lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:392/613)

Gozleme ze szpinakiem i fetą 194

przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzić Ciasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi. Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme

Stare Gary
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 156

Szybko - smacznie - zdrowo :) Składniki ciasta naleśnikowego: 2 szklanki mleka , 1 szklanka wody , 3 jajka , ok. 1 szklanka mąki pszennej , ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej , 2/3 łyżeczki soli , 1 łyżeczka cukru . Wszystkie składniki połączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć niezbyt cienkie naleśniki na suchej (nie natłuszczonej) patelni na lekko złoty kolor. Przestudzone smarować sosem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 170

garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy

Mango Papaja
Rolada 334

piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 4. Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5. Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6. Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. 7. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej

Sama słodycz i szczypta chili
Gnocchi 142

zbyt długo bo zrobi się papka. Z ciasta urywamy spore kawałki i tworzymy wałeczki. Kroimy je na kawałki i formujemy kluseczki. I jeszcze jedno: małe rowki charakterystyczne dla gnocchi to ślady widelca lub specjalnie ryflowanej deski do klusek (segnagnocchi). Kluseczkę należy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem. Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy

prawdziwe jedzenie
Frużelina jagodowa 144

Frużelina jagodowa będzie super dodatkiem do deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, pierogów, czy też naleśników. Jest idealna w smaku i konsystencji. 2 litry jagód 1 i 1/2 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml białe wino półwytrawne Przygotowanie: Oczyszczone jagody przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy winem. Ja użyłam lekkiego półwytrawnego wina austriackiego. Odstawiamy garnek z zawartością

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 237

ciasta posmarować cienką warstwą kremu. Ciasto przełożyć na paterę i wstawić do lodówki.     Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu.       Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie

Z miłości do słodkości
Orzechowy tort kajmakowy 476

masy jajecznej , delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownic y wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła) . Piec ok. 40 -45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, o puści ć biszkopt formie na blat z wysokości o k. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyją ć formę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zielone kopytka 127

rozgrzewamy masło lub olej , wrzucamy posiekany czosnek, lekko go szklimy i dorzucamy posiatkowany szpinak. Całośc ok. 5 minut podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy wykładamy chłodne ziemniaki i wyciskamy je przez praskę. Dokładamy ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki i wbijamy całe świeże jajko + bazylia, sól i pieprz.Wyrabiamy do czasu , gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie formujemy wałki

Słodkości i nie tylko
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 153

osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge sie doczekac kiedy je znowu upieke.Jest uzalezniajace. Przepis jest troche przydlugi,ale wykonanie jest niezwykle proste.Bardzo polecam! Ciasto sklada sie z blatu biszkoptowego,warstwy z dzemem jezynowym,kremu budyniowego,warstwy z okraglych biszkoptow i wisienek nasaczonych alkoholem oraz polewy czekoladowej. Skladniki na biszkopt :( blaszka 32x24cm) 4 jajka(...)pieczenia szczypta soli Wykonanie: Biala odzielic od zoltek i ubic je na sztywna piane.W trakcie ubijania dodawac porcjami cukier.Do piany bialkowej dalej ubijajac dodawac kolejno zoltka.Na koniec  lekko wymieszac z maka i proszkiem do pieczenia. Na blaszke wylozona papierem do pieczenia wylozyc mase i piec w temperaturze 180°C 25 minut na jasnozolty kolor. Studzic na kratce. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini strucle z marcepanem 135

ciasteczka, mieszczące w sobie esencję wypieków na święta Bożego Narodzenia - aromat, bakalie, marcepan i niepowtarzalny smak.   100 g masła roztopić i dobrze wystudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mleko lekko zagrzać i wymieszać je z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Jeżeli(...)drożdży - to nie trzeba przygotowywać rozczynu. Przygotować miskę i wsypać do niej resztę mąki. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty rozczyn (lub suche drożdże). Zagnieść ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrobić całość a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około

Świat Ciasta
Happy birthday to You! 163

niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma formę swoją i ciasta. Najbardziej jestem zadowolona z jabłek w karmelu. Miałam na takie ochotę od dawna, a małe jabłuszka prezentują się w tej formie zachwycająco! Nie można się do nich nie uśmiechnąć(...)części. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ricottę zmiksować z kajmakiem na gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bardzo czekoladowy tofurnik na spodzie z nerkowców - czyli sernik z tofu 215

Dzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz

Be Fit Be Strong
Ciasto w dwóch kuchniach. Sernik kajmakowy 199

przepis jest perfekcyjny - ciasto opadło zaledwie kilka milimetrów, w dodatku równo, więc wygląda imponująco. Polane kajmakiem z odrobiną mleka i masła i posypane migdałami robi piorunujące wrażenie. Nawet na C., który wczoraj wrócił z pracy raczej później niż wcześniej, poprosił o kawałek. A jedząc, mlaskał z ukontentowaniem. Sernik jest po prostu genialny - idealnie słodki, z lekko słonawą nutą spodu. Smaki(...)polać sernik. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch sernika. Schłodzić w lodówce przez 4 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego! Przed sernikiem upiekłam jeszcze ciasteczka i inne ciasto ze składnikiem, który pierwszy raz zagościł w mojej kuchni. Spotkanie zaowocowało miłością od pierwszego kęsa, z pewnością więc jeszcze coś z tymi cudownymi kuleczkami się u mnie pojawi

Pożeraczka, czyli raz adobrze