lekkie ciasto - 9193 przepisów (strona:381/613)

Pyszne ciasteczka 188

masło i rozcieramy je palcami. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Następnie podsypując mąką wałkujemy dość cienko wycinając ulubione wzory. Pieczemy ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp 180 stopni przez ok 10-15 min. Do lekkiego zezłocenia. Czekoladę siekamy i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy i błyszczącą

Malinowe Pocałunki
Placki z kabaczka 154

odciskamy. Do kabaczka dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Dobrze jest placki włożyć do lekko nagrzanego piekarnika zanim nie usmażymy wszystkich

prawdziwe jedzenie
Świąteczne pierniczki 1072

godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort w kształcie motyla 198

cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat). Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny blat, również go zwilżamy i nakładamy dżem oraz krem. Ostatni blat pozostaje bez zwilżenia i dżemu. Całość lekko do siebie dociskamy, przekrawamy na środku i odwracamy bokami do siebie

Emcia Pichci
Mini tarty z malinami i kremem z białej czekolady 249

śmietany i białej czekolady. W połączeniu z malinami które są lekko kwaśne było pysznie. Co do kremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik . Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki

Ala piecze i gotuje
Razowe scones z porzeczkami 220

wymieszać. W razie potrzeby dolać mleko, lub ewentualnie odrobinę mąki. Ciasto rozwałkować w kształt koła. Przekroić na trójkąty. Przełożyć je ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować wierzch odrobiną mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut w górnej części piekarnika. Podawać lekko ciepłe

Sto kolorów kuchni
Ślimaczki z rabarbarem i leśnymi owocami 162

martwych moje drożdże nie chciały współpracować tak jak powinny i ciasto wyrosło za male, wiec z drożdżówek nici. Dlatego zamiast nich zrobiłam male ślimaczki. Myślę ze to był nawet lepszy pomysł, bo były przepyszne i zniknęły w tempie ekspresowym. Do tego dodatek owoców mrożonych leśnych podkreślił ich smak. Były lekko kwaskowate orzeźwiające i chrupiące. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza z Niespodzianką Odrywana 145

wybrane przez siebie dodatki) czarnuszka Wykonanie: Z podanego przepisu wyrabiamy ciasto, które rozwałkowujemy i wycinamy kółka, na które układamy wybrane przez nas dodatki i zlepimy w kuleczki. Kuleczki posypujemy czarnuszką i układamy w tortownicy z kominem w niewielkich odstępach. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, żeby nam kuleczki lekko podrosły. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 10 - 15 minut

Blondynka Gotuje
Rożki serowe z jabłkiem 167

łyżki wrzącej wody sok z cytryny Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do tor ebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min.  C iasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5 cm . Na ka ż dym ułożyć cząstkę jabłka. Składać trójkąty, lekko dociskając brzegi.  Piec na papierze do pieczenia w piekarnik

coolinarnastrefa.blogspot.com
Serniczek na biszkopcie owsianym 138

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.  Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy

Słodkości i nie tylko
Flan kokosowo gruszkowy 376

gruszki lekko miękkie (u mnie konferencja) cukier puder przyprawa do kawy i deserów Kamis Przygotowanie: Do twarogu dodać cukier, jajka, esencję waniliową, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Gruszki obrać z skórki wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą wzdłuż na 8 części. Część masy wylać do formy ułożyć część gruszek, znowu ciasto, gruszki

Ala piecze i gotuje
PĄCZKI PIECZONE - odchudzony, zdrowszy tłusty czwartek w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Przepis nr I z drożdży suchych 215

ciepłym miejscu. My wstawiamy do bardzo lekko nagrzanego piekarnika, czekamy aż spieni się i podrośnie. Żółtka i całe jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i cukrem wanilinowym na pulchną masę Gdy drożdże podrosną, mieszamy z masą jajeczną i mąką, dokładnie wyrabiając ręką lub mikserem Powoli wlewamy roztopione masło i nadal wyrabiamy. Ciasto ma odchodzić od miski i ręki Ustawiamy

Wypisz Wymaluj
Sernik na Zimno Cappuccino z Ptasim Mleczkiem 287

serowej. Wkładamy do lodówki do momentu lekkiego stężenia. Następnie układamy kostki ptasiego mleczka naokoło formy ok. 2 cm od brzegu (tak aby powstało nam w środku kółko. Ok. 4 łyżki pozostałej masy łączymy z kawą velvet i wlewamy w miejsce powstałego "kółka". Całość zalewamy resztą masy cappuccino. Chłodzimy do momentu całkowitego zastygnięcia. Boki ciasta możemy posypać kakao. Moje posty

Słodka Strona
Bułki wrocławskie z przedziałkiem 271

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne.  Składniki: 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych 250 ml letniego mleka(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem

Ala piecze i gotuje
Babka pisakowa z orzechami włoskimi 139

dokładnie wymieszałam, a za drugim już tylko lekko poruszałam łopatką, aby powietrze nie uciekło.  Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 55 minut - pod koniec należy sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Babkę studzimy w formie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali. Następnie dekorujemy nią wierzch ciasta i obsypujemy go kawałkami orzechów włoskich

Słodkie Przyjemności