utrzymują się maliny! Są słodkie i piękne, choć dawno myślałam, że ich czas dawno minął. Jeżeli tak jak ja lubicie te małe cudeńka, mam dla Was coś pysznego! Fantastyczny, lekki, słodko kwaśny sernik z ciasteczkami amaretto. Słodycz kruchego spodu z ciasteczek i słodko kwaśny wierzch malinowy sprawiają, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Przynajmniej ja nie mogłam(...)masy dosypujemy budyń waniliowy i mąkę - mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej. Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki
Słodkie Przyjemnościwarstwowe małym kosztem pracy i składników – ot cała magia. Jeśli wszystko pójdzie po naszej myśli – na górze otrzymamy puszysty biszkopt, na dole budyń o różnej gęstości. Samo ciasto jest tanie i dobre, ale żeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła(...)cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny
Poezja smakuszklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 70ml mleka Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika(...)mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym
Smakowy Rajciepło z udziałem mąki pszennej. Mąka jaglana to mój osobisty hit pod względem tego co otrzymujemy a ile zapłacimy. Po pierwsze jest bez glutenu, po drugie jest delikatna i lekka w smaku a po trzecie przewyższa sporo właściwości zdrowotne mąki pszennej. Moja propozycja to bardzo szybkie omlety na bazie mąki jaglanej z nutą wanilii i chmurką z bitej śmietany obsypaną(...)kokosowy rafinowany Przygotowanie: 1/ Mieszamy wszystkie składniki prócz oleju w misce stożkowej energicznie łyżką do utworzenia podobnej konsystencji jak przy naleśniku. 2/ Rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i utworzone z ciasta placki obsmażamy do zarumienienia z dwóch stron. 3/ Podajemy przekrojony na 4 części z bitą śmietaną, migdałami i morwa białą. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnatrzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem
Trzeci talerzzdecydowanie najsłynniejsze skandynawskie ciasteczka. Cieniutkie, mocno korzenne, lekko szczypiące w język. Przepyszne i uzależniające :-) Nie bez powodu zawsze piecze się ich sporo, szybko bowiem się je zjada, co niestety niewspółmierne jest do czasu spędzonego na ich wykrawaniu. To jedyny minus tych smacznych ciasteczek. Pepparkakor ma różne odmiany, niektórzy dodają do ciasta startą skórkę z cytryny, pomarańczy czy też kawę
maniapieczeniaśrednicy 4,5cm. ciasteczka podczas pieczenia lekko się ściągną i napęcznieją. Składniki: 80g margaryny 1 jajko 300g mąki pszennej pół szklanki sezamu 6 łyżek cukru 1/2 opakowania cukru migdałowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: gotowy lukier biały pisak do dekoracji ciastek wstążka Z podanych składników zagniatamy dość szybko ciasto. Odstawiamy do lodówki na około
Farmażonyschłodzonej masy odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i spłaszczaj ręką, by nabrały kształtu ciasteczka. Wierzch każdego ciasteczka posyp płatkami migdałów lub udekoruj wg uznania. Nikodemki czekoladowo-bananowe piecz około 15 minut, aż lekko wyrosną, a wierzch będzie zwarty i lekko twardy. Smacznego
Moje Qulinariaprzełożyć do formy do zapiekania. Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać mlekiem zagotowanym z połową szklanki cukru. Ubić śmietanę (lub białka jajek) z resztą cukru i posmarować wierzch deseru. Piec na najwyższym poziomie piekarnika z włączoną górną grzałką, w temp. 180°C przez 10 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia, przygotowuję ciasto: mąkę, jajko, wodę zagniatam na gładkie ciasto (wodę
Kuchnia Beatypowietrzu unoszący się jeszcze zapach pieczonego ciasta.. Za oknem noc. Podnoszę głowę. Spoglądam w rozgwieżdżone niebo. Uśmiecham się do wspomnień minionego dnia.. Przede mną na talerzyku ostatnia muffinka.. udało mi się ją ustrzec przed łasuchami. Jak dobrze że smakowały.. Tak... rzeczywiście jest wspaniała, delikatna, z lekkim posmakiem kawy, nie za słodka a jednocześnie
Na słodko lub wytrawnieCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie lekko wystudzona dodawać stopniowo do ucieranej masy nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i dodać wraz z proszkiem do pieczenia do utartej masy. Dodać kakao i mleko a następnie bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować formę na babkę. Wysmarować dokładnie tłuszczem i podsypać bułką tartą. Gotowe ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawnienieco dłużej. Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją. Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się
Mix smakumiękkie. Kidy nasze ciasto nabierze kształtu dodajemy masło. Ciasto się mocno klei do ręki, ale po dokładnym ugnieceniu powinno kleić się dużo mniej. Odstawiamy do wyrośnięcia na ponad godzinkę. Kiedy ładnie nam wyrośnie, to formujemy kuleczki (czyli nasze bułeczki). Mi wyszło ich 8, ale były niedużej wielkości. Układamy je na blaszce lekko wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy na jakieś 30 minut
Moje pyszne gotowanierewelacyjnie :) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstawiam na kilka minut, a potem smażę naleśniki na niewielkiej ilości oleju... ...na jasnozłoty kolor. Każdy naleśnik posypuję utartym żółtym serem i zwijam w ciasny rulonik. Pozwijane naleśniki kroję w kilkucentymetrowe kawałki. Jeśli będziemy zwijać ciepły jeszcze naleśnik, wtedy sklei się on lekko i przy krojeniu nie będzie rozwijać się. Foremkę
Codzienna kuchnia niecodzienna