lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:399/613)

Tort szwarcwaldzki czyli trudne wyzwania 205

czasu, zwłaszcza jak wymyśli się coś nietypowego ale za to jaka frajda jest po skończeniu. W sumie aż szkoda czasami kroić:) Ciągle uczę się robić torty, o ile w ciastach czuję się już całkiem w porządku o tyle w dekoracji ciągle ciągle to daleka droga:) Oczywiście nie od razu Kraków zbudowano więc  nie przejmuje się tylko uczę się dalej(...)korzystam z pomysłów umieszczanych tam i jeszcze się nie zawiodłam. A tym czasie wracam do mojego tortu, jestem z niego bardzo dumna, wyszedł mi dokładnie taki jak chciałam, pyszny lekki torcik. Należy go bardzo mocno naponczować alkoholem w ten jest najlepszy i nie przesłodzić masy bo inaczej będzie za mdły. Proste to jest ale na prawdę warto, niebo w gębie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Torcik w szklance 154

bitej śmietany i owocowej galaretki.  Jest to bardziej pomysł niż przepis, dlatego nie będzie sztywnych proporcji. Sami wiecie co lubicie najbardziej, prawda? :) Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne  owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę  przygotować(...)opakowaniu lub samodzielnie: pół litra mleka, 3 łyżki cukru waniliowego >klik!< , 1 czubata łyżka mąki pszennej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 spora łyżka masła, 3 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao. 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować w garnku. W reszcie zimnego mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną, pszenną i kakao. Wlać do gotującego się mleka i cały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 207

równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem  - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł(...)godzin w temp. pokojowej Składniki zasmażki: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas

Stare Gary
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 293

będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś z Was nie przepada za bardzo słodkimi ciasteczkami niech doda trochę cukru mniej(...)niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy do chłodnego pomieszczenia ( wystawiłam na taras) na 15-20 minut, przed wstawieniem do piekarnika

Kulinarne przygody Gatity
Serrnik z musem czekoladowym 656

łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać pół na pół z czekoaldy mlecznejj) rum do smaku (opcjonalnie) Przygotowanie(...)składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic do lodówki bez obręczy (by sernik mogł całkowicie odparować). 2. Mus czekoladowy. Śmietankę podgrzać i zdjąć z gazu gdy zacznie wrzeć. Do śmietanki wrzucić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Suszona Wołowina 159

Takie chipsy z wołowiny sprawdzą się na Waszej imprezie. Szczególnie Panom posmakują, do tego piwo i macie idealne połączenie.  Składniki:  1 kg polędwicy wołowej

Niezły Młynek
Ciasteczka z ziemniakami 147

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski i zagniatam. Następnie wałkuję dość cienko i wycinam z nich za pomocą foremek różnego kształtu ciasteczka. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 20 minut/ po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Piekę do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem. Można

Kuchnia co dnia
Otrębowe placuszki z malinami 150

jarych placuszków otrębowych, które lekko zmodernizowałam ;) Składniki (na około 12 placuszków): 2 jajka 4 łyżki otrębów żytnich z zarodkami  Skworcu 3 łyżki jogurtu naturalnego garść malin szczypta sody łyżka ksylitolu Sposób przygotowania: Białka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę żółtka, otręby, jogurt miksujemy dodajemy białka i maliny, miksujemy smażymy placki (około łyżka ciasta na jeden placek) na małym ogniu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
ŚMIETANOWIEC/GALARETKOWIEC W MISIE TUPPERWARE. 183

przed nami jeszcze przetestowanie robienia ciasta i sałatek. W sumie, nie tylko tego. Ps. Astmatyczne niedotlenienie spowodowało, że szanowna Pani Matka postanowiła przywłaszczyć misę i trzymać w niej leki. Była wojna. Misa została w kuchni. :) Misę możecie obejrzeć i (co najważniejsze) kupić tutaj:  TUPPERWARE Macie certyfikat matki i córki oznakowany plakietką "Polecamy". Jesteśmy, lekko mówiąc, zadowolone.  Ten śmietanowiec

Wypisz Wymaluj
Ciasteczka z konfiturą morelową 198

godzinę w lodówce. 2. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka, a  w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut). 3. Konfiturę mocno rozgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. 4. Tężącą konfiturą przekładamy ciasteczka

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 236

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju z łyżką masła. W międzyczasie do rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu tak, aby sok delikatnie odparował. Dodać likier i całość zmiksować na gładką masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę   ubić

Gosia gotuje
Kruche ciasteczka II 111

się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na 2- 3 części i każdą z nich rozwałkować na placek o grubości    3 – 4 mm. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blachach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 minut w temperaturze 180 – 190 stopni C do czasu aż się lekko zarumienią. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Wytrawny chlebek ze szparagami 141

wysokiej miski wbijamy jajka i lekko ubijamy, dodajemy mleko i olej i dalej mieszamy.  W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Suche składniki dodajemy do jaj i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i zioła - mieszamy. Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy jedną nitkę szczypiorku, która

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik cappuccino 153

budyniem i delikatnie połączyć. Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp 180°C, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt otoczony obręczą. Odstawić

Mix smaku
Pralinki truskawkowe 119

Składniki na 20 czekoladek: 100-150 g truskawek  kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml

Świat Ciasta
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 385

wykrawamy, tak aż do wyczerpania ciasta. Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały. Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
PUSZYSTE CIASTO MARMURKOWE. 275

21x23 wykładam folią aluminiową, wylewam ciasto.  Można zrobić coś na kształt zebry, bądź pobawić się widelcem w esy-flresy lub tak jak ja, po prostu wylać jedną masę na drugą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę 45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę najpierw w zamkniętym, a następnie lekko uchylonym piecu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki