tym razem sięgnęłam do Saved by cake Marian Keyes - zobaczyłam je, gdy szukałam przepisu na ciasto z buraczkami. W oryginale z pistacjami - u mnie bardziej klasycznie, z migdałami (mam resztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się(...)akurat zasługa kakao. C. był nimi zachwycony chyba jeszcze bardziej niż ich poprzednikami - bardzo przypadło mu do gustu maczanie ciasteczek w kawie czy kakao (herbaty nie pija) i zjadanie takich lekko rozmiękłych, z chrupiącymi migdałami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Muszę przyznać, że wyglądają uroczo - prawie czarne, z jasnymi plamami orzechów. I smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością
Pożeraczka, czyli raz adobrze