kostkę, następnie dodałam również pokrojoną w kostkę średnią cebulę i podsmażyłam, tak aby się lekko zarumieniła. Na tym przygotowałam zasmażkę z 1 łyżki mąki/ Zasmażka też do kolorku lekko złotego. Tak przygotowaną zasmażkę boczkowo - cebulową dodałam do ugotowanej kapusty, wymieszałam i dusiłam przez chwilę mieszając, aby się nic nie przypaliło. Teraz trzeba kapustę doprawić według własnego smaku: pieprzem, solą, odrobiną(...)kluski. Nastawiamy garnek z posoloną wodą, w którym ugotujemy kluski. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy około pół łyżeczki soli , pieprz , 2 jajka i mąkę ( w ilości takiej, aby powstało ciasto w miarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu podajemy. Takie kluski można również jeść z sosami mięsnymi
Codzienna kuchnia niecodziennamokrego wsypać suche i wymieszać. Nie miksować, wystarczy połączyć wszystko łyżką. Połową ciasta wypełnić foremki. Do każdej nałożyć na środek po pół łyżeczki konfitur, a następnie na konfitury resztę ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180 -200 stopni. Upieczone wykładamy na kratkę, aby przestygły. Ja dzisiaj swoje posypałam tylko cukrem pudrem. Babeczki znikały zanim zdążyły przestygnąć ;) Babeczki wypełniłam(...)Przysmaków . Otrzymałam od pani Moniki słoiczek na spróbowanie. Przyznam się, że podchodziłam do tej aronii ze sporą rezerwą, gdyż do tej pory każda kupowana aronia w słoiczku była cierpka, lekko gorzkawa i średnio mi smakowała. Kiedyś mając dostęp do "działkowej" aronii, sama robiłam soki i konfitury. Wiem, że owoce powinny lekko zmarznąć na krzaku, a więc najwcześniej powinno
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj będzie lekko ale pysznie. Temperatura na dworze ok. 28 stopni, nic tylko leżeć pod gruszą. W związku z tym pomyślałam, że przygotuję, coś co można zapakować w pojemniczek i wziąć ze sobą na piknik, jak również z przyjemnością zjeść na ciepło. Będą to naleśniki z zieloną soczewicą i mięsem mielonym oczywiście drobiowym. Ja już testowałam to danie w plenerze(...)doskonale się sprawdza. Także zapraszam. Składniki: ciasto 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki ) Farsz: 1 szklanka soczewicy zielonej 1 cebula jajko sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku 30 dag mięsa mielonego
pieprzny smaczekmój omlet będzie tak samo puszysty jak ten tradycyjny i czy w ogóle wyjdzie. Jak widać mile mnie zaskoczył i wyszedł. A na dodatek był przepyszny, delikatny i lekko wilgotny :D ~ Omlet biszkoptowy z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i musztardą ~ Składniki: jajko czubata łyżka mąki z ciecierzycy 120g szpinaku mrożonego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia musztarda przyprawy: sól(...)ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Białko ubijamy z szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy ze szpinakiem i musztardą. Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebasiekane migdały do dekoracji Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka. Nagrzewamy piekarnik(...)pieczemy ciasteczka przez ok 12-15 minut. Ciasteczka po upieczeniu studzimy na kratce. Ciastka układamy w pary, jedną stronę ciastka smarujemy borówkami z imbirem lub porto (lub inna konfiturą). Lekko dociskamy drugą połową. Wierzch ciasteczek smarujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady, posypujemy czekoladową powierzchnię ciasteczka siekanymi migdałami. Smacznego! The post Kruche ciasteczka z czekoladą appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam wszelkie ciasteczka, ale zrobić je na chwilę obecną graniczy u mnie z cudem. Oluś jeszcze za mały żeby pomóc, a i z Adasiem na rękach lekko nie jest (całe 8kg :D ) Te ciasteczka jednak chciałam upiec, po pierwsze na zachciankę, jak to u kobiet czasem bywa, po drugie... bo czytam wyjątkową książkę :) A w niej właśnie czekolada gra pierwsze(...)20ml wody 50g cukru pudru 60g mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy wraz z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 3-4mm podsypując małą ilością mąki i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie
Kuchnia w czekoladziepokojowej 3 jajka 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody 200 g mieszanych bakalii (u mnie nasączone trochę rumem ) 1. Masło z miodem przełożyć do rondelka i LEKKO podgrzać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. 2. Obie mąki, przyprawę do piernika i sodę przesiać do miski. 3. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dalej cały(...)bakalie i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wyłożonych papierem do pieczenia. Od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Ciasta z dodatkiem sody należy od razu po zrobieniu wstawiać do piekarnika żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut
UgotujmyTo.plmineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę(...)grubym dnem (może być patelnia). Prażymy przez ok. pół minuty, a następnie przesypujemy kaszę na sito i przelewamy zimną wodą. Ta czynność pozwoli nam pozbyć się ewentualnej goryczki. Lekko posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę i gotujemy 15-17 minut. Lekko ostudzoną przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki
bistro mamawww.wyniki-lotto.org/mini-lotto - wyniki lotto na żywo! :) Podczas czekania na wyniki lotto proponuję zrobić opolskie ciasteczka ze skwarek zwane inaczej szpyrkami. Charakteryzują się słodkim smakiem z lekko wyczuwalnymi skwarkami. W 2007 roku ciastka te, zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepis na szpyrki Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g skwarek 2 jajka ¼ łyżeczki(...)wysmażamy. Po wysmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kolejnym etapem jest zmielenie skwarek i dodanie do mąki, cukru, jajek, soli i cynamonu. Wszystkie składniki dokładnie zgniatamy na ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h. Po godzinie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek grubości 4 mm. Wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Pieczmy w piekarniku
Bon Appetit Małgorzatysię je przygotowuje. Polecam tą wersję z brzoskwiniowymi kawałeczkami w środku. Muffinki są dzięki owocowym dodatkom mięciutkie i wilgotne. Składniki: Na około 12 sztuk babeczek 2 połówki brzoskwiń w lekkim syropie + opcjonalnie pół brzoskwini do dekoracji 7 łyżeczek syropu z brzoskwiń 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli(...)oleju 2 jajka 6 truskawek Przygotowanie: Najpierw łączymy suche składniki. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Łączymy wraz z mokrymi składnikami. Potem łączymy wszystko. Rozlewamy do foremek (papilotek) na muffiny. Zapełniamy ciastem około 3/4 foremki . Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Słodkie okruszkiRoman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kolejny przepis na chleb, tym razem coś dla tych którzy lubią lekko słodkawe pieczywo. Przepis wzięłam od Doroty Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek chleba na dużą keksówkę. Składniki: 550 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych(...)łyżki miodu 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych 150 ml letniego mleka 225 ml letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Pozostawić na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i uformować bochenek, piec na blaszce, lub tak jak ja przełożyć
Na słodko lub wytrawnieliść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem. Zacierki powinny się same formułować pod palcami. Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać(...)chwilę razem pogotować. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu). Koperek drobno posiekać, dodać do zupy. Zupę wymieszać, jeszcze chwilę
Gospodyni Miejskastać godzinami przy kuchni jak można zrobić coś szybko i smacznie! Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele! Dzisiaj czas na placuszki! Placuszki z cukini Ciasto: 0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok) 2 jajka 5-6 łyżek mąki 8-9 łyżek płatków kukurydzianych duży pęczek natki(...)maniaków kopru! :) ) sól, pieprz Dip: kostka twarogu koper 4 ząbki czosnku śmietana sól, pieprz Zaczynamy od cukini! Bardzo dokładnie ją mijemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko zasalamy odstawiamy, a w tym czasie przygotowujemy sobie koper i czosnek. Koper drobniutko kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy część kopru do twarogu, a druga część czeka na swoją
Kuchnia moimi oczamimarmolada np. różana Wykonanie Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, cukrem waniliowym/ wanilią, solą i dodajemy pokrojoną w kostkę zimną Kasię. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Wałkujemy dość cienko i wycinamy małe kółka np kieliszkiem. Łączymy po 4 kółka tak aby jedno na drugie delikatnie nachodziło(...)odrobinę marmolady i zwijamy w rulon, który przecinamy na pół. W taki oto sposób otrzymamy 2 ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok 15 min, do lekkiego zbrązowienia. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Malinowe PocałunkiJakiś czas temu było Halloween... w ten dzień postanowiłam upiec popularne palce czarownicy... choć wyglądają strasznie to w smaku są bardzo smaczne o lekkim posmaku migdałów ;) Składniki: 200 g masła, 3/4 szklanki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, około 30 migdałów. Przygotowanie(...)miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i po łyżeczce ekstraktu z wanilii i migdałów. Zagniatamy składniki na ciasto. Gdy już nam się ładnie połączą wkładamy ciasto w torebkę foliową i wkładamy na zamrażarki na 20 minut. Następnie wyciągamy i formujemy palce. Migdały zalewamy wrzątkiem i moczymy. Ściągamy
Aga w kuchni